Patientinformation om kirurgisk læbeløft

Hvorfor lave kirurgisk læbeløft?

Kirurgisk læbeløft egner sig til personer, der ønsker mere fylde og form af læberne. Læbeløftet forkorter afstanden mellem næsen og selve læbekanten, hvorved det læberøde kommer mere frem og tilsyne. Nogle mennesker er født med en lang afstand mellem næse og læbekant, og kan allerede i 20-erne være behov mens andre først får behovet i takt med de ældes. Alderen får nemlig læben til at synke både ned- og indad.

Arret placeres lige under/ved næseborene.

Det er muligt at få lavet fedttransplantation med eget fedt til læberne i samme operation, såfremt der er behov for ekstra volumen.

Hvad skal du have lavet?

Før læbeløftet skal du til forundersøgelse hos vores plastikkirurg. Kirurgen vil undersøge muligheden af at behandle dit ønske. Ved forundersøgelsen får du information om hele behandlingsforløbet.

Husk der maximalt kan være 2 personer til forundersøgelse ad gangen. Er I flere, der ønsker forundersøgelse og gerne vil have en pårørende med, må I derfor booke tider hver for sig.

Hvordan skal du forberede dig på læbeløftet?

Inden operationen skal du:

 • 1 uge før operationen skal du ophøre med at spise lægemidler, der indeholder acetylsalicylsyre (Magnyl, Aspirin m.fl.). Dog må du ikke stoppe med at spise hjertemagnyl eller anden blodfortyndende medicin (Clopidogrel, Marevan,etc)  uden at have konfereret det med din egen læge eller din hjertelæge.
 • Naturlægemidler, som kan påvirke blodets evne til at størkne, fx Q10, fiskeolie, Baldrian, ginseng, ginko, hvidløgspulver/ingefær eller E-vitamin bør du ophøre med 1 uge før.
 • Gigtmedicin (Ibuprofen, Naproxen,Diclofenac etc): Pausere i 3 dage evt efter aftale med din praktiserende læge eller rheumatolog.
 • Undgå at få lavet tatoveringer, piercinger eller få foretaget større tandlægearbejder med fx isætning af fyldninger 1 måned før operationen og 1 måned efter operationen. Det skyldes, at der i forbindelse med tatovering, piercing og tandlægearbejde kan danne sig bakterier i blodet.
 • Derudover skal du indkøbe Paracetamol a 500 mg + Ibuprofen a 200 mg til en uges forbrug.
 • Aftale med en pårørende, at du bliver hentet 2 timer efter operationen og passet de næste 24 timer.
 • Det er en god ide at købe ind og lave mad til en uge, så du kun skal koncentrere dig om at restituere dig efter operationen.
 • På operationsdagen skal du tage et brusebad med grundig sæbevask af krop og hår. Undlad at bruge bodylotion eller creme på det område, der skal opereres.
 • Klæd dig i løst, behageligt tøj, gerne bluse med lynlås og flade sko.
 • Smykker og eventuelle piercinger tages af og efterlades hjemme.
 • Holde pause med rygning/ E-cigaretter 6 uger før og 4 uger efter operationen: For at nedsætte risikoen for dårlig sårheling, lungeproblemer og infektioner i forbindelse med operationen, bør du stoppe med at ryge mindst 6 uger før du skal opereres. Hvis du har tænkt dig at starte med at ryge igen, anbefaler vi, at du venter til mindst 4 uger efter operationen, for at optimere helingsprocessen. Rygestopmedicin (nikotinplaster, nikotin-tyggegummi, etc) kan anvendes. Læs mere her.
 • Holde pause med alkohol: Hvis du drikker mindre end 7 genstande/uge som kvinde og mindre end 14 genstande/uge som mand, har du kun lav risiko for at blive syg på grund af alkohol i forbindelse med en operation. Hvis du drikker mere end dette bør du skrue ned for dit forbrug, og drikker du mere end 4 genstande dagligt bør du stoppe helt med at drikke alkohol 4 uger før din operation. Det vil mindske risikoen for komplikationer (infektioner, dårlig sårheling, lungeproblemer etc.) Læs mere her.

Mulige bivirkninger og komplikationer ved kirurgisk læbeløft

Når en kvalificeret plastikkirurg udfører operationen, er komplikationerne få og forekommer sjældent. Men som ved alle andre indgreb er der risici for bivirkninger og komplikationer.

 • Du skal forvente let hævelse og et sårhelingsforløb på 1 uge, hvor du har sting.
 • Blødning. I sjældne tilfælde kan der forekomme blødning, der vil give tydelige blå mærker.
 • Disse tilfælde behandles med antibiotika
 • Området under næsen vil være føleforstyrret i op til 3 måneder efter operationen, og bliver du forkølet, kan du have svært ved at mærke, om næsen løber.
 • Der er risiko for uskønt ar
 • Hvis du får lavet fedttransplantation i samme seance kan du forvente markant hævelse i minimum 1 uge.

Vedr. blodpropper

Hos AK Nygart sætter vi sikkerheden i højsædet. Der er visse ting der øger risikoen for blodpropper i særligt benene og lungerne i forbindelse med kirurgi. Derfor anbefales nogle kunder forebyggelse med et stof, der hedder Fragmin, Klexane eller Innohep.

Skal du have Fragmin, Klexane eller Innohep vil det blive givet, som en indsprøjtning i låret eller maveskindet af en sygeplejerske i opvågningen.

I yderst sjældne tilfælde (særlige risiko-patienter) vil du få recept på blodfortyndende medicin tilsendt elektronisk.

Den første dosis gives på operationsdagen, hvor en sygeplejerske i opvågningen viser dig, hvordan det gøres.

Hvordan foregår operationen?

Operationen foregår i lokalbedøvelse eller i fuld narkose (som led i andre indgreb)

Hvordan har du det efter operationen?

Du kan forvente kun milde smerter efter operationen, der kan lindres med Panodil 1 gram x 4 ved behov. De fleste får kun behov for at tage 1-2 doser i alt.

Det er en god idé at køle overlæben med køligt omslag 15 min hver time resten af dagen efter operationen.

Hvornår er alt normalt igen?

Efter cirka en uge vil du opleve at stort set al hævelse er aftaget. Det endelige resultat ses bedst efter 3 måneder, hvor arret er modnet.

Hvornår skal du til kontrol på klinikken?

Du skal møde til kontrol efter 6-7 dage for at få fjernet sting. Arret er fortsat sart, og det er en god idé at smøre med solcreme for at beskytte det.

Efter 3 måneder vil vi gerne se dig til afsluttende kontrol og tage billeder af resultatet.

Er der betænkningstid?

Ifølge Sundhedsstyrelses regler på det kosmetiske område, skal du informeres skriftligt før du kan modtage den mundtlige information. Det er derfor en god idé, at du i ro og mag derhjemme læser informationen igennem og husker at notere eventuelle spørgsmål undervejs. Således er du godt forberedt, når du kommer til din konsultation.

Hvis du efter konsultationen er afklaret og fået svar på alle dine spørgsmål, er det muligt at bestille tid til operationen. Ifølge Sundhedsstyrelsens lov om betænkningstid, kan du først afgive skriftligt samtykke til operationen 7 dage efter konsultationen. Det skriftlige samtykke gives på operationsaftalen, som du vil få udleveret.

Din forundersøgelse er gyldig i et halvt år.

ANDET

Ved eventuelt afbud skal kommende konsultationer og kontroller afmeldes senest 24 timer inden den aftalte tid. Ved udeblivelse uden afbud faktureres kr. 600,- i gebyr.

Vi fremsender kun information vedrørende dit forløb hos AK Nygart til egen læge, efter vi har fået samtykke fra vores patienter.

På vores hjemmeside ligger alle kosmetiske synsrapporter foretaget af Sundhedsstyrelsen.

Rapporterne findes ligeledes på Sundhedsstyrelsens egen hjemmeside.

Spørgsmål til alt om min operation

Du er altid velkommen til at rette henvendelse til klinikken, hvis du har spørgsmål vedrørende operationen, udfyldning af låneansøgning, forløbet hos AK Nygart etc. Du kan enten skrive til info@aknygart.dk eller ringe på tlf. 70 27 57 57.

Patientinformation om kirurgisk læbeløft – version 27-06-2022