Patientinformation om silikonebryster

HVORFOR VÆLGE EN BRYSTFORSTØRRENDE OPERATION?

Ved at indlægge silikoneimplantater øger du dit brystmål med en eller flere bh-størrelser. Der kan være flere grunde til at vælge at få lavet silikonebryster, blandt andet ønsket om at:

 • Ændre brysternes størrelse, hvis de efter din smag er for små
 • Skabe større volumen eller genoprette tabt volumen i brystet efter amning
 • Gøre brysterne lige store, altså skabe mere symmetri

En brystforstørrende operation øger primært brystets størrelse ud fra kroppen, det vil sige at bl.a.. kavalergang, brystvorternes placering og brystfolden ikke ændre sig. Implantaterne placeres altid centralt for brystvorten.

Hvilken type implantat?

På Nygart Privathospital benytter vi primært silikoneimplantater fra Mentor, fordi de giver det bedste kosmetiske resultat. Silikoneimplantater forekommer i to forskellige former: Anatomiske (dråbeformede) og runde proteser. I samarbejde med vores plastikkirurger vil du finde den type og størrelse, som passer dig bedst.

Mentor yder livsvarig garanti på implantaterne ved lækage, men ikke kapselstramning. I tillæg til dette yder Mentor et tilskud til operationen de første 10 år, hvis implantatet i dine silikonebryster lækker.

Se link for mere produktinformation omkring implantaterne.

Forundersøgelsen – hvad skal du have lavet?

Forud for operationen skal du først til forundersøgelse hos vores plastikkirurg og i forlængelse herefter tale med vores patientkoordinator. Ud fra dine forventninger og kirurgens anbefalinger planlægger I din operation samt implantatets størrelse og profil. Først under selve operationen vil kirurgen nøjagtigt kunne se, hvordan implantaterne passer med din anatomi. Derfor er det vigtigt, at du er indforstået med, at kirurgen under operationen kan gå en implantatstørrelse op eller ned i målet for at skabe det bedst mulige resultat og den bedste symmetri af dine silikonebryster.

Til forundersøgelserne hos plastikkirurg anbefaler vi, at du lader børnene blive hjemme. Vi har ofte oplevet at koncentrationen hos patienten svækkes, når børnene er med. På Nygart Privathospital sætter vi en ære i at give så grundig en faglig og personlig vejledning som mulig.

Husk at der maximalt kan være 2 personer til forundersøgelse ad gangen. Er I flere, der ønsker forundersøgelse og gerne vil have en pårørende med, må I derfor booke tider uafhængigt af hinanden.

Hvilken type adgang kan man vælge ved silikonebryster?

Brystimplantater kan enten sættes ind gennem et snit i yderkanten af brystvorten, eller de kan lægges ind via armhulen, hvorved arret vil ligge skjult i armhulen. Endelig – og det er mest almindeligt – kan implantaterne indsættes i folden lige under brystet.

Hvor arret i forbindelse med silikonebrysterne kommer til at ligge afhænger af, hvilken teknik der er mulig i forhold til din anatomi og dine ønsker til silikonebrysterne. Det mest ukomplicerede er at indsætte implantaterne ved at gå ind gennem brystfolden under brystet.

Placering via snit i brystvorte kan virke mest naturlig, hvis patienten danner pæne ar. Der er dog en større risiko for skade på nerve og dermed for føleforstyrrelser i brystvorten. I ekstremt sjældne tilfælde kan blodforsyningen til brystvorten afbrydes og give vævsdød.

Ved placering via armhule får brystet ingen synlige ar, fordi arret vil ligge i armhulen. Vær opmærksom på, at man ikke kan benytte adgangen via armhule igen ved en eventuel senere operation.

Skal implantatet lægges over eller under musklen?

I mange tilfælde er det bedst at lægge implantatet under brystmusklen, blandt andet hos kvinder uden hængebryst. I andre tilfælde lægges silikoneimplantatet under brystkirtlen, men oven på musklen. Det er fx en mulighed ved lettere hængebryst, der skal løftes samtidig med forstørrelsen. Hænger brystet meget, kan et yderligere brystløft blive nødvendigt.

Det endelige valg træffer du i samråd med plastikkirurgen.

Er der nogen risiko forbundet med operationen?

Når en velkvalificeret plastikkirurg udfører en brystforstørrende operation, er komplikationerne få. Der er dog altid en risiko forbundet med enhver form for kirurgi.

Vælger du at få lavet silikonebryster, skal du være bekendt med følgende komplikationer i forbindelse med operationen:

 • Kapselkontraktur 5%, hvor den kapsel, som organismen har dannet omkring implantatet, strammer for meget på implantatet og dermed giver et hårdt og eventuelt smertende silikonebryst. Hvis du én gang har haft kapseldannelse, er risikoen for at få det igen ca. 10%.
 • Hæmatom 1%, blodansamling som skal fjernes af kirurgen.
 • Sårinfektion 1% infektion i arret. Kan sædvanligvis behandles med antibiotika.
 • Infektion omkring implantatet op til 0,5% kan opstå på alle tidspunkter, men vil oftest ses inden for de første 14 dage. Infektionen behandles med antibiotika. Det kan være nødvendigt at fjerne implantatet en tid for derefter at indsætte et nyt.
 • Implantatet kan gå itu, hvilket medfører, at det må udskiftes. Såfremt et silikoneimplantat går i stykker og du skal opereres igen, træder Mentors produktgaranti i kraft. Se Mentors produkt
 • Brystvorterne kan blive mere eller mindre følsomme og i sjældne tilfælde følelsesløse op til 1,0%
 • Ripling, synlig implantatkant, hyppighed ca. 0,1%
 • Rotation. Ved brug af anatomiske implantater, er risikoen for rotation mindre end 1 %.
 • Nerveskader
 • Hævelser
 • Strækmærker
 • Fortykkede og eller breddeforøgede ar
 • Symmastia dvs. at bryst og brystben mødes i ét
 • Serom, 1 % alvorlig væskeophobning, behandles med antibiotika og i nogle tilfælde udtømning ved kirurgisk indgreb og i værste tilfælde ved at fjerne implantatet i nogle måneder
 • Vævsdød i forbindelse med manglende blodforsyning til huden opstår meget sjældent
 • Som regel vil du kunne amme uden problemer med silikonebryster efter en brystforstørrende operation
 • Der er også en række senfølger, som er forårsaget af selve implantatet. Der er en lille risiko for at udvikle ”brystimplantat-relateret lymfekræft” (ALCL). På verdensplan regner man med, at der årligt er ca. 3 tilfælde pr. 100.000 brystimplanterede kvinder. Det er altså en sjælden kræftform.

Risikoen for alle ovennævnte komplikationer stiger i takt med, at størrelsen på implantatet øges.

Asymmetri

Fra naturens hånd varierer alle kvinders bryster i symmetri. Det betyder, at ikke to bryster er ens. Derfor vil en brystforstørrende operation heller ikke kunne korrigere fuldstændigt for den medfødte forskellighed. Men man kan komme et langt stykke vej i retning af dine ønsker om et mere symmetrisk brystparti med silikonebryster.

Skal man vælge kapselsikring?

På Nygart Privathospital kan du tegne en garanti, som dækker alle operationsudgifter i enten 2 eller 5 år, hvis der mod forventning skulle dannes kapsel omkring implantatet.

Risikoen for kapselstramning er størst inden for de første 2 år, men eftersom risikoen stadig er reel de efterfølgende år, tilbyder vi en udvidet garanti.

Priserne kan du finde ved at klikke her.

Hvor længe holder en brystforstørrende operation?

Producenten giver livslang garanti på holdbarheden af implantatet i silikonebrysterne. Det udelukker dog ikke, at implantatet kan blive utæt på et tidspunkt. I sådanne tilfælde har producenten forpligtet sig til at erstatte det utætte implantat. 10 år efter at brystimplantater er indsat, anbefaler vi en årlig kontrol af implantatet. Kontrollen kan foretages ved ultralydsscanning.

Silikonebrysternes facon vil ændres med tiden på grund af vævets aldring. Hvor hurtigt dette går, afhænger af både arv og miljø samt brystets samlede vægt, placering af implantatet, graviditeter og rygning.

Hvor store må brystimplantaterne være?

Gennem de sidste 3-4 år har vi oplevet, at vores operationspatienter i højere grad ønsker større og større silikonebryster. De ønsker vil vi selvfølgelig gerne efterkomme, hvis det er muligt. Omvendt beror kirurgens professionelle vurdering i høj grad også på mulige komplikationer i forbindelse med større implantater. Herunder øget forekomst af kapseldannelse, ripling, vævsdød, etc.

På Nygart Privathospital ønsker vi fuld tilfredshed. Derfor er det vigtigt, at patienten tænker over de informationer, der gives ved forundersøgelserne og kan forlige sig med den anbefaling, kirurgen giver. Er du som patient i tvivl om størrelse eller profil på dine nye silikonebryster, bedes du altid rette henvendelse inden operation. Alle samtaler er gratis og er til for din skyld.

Hvordan med fremtidige brystundersøgelser?

De fleste kvinder med brystimplantater kan undersøges ved mammografiscreening, men der kan opstå tekniske hindringer. Derfor skal du altid gøre personalet opmærksom på, at du har silikonebryster.

Er brystimplantaterne placeret bag brystmuskulaturen kan mammografiscreening som regel, men ikke altid, gennemføres uden problemer.

Hos kvinder, hvor implantaterne er placeret foran brystmuskulaturen og hos kvinder med kraftig kapseldannelse omkring implantaterne, vil mammografiscreening ofte være mindre egnet eller slet ikke mulig. Det skyldes, at røntgen ikke kan trænge igennem implantaterne.

Hvis der er symptomer på forandringer i brystet, gennemføres der altid en såkaldt klinisk mammografi, som omfatter flere røntgenbilleder (mammografi) suppleret med en ultralydsundersøgelse samt celle- og vævsprøver.

Vi anbefaler, at patienter over 35 år, der ønsker silikonebryster, får foretaget mammografi/ultralydsscanning før operation.

Hvordan forbereder jeg mig til operationen?

Inden operationen skal du:

 • Ophøre med at spise smertestillende lægemidler som Magnyl, Aspirin, Ibuprofen, Ipren og lignende, samt andre lægemidler og naturlægemidler, som virker blodfortyndende fx Q10, fiskeolier og E-vitaminer. Dette bør du ophøre med 4 uger inden og efter operationen.
 • Undgå at få lavet tatoveringer, piercing eller få foretaget større tandlægearbejder med fx isætning af plumper 1 måned før operationen og 1 måned efter operationen. Det skyldes, at der i forbindelse med tatovering, piercing og tandlægearbejde kan danne sig bakterier i blodet, som kan sætte sig omkring implantatet.
 • Stoppe rygning  4 uger inden og efter operationen. Rygning har stor indflydelse på det kosmetiske resultat, øger infektionsrisikoen og er generelt dårligt for dig helbred.
 • Derudover skal du indkøbe Panodil a 500 mg + Ipren a 200 mg til 1 uges forbrug.
 • Aftale med en pårørende at du bliver hentet 2 timer efter operationen og passet de næste 24 timer.
 • Det er en god ide at handle ind og lave mad til 1 uge, så du kun skal koncentrere dig om at restituere dig efter operationen.
 • På operationsdagen skal du tage et brusebad med grundig sæbevask af krop og hår. Undlad at bruge bodylotion eller creme på det område der skal opereres.
 • Klæd dig i løst, behageligt tøj, gerne bluse med lynlås og flade sko.
 • Smykker og eventuelle piercinger tages af og efterlades hjemme.

Lige op til operationen vil kirurgen optegne dine bryster og kort gennemgå operationsforløbet med dig endnu en gang.

Hvordan har du det efter operationen?

Selve operationen tager cirka 1 time. Og du kan blive hentet ca. 2 timer senere. Når du bliver vækket efter operationen, vil du sandsynligvis mærke nogle smerter omkring silikonebrysterne. Smerterne vil dog kunne afhjælpes eller mindskes med smertestillende medicin, som du får udleveret på klinikken.

Der kan forekomme let blødning fra såret det første døgn efter operationen. Dette afhjælper du ved at presse et rent klæde let mod såret i 15 min. Fortsætter blødningen, bør du kontakte kirurgen.

Læs mere om hele efterforløbet her.

Hvornår skal du til kontrol på klinikken?

Du skal til rutinemæssig kontrol 7-11 dage efter operationen, hvor eventuelle tråde fjernes af personalet på klinikken. 3 måneder efter operationen skal du møde til kontrol og afsluttende foto af dine nye silikonebryster. Du er naturligvis velkommen til at få tilsendt dine før- og efter fotos, giv blot personalet besked. Er du på noget tidspunkt utryg, eller har du spørgsmål, kan du altid kontakte klinikken og eventuelt aftale tid til en ekstra kontrol.

Her kan du læse om forløbet efter operationen.

Hvornår er alt normalt igen?

Du kan forvente et blødt og normalt silikonebryst efter ca. 3-6 måneder. I enkelte tilfælde kan sår og eventuelle blå mærker vare i op til 4 uger. Arrene kan være røde i op til 12 måneder, og du bør undgå sol direkte på arret i et år.

Du må ikke sove på maven i de første 14 dage efter operationen. Du skal benytte en støttende sports bh dag og nat i 3 måneder efter operationen.

Du bør vente med at dyrke sport i 3-4 uger. Start derefter langsomt op og benyt igen den støttende bh. Mærker du ømhed i silikonebrysterne, bør du straks stoppe og gå langsommere til værks næste gang. Undgå svømmehal, dampbade og sauna i mindst 5-6 uger efter operationen.

De fleste patienter er tilbage på arbejdet 1-2 uger efter operationen, alt afhængig af hvor fysisk krævende arbejdet er.

Er der betænkningstid før en brystforstørrende operation?

Ifølge Sundhedsstyrelsen skal der gå mindst 7 dage efter den skriftlige og mundtlige information er givet, inden behandlingen kan finde sted.

Du er velkommen til at tage en ven, et familiemedlem eller din kæreste/ægtefælle med til forundersøgelsen, hvor den mundtlige information bliver givet.

Derudover anbefaler vi, at du lader dine børn blive hjemme til forundersøgelsen og de efterfølgende kontroller. Det er vigtigt, at du kan koncentrere dig om den vigtige information, der bliver givet til forundersøgelse, og vores erfaring fra efterkontroller viser, at børnene synes, det er meget voldsomt at se mor eller far få skiftet forbinding.

Har du yderligere spørgsmål om silikonebryster eller brystoperationen, er du velkommen til at kontakte klinikken på tlf. 70 27 57 57

Ved eventuelt afbud skal kommende konsultationer og kontroller afmeldes senest 24 timer inden den aftalte tid. Ved udeblivelse uden afbud faktureres kr. 600,- i gebyr.

Vi fremsender kun information vedrørende dit forløb på Nygart Privathospital til egen læge, efter vi har fået samtykke fra vores patienter.

På vores hjemmeside ligger alle kosmetiske synsrapporter foretaget af Sundhedsstyrelsen.

Spørgsmål til alt omkring min operation

Sundhedsstyrelsen har lavet en informtion omkring brystforstørrelse, som vi anbefaler at du også læser: Risici ved at få indsat brystimplantat – til kvinder, der overvejer brystforstørrende operation 4. udgave ved Sundhedsstyrelsen.

Du er altid velkommen til at rette henvendelse til klinikken, hvis du har spørgsmål vedrørende operationen, udfyldning af låneansøgning, forløbet på Nygart Privathospital etc. Du kan enten skrive til  mail@nygart.dk eller ringe på tlf. 70 27 57 57.

Patientinformation om Brystforstørrelse – version 25.07.2017

Hvad koster en brystforstørrende operation?

Priserne kan du finde ved at klikke her.

Ønsker du finansiering af din kommende operation kan du klikke på linket.

Du er altid velkommen til at rette henvendelse til os, hvis du har spørgsmål vedrørende udfyldning af låneansøgning.

Implantatvalg

Mentor Siltex round____________________

Mentor CPG__________________________________

Placering______________________________________