Patientinformation om behandling af uønsket hårvækst med IPL

HVAD ER ELLIPSE®/IPL?

IPL er det bedst gennemtestede hårfjerningssystem på markedet. IPL er en metode til at fjerne uønsket hårvækst ved hjælp af lys og varme.

HVORDAN VIRKER LASER/IPL?

Lyset fra IPL optages af hårstråets pigment og lysenergien omdannes til varmeenergi. Varmen, som udvikles i hårstrået, ødelægger hårsækken og skaber en hårreduktion.

HVILKE OMRÅDER KAN BEHANDLES?

Alle områder med uønsket hårvækst behandles med IPL, så længe håret er mørkt. Ved konsultation bliver det klarlagt af sygeplejersken om det ønskede område kan behandles.

HVEM KAN BLIVE BEHANDLET?

Permanent hårfjerning med IPL henvender sig til både mænd og kvinder med uønsket hårvækst. Vi har stor erfaring med behandling af både lyse og mørke hudtyper. Hårene skal være mørke for at blive behandlet.

Du kan ikke blive behandlet med laser/IPL i forbindelse med graviditet.

På landsplan har det vist sig, at ca. 45 % af dem, som søger behandling for uønsket hårvækst i ansigtet, lider af underliggende hormonelle forstyrrelser. Derfor er det vigtigt, at du bliver undersøgt korrekt. Lider du af PCO skal du være opmærksom på, at du formentlig aldrig vil blive helt hårfri, men skal forvente at have vedligeholdende behandlinger løbende.

HVOR EFFEKTIV ER BEHANDLINGEN?

Et forløb vil typisk være fra 6-10 behandlinger, hvor du kan regne med en 60% hårreduktion.

Behandlingen har effekt på mørke hår i aktiv vækstfase. Det vil sige, at håret skal indeholde pigment og være i vækst, så det stadig har forbindelse til vækstanlægget i bunden af hårsækken. Da det langt fra er alle håranlæg, der er aktive og i vækst på samme tid, er det derfor nødvendigt med flere behandlinger. Du skal regne med 6-10 behandlinger med et interval på 2-4 måneder. Antallet og hyppigheden af behandlinger er afhængig af, hvor på kroppen du skal have fjernet hår. Desuden varierer effekten fra person til person. Vedligeholdelse behandlinger vil altid komme på tale.

HVORDAN FORBEREDER JEG MIG TIL BEHANDLINGEN?

Minimum 6 uger inden behandlingen må den uønskede hårvækst hverken fjernes med pincet, voks eller andre hårfjerningsmetoder, hvor hårene fjernes ved hårsækkene. Du må heller ikke anvende hårfjerningsprodukter som fx Veet.

Ved forundersøgelsen skal hårene have en længde på minimum 5 mm.

På behandlingsdagen skal området være helt glatbarberet. Barbering forandrer ikke hårets naturlige tykkelse eller vækst. Det koster 500 kr.  for at vi skal rasere dig.

Du må gerne benytte skraber til hårfjerning forud for behandlingen.

Området, der skal behandles, bør være nyvasket (brusebad) og uden eventuel make-up.

Du skal undgå solbadning, solarium og brug af selvbruner 4 uger inden behandlingen.

GØR BEHANDLINGEN ONDT?

Du får smurt en kold og klar gel på huden inden behandlingen. De kortvarige lysimpulser i forbindelse med behandlingen mærkes som varme prik i huden. Nogle beskriver følelsen som små elastik-svirp mod huden. Derefter kan du føle en varm fornemmelse i huden, og der kan komme en let kløe i nogle minutter efter behandlingen.

Graden af ubehag afhænger også af hvilke områder der behandles, og hvor mørke og kraftige hårene er.

HVORDAN REAGERER HUDEN EFTER BEHANDLINGEN?

Ofte kan det slet ikke ses, at huden er blevet behandlet. Det eneste synlige tegn på behandling kan være rødmen på huden omkring hårene, som skyldes varmepåvirkningen fra højenergilyset. Rødmen vil forsvinde i løbet af et par timer hos de fleste. Føles huden varm, kan man køle den med isposer.

Du må ikke solbade eller tage solarium i fire uger efter behandlingen og skal bruge SPF 50 på de behandlede områder. Du kan benytte make-up efter behandlingen.

HVORNÅR SER MAN VIRKNINGEN AF BEHANDLINGEN?

2 til 3 uger efter hver enkelt behandling følger ofte en næsten hårfri periode, hvor 70-80% af hårene vil være væk. Det er vigtigt, at du noterer dig længden af denne periode. Typisk er denne periode mellem 2 og 4 uger. Denne periode bliver længere efter hver behandling.

Næste behandling kan finde sted tidligst 2 måneder efter sidste behandling. Hvis ikke der er kommet så mange hår frem på det tidspunkt, kan du vente yderligere nogle uger.

ER DER RISIKO ELLER KOMPLIKATIONER FORBUNDET MED IPL?

Der er altid en risiko for forbrænding af huden ved brug af laser og IPL. Denne risiko er meget lille ved bleg hud. Ved mørkere hudtyper øges risikoen, ligesom solbruning øger risikoen.

De sjældne, men mulige komplikationer er:

 

  • Forbrændinger med efterfølgende ar forekommer sjældent. Det er vigtigt, at du kontakter klinikken, hvis du oplever vabler, hævelser eller misfarvninger af huden. Forbrændinger er oftest overfladiske og behandles med klorhexidin creme. Overfladiske forbrændinger kan give overfladiske sår med efterfølgende lys- eller mørkfarvning af huden. Hudfarven normaliseres dog som regel efter 3 til 6 mdr.
  • Skægpest, dette forsvinder af sig selv efter nogle dage. Ved at du fjerner de hår, der blokerer for pusset, vil tilstanden hurtigere bedres.
  • Rødme. Det er vigtigt, at du beskytter din hud mod solen to uger efter behandlingen, da der er risiko for mørkfarvning af huden, idet huden er mere lysfølsom efter behandlingen. Pigmentfejl forsvinder som regel oftest med tiden.

ER BEHANDLINGEN PERMANENT?

Der er nu mange års erfaring med Ellipse-behandling, som viser at virkningen er permanent. Du skal dog være opmærksom på, at faktorer som arv og miljø, graviditet og andre ændringer i din hormonbalance, kan være medvirkende til at der på et senere tidspunkt kan opstå ny hårvækst i det ellers behandlede område. Derfor vil der altid komme vedligeholdelsesbehandlinger på tale for at bevare det opnåede resultat.

Nogle håranlæg kan også være i hvilefase i flere år, før de bliver aktive. Disse hår er altså ikke tidligere behandlet med Ellipse. Derfor kan det på sigt være nødvendigt med efterbehandlinger.

HJÆLPER IPL HVIS MAN HAR TENDENS TIL SKÆGPEST?

Patienter, der normalt lider af skægpest på halsen eller i bikinilinjen, vil som regel opleve, at skægpesten forsvinder eller reduceres allerede efter første behandling.

HVEM EGNER SIG IKKE FOR BEHANDLING MED IPL?

Hårfjerning med laser for uønsket hårvækst kan foretages på alle patienter, undtagen patienter som er i behandling med medicin, der øger lysfølsomheden. Patienter som er i denne behandling, kan få foretaget et prøveskud med laser for at vurdere eventuel lysfølsomhed.

Er du tatoveret i det område, du har uønsket hårvækst eller har du grå, lyse eller røde hår, anbefaler vi ikke permanent hårfjerning med laser som behandling her hos AK Nygart.

Mørklødede personer kan være sværere at behandle end eksempelvis nordeuropæiske hudtyper, men selv negroide hudtyper kan behandles for uønsket hårvækst. Hos AK Nygart har vi fx stor erfaring med behandling af patienter fra mellemøstlige områder.

HVOR HURTIGT KAN BEHANDLINGEN BEGYNDE?

Efter informationen omkring permanent hårfjerning er givet både skriftligt og mundtligt, kan behandlingen finde sted.

Du er velkommen til at tage en ven eller veninde med til forundersøgelsen, hvor den mundtlige information bliver givet.

 

 

Har du yderligere spørgsmål, er du velkommen til at kontakte klinikken på tlf. 70 27 57 57.

Ved eventuelt afbud skal kommende konsultationer og kontroller afmeldes senest 24 timer inden den aftalte tid. Ved udeblivelse uden afbud faktureres kr. 600,- i gebyr.

Vi fremsender kun information vedrørende dit forløb hos AK Nygart til egen læge, efter vi har fået samtykke fra vores patienter.

På vores hjemmeside ligger alle kosmetiske synsrapporter foretaget af Sundhedsstyrelsen.

Rapporterne findes ligeledes på Sundhedsstyrelsens egen hjemmeside.

 

Patientinformation om permanent hårfjerning, 01/09 2021