Alt om kapseldannelse

Udgivet D. 21. januar 2021

Der sker en konstant udvikling inden for brystimplantater og kirurgiske teknikker. Det betyder, at antallet af komplikationer i forbindelse med at få lavet større bryster med brystimplantater, som fx. kapseldannelse (også kaldet kapselstramning), er faldet betydeligt i løbet af de seneste årtier.

Risikoen for kapseldannelse er størst inden for de første 2-3 år efter operationen, men eftersom risikoen stadig er reel de efterfølgende år, tilbyder vi en udvidet tryghedspakke i forbindelse med din BFO.

Men før vi når til tryghedspakken, så lad os få styr på hvad kapseldannelse er.

Efter at have læst blogindlægget vil du være meget klogere på disse 6 ting:

  1. Hvad kapseldannelse er
  2. Hvad symptomerne på de forskellige grader af kapseldannelse er
  3. Hvordan kapseldannelse kan se ud
  4. Hvorfor kapseldannelse opstår
  5. Hvad du kan gøre for at undgå kapseldannelse 
  6. Hvordan du kan sikre dig en gratis re-operation i hele 7 år, hvis du skulle få kapseldannelse

Ps. Du kan klikke på hver af de 6 punkter og komme ned til det sted i blogindlægget, det bliver forklaret.

Hvad er kapseldannelse?

Når du får et fremmedlegeme indsat i kroppen, vil kroppen reagere ved at danne arvæv omkring fremmedlegemet, i dette tilfælde et brystimplantat. Dette er en naturlig del af helingsprocessen efter en brystforstørrelse, og den tynde hinde af arvæv er med til at holde implantatet på plads. Men problemet opstår, når kapslen bliver for tyk, hård og begynder at stramme om implantatet.

Hvad er symptomerne på kapseldannelse?

Man taler om 4 grader af kapseldannelse, som viser sig med forskellige symptomer:

  • Grad I: Kapseldannelsen er asymptomatisk (dvs. at du ingen symptomer oplever). Arvævet omkring implantatet påvirker ikke formen eller følelsen af brysterne.
  • Grad II: Kapseldannelsen viser sig i form af mindre kosmetiske symptomer. Brysterne ser normale ud, men føles noget fastere at røre ved.
  • Grad III: Kapseldannelsen viser sig i form af åbenlyse kosmetiske symptomer. Brysterne er faste at røre ved, og formen fremstår anderledes. Denne grad af kapseldannelse er typisk ikke forbundet med smerte.
  • Grad IV: Ligesom 3. grad af kapseldannelse vil brysterne ændre form og følelse i 4. grad. Ved denne grad af kapseldannelse oplever man dertil typisk smerter i brystet.

Se et eksempel på en kapseldannelse her, hvor kapslen efterfølgende er blevet fjernet i forbindelse med udskiftning af implantaterne.

Hvorfor opstår kapseldannelse?

Der er forskellige teorier om hvorfor kapseldannelse opstår. Der er ikke en entydig forklaring, og årsagen kan variere fra kvinde til kvinde.

Bakterier:

I nogle tilfælde skyldes kapseldannelse infektion med en type bakterier som danner noget man kalder biofilm. Biofilm er et tyndt fedtet lag, der udvikler sig omkring implantaterne efter at en type bakterier kommer ind i brysthulen under operationen eller, hvis man er uheldig, i forbindelse med en senere infektion andetsteds i kroppen. Med denne biofilm beskytter bakterierne sig selv mod kroppens immunforsvar, som derved ikke kan slå infektionen ned. Det er vigtigt at bemærke, at bakterierne ikke nødvendigvis skyldes mangel på hygiejne hos kirurgen eller på operationsstuen. Nogle mennesker er naturlige bærere af disse bakterier og de forårsager normalt ingen symptomer. Først når bakterierne, der normalt sidder uden på huden, trænger ind i kroppen, er der en risiko for at bakterierne forårsager problemer. Det er ikke altid muligt at fjerne 100% af disse bakterier, der er til stede på huden hvor man lægger snittet, men her hos AK Nygart tager vi alle forholdsregler.

Blødning som komplikation:

Andre komplikationer ved brystforstørrelse, såsom hæmatom og serom (blødning og væskeansamling), menes også at øge risikoen for kapseldannelse. Nogle forskere mener, at disse komplikationer øger risikoen for kapseldannelse enten blot i sig selv ved at skabe irritation af arvævet eller ved at forsyne bakterierne med næringsstoffer og dermed tilskynde til vækst af førnævnte biofilm.

Lyt til vores podcast om kapseldannelse

Hvordan kan man undgå kapseldannelse?

Der er en række ting man kan gøre for at mindske risikoen for at der kommer kapseldannelse omkring implantaterne. Ingen af tingene er en garanti, men det nedsætter risikoen betydeligt.

Her er hvad du selv kan gøre for at undgå kapseldannelse:

Undgå at få lavet tatoveringer, piercinger eller større tandarbejde minimum 4 uger inden eller efter din brystforstørrelse. Disse behandlinger kan nemlig føre bakterier ind i blodet, der kan sætte sig om implantatet (se forklaringen om bakterier og biofilm længere oppe). Tidligere anbefalede man at massere brysterne i ugerne efter operationen. Det anbefaler man som udgangspunkt ikke længere, da det i stedet kan føre til for meget plads omkring implantaterne.

Her er hvad vi gør for at undgå kapseldannelse:

Operationen foregår i et sterilt miljø. Huden sprittes af i flere omgange og instrumenterne og implantaterne er selvfølgelig fuldstændig sterile. I forbindelse med at implantatet lægges ind i brystet, sprøjter vi samtidig antibiotika ind omkring implantatet. Desuden giver vi antibiotika ind i blodet (intravenøst) i forbindelse med operationen. Dermed minimerer vi risikoen for at bakterier kommer med ind sammen med implantaterne.

We got you! Læs om vores tryghedspakke

Hos AK Nygart tilbyder vi en tryghedspakke, der dækker alle operationsudgifter, hvis der skulle komme kapseldannelse omkring implantatet, efter du har fået lavet større bryster.

Hos os får du altid 1 års tryghedspakke med i købet, når du får lavet en brystforstørrelse eller udskiftning.

Ønsker du en udvidet tryghedspakke der dækker dig i 7 år, skal du kun af med cirka 4 kr. ekstra om dagen. Et beløb der meget hurtigt kan betale sig, såfremt uheldet skulle være ude.

Tryghedspakken dækker ikke kun en eventuel kapseldannelse, men også en række af andre komplikationer der kan opstå i uger, måneder til år efter operationen. I disse tilfælde vil det være gratis at få lavet en korrigerende operation, også hvis det kræver flere operationer, selvfølgelig afhængigt af hvilken tryghedspakke du har købt. Er du ikke dækket af en tryghedspakke, vil disse operationer meget ofte være forbundet med en stor udgift for dig