Patientinformation om behandling af uønsket hårvækst med IPL

HVAD ER ELLIPSE®/IPL?

IPL er det bedst gennemtestede hårfjerningssystem på markedet. IPL er en metode til at fjerne uønsket hårvækst ved hjælp af lys og varme.

HVORDAN VIRKER LASER/IPL?

Lyset fra IPL optages af hårstråets pigment og lysenergien omdannes til varmeenergi. Varmen, som udvikles i hårstrået, ødelægger hårsækken permanent.

HVILKE OMRÅDER KAN BEHANDLES?

Alle områder med uønsket hårvækst behandles med IPL, så længe håret er mørkt. Ved konsultation bliver det klarlagt af sygeplejersken om det ønskede område kan behandles.

HVEM KAN BLIVE BEHANDLET?

Permanent hårfjerning med IPL henvender sig til både mænd og kvinder med uønsket hårvækst. Vi har stor erfaring med behandling af både lyse og mørke hudtyper.

Hos mænd kræves der dog flere behandlinger, da mænd producerer testosteron, som bevirker, at der hele livet vil blive aktiveret nye hårsække. Behandlingen er derfor ikke en permanent løsning, men en behandling som vil reducere mængden og tykkelsen af hårene, hvis man blot holder behandlingen ved lige. Du skal regne med 10-12 behandlinger med efterfølgende vedligeholdelse 1-2 gange om året.

HVOR EFFEKTIV ER BEHANDLINGEN?

Behandlingen har effekt på mørke hår i aktiv vækstfase. Det vil sige, at håret skal indeholde pigment og være i vækst, så det stadig har forbindelse til vækstanlægget i bunden af hårsækken. Da det langt fra er alle håranlæg, der er aktive og i vækst på samme tid, er det derfor nødvendigt med flere behandlinger. Antallet og hyppigheden af behandlinger er afhængig af, hvor på kroppen du skal have fjernet hår. Desuden varierer effekten fra person til person.

HVORDAN FORBEREDER JEG MIG TIL BEHANDLINGEN?

  • Minimum 6 uger inden behandlingen må den uønskede hårvækst hverken fjernes med pincet, voks eller andre hårfjerningsmetoder, hvor hårene fjernes ved hårsækkene. Du må heller ikke anvende hårfjerningsprodukter som fx Veet.
  • Ved forundersøgelsen skal hårene have en længde på minimum 5 mm. På behandlingsdagen skal området være helt glatbarberet. Barbering forandrer ikke hårets naturlige tykkelse eller vækst.
  • Du må gerne benytte skraber til hårfjerning forud for behandlingen.
  • Området, der skal behandles, bør være nyvasket (brusebad)
  • Du skal undgå solbadning, solarium og brug af selvbruner i en måned inden behandlingen.
  • Ved barbering i klinikken, pålægges et gebyr på 500 kr.

GØR BEHANDLINGEN ONDT?

Du får smurt en kold og klar gel på huden inden behandlingen. De kortvarige lysimpulser i forbindelse med behandlingen mærkes som varme prik i huden. Nogle beskriver følelsen som små elastik-svirp mod huden. Derefter kan du føle en varm fornemmelse i huden, og der kan komme en let kløe i nogle minutter efter behandlingen.
Graden af ubehag afhænger også af hvilke områder der behandles, og hvor mørke og kraftige hårene er.

HVORDAN REAGERER HUDEN EFTER BEHANDLINGEN?

Ofte kan det slet ikke ses, at huden er blevet behandlet. Det eneste synlige tegn på behandling kan være rødmen på huden omkring hårene. Dette skyldes varmepåvirkningen fra højenergilyset, og rødmen vil forsvinde i løbet af et par timer hos de fleste. Føles huden varm, kan man køle den med isposer.

Du må ikke solbade eller tage solarium i fire uger efter behandlingen og skal bruge SPF 50 på de behandlede områder.

HVORNÅR SER MAN VIRKNINGEN AF BEHANDLINGEN?

2 – 3 uger efter hver enkelt behandling følger ofte en næsten hårfri periode, hvor 70-80% af hårene vil være væk. Det er vigtigt, at du noterer dig længden af denne periode. Typisk er denne periode mellem 2 og 4 uger. Denne periode bliver længere efter hver behandling.
Næste behandling kan finde sted tidligst 2 måneder efter sidste behandling. Hvis ikke der er kommet så mange hår frem på det tidspunkt, kan du vente yderligere nogle uger.

ER DER RISIKO FORBUNDET MED IPL?

Der er altid en risiko for forbrænding af huden ved brug af laser og IPL. Denne risiko er meget lille ved bleg hud. Ved mørkere hudtyper øges risikoen, ligesom solbruning øger risikoen.
De sjældne, men mulige komplikationer er:

  • Forbrændinger med efterfølgende ar forekommer sjældent, men kan behandles med klorhexidin creme.
  • Skægpest, dette forsvinder af sig selv efter nogle dage. Ved at du fjerner de hår, der blokerer for pusset, vil tilstanden hurtigere bedres.
  • Rødme

ER BEHANDLINGEN PERMANENT?

Behandlingen hos mænd er ikke permanent. Men du vil opnå en reduktion af hårvæksten, så længe du holder behandlingen ved lige.

Nogle håranlæg kan også være i hvilefase i flere år, før de bliver aktive. Disse hår er altså ikke tidligere behandlet med Ellipse. Derfor kan det på sigt være nødvendigt med efterbehandlinger.

HJÆLPER IPL HVIS MAN HAR TENDENS TIL SKÆGPEST?

Patienter, der normalt lider af skægpest på, vil som regel opleve, at skægpesten forsvinder eller reduceres allerede efter første behandling.

HVEM EGNER SIG IKKE FOR BEHANDLING MED IPL?

Laserbehandling for uønsket hårvækst kan foretages på alle patienter, undtagen patienter som er i behandling med medicin, der øger lysfølsomheden. Patienter som er i denne behandling, kan få foretaget et prøveskud med laser for at vurdere eventuel lysfølsomhed.

Er du tatoveret i området, eller hvis du har grå, lyse eller røde hår, anbefaler vi ikke permanent hårfjerning med laser som behandling her hos AK Nygart.

Mørklødede personer kan være sværere at behandle end eksempelvis nordeuropæiske hudtyper, men selv negroide hudtyper kan behandles for uønsket hårvækst. Hos AK Nygart har vi fx stor erfaring med behandling af patienter fra mellemøstlige områder.

HVOR HURTIGT KAN BEHANDLINGEN BEGYNDE?

Efter informationen omkring permanent hårfjerning er givet både skriftligt og mundtligt, kan behandlingen finde sted.

Du er velkommen til at tage en ven eller veninde med til forundersøgelsen, hvor den mundtlige information bliver givet.

 

Har du yderligere spørgsmål, er du velkommen til at kontakte klinikken på tlf. 70 27 57 57.

Ved eventuelt afbud skal kommende konsultationer og kontroller afmeldes senest 24 timer inden den aftalte tid. Ved udeblivelse uden afbud faktureres kr. 600,- i gebyr.

Vi fremsender kun information vedrørende dit forløb hos AK Nygart til egen læge, efter vi har fået samtykke fra vores patienter.

På vores hjemmeside ligger alle kosmetiske synsrapporter foretaget af Sundhedsstyrelsen.

Rapporterne findes ligeledes på Sundhedsstyrelsens egen hjemmeside.

 

Patientinformation om behandling af uønsket hårvækst med IPL – version 01/09 2021