Silikonebryster: Ultimativ guide til brystforstørrende operation

Dette er den mest omfattende guide du kan finde til forløbet i forbindelse med en brystforstørrende operation med implantater.
I denne guide kommer du til at lære alt om valg af implantater, størrelser, profiler, om hvordan forundersøgelsen foregår, hvad der sker til operationen, og hvad du skal være opmærksom på efter operationen.
Kort sagt: Ved at læse denne guide bliver du godt klædt på til at træffe en beslutning om din brystforstørrende operation.
Hvis du er klar, så lad os gå i gang.

Valg af implantater til brystforstørrende operation

I denne del af guiden kan du læse en grundig gennemgang af alt det du skal tage stilling til vedr. dine silikoneimplantater.

Du vil kunne læse om implantatmærker, størrelse, form, profil på dine silikonebryster samt arrets placering og placeringen af implantater over eller under musklen.

Når du har læst denne del, vil du være meget bedre i stand til at kunne træffe et valg om dine implantater. Men uanset hvad, så er du sikret en grunding vejledning til din forundersøgelse sammen med din kirurg.

Sådan foregår en forundersøgelse

Se vores video her om hvordan en forundersøgelse til en brystforstørrelse foregår:

Valg af mærke til silikonebryster – Motiva eller Mentor?

Hos AK Nygart bruger vi implantater af mærkerne Mentor og Motiva til brystforstørrende operation.

Fælles for Mentor og Motiva er, at de indeholder skærefast silikone. Skærefast silikone er mere formstabilt end f.eks. saltvandsimplantater, som består af en silikonepose med saltvand i. De skærefaste implantater har den fordel, at hvis der går hul i implantaterne, så vil silikonen ikke flyde ud, og det er dermed let at fjern igen.

 

Der er en masse tekniske forskelle på Mentor- og Motiva-implantater, men begge er nogle af de bedste implantater på markedet og er af rigtig god kvalitet.

Der er fordele ved begge typer af implantatmærker. Det er svært at pege på en profil som den bedste, for vi kigger altid på det anatomiske udgangspunkt for den brystforstørrende operation: Hvad er der plads til, hvad passer til kroppens proportioner, og hvad er smukt for lige netop dig.

Til en forundersøgelse vil din kirurg hjælpe dig med at vælge hvilket implantat, der passer bedst til dig og dine ønsker. Men uanset om du vælger Mentor eller Motiva til dine silikonebryster, så kan du være sikker på, at du vil få nogle af markedets sikreste implantater.

Når du har valgt hvilken producent, du ønsker dine implantater skal være fra, er der en række valgmuligheder, du herefter skal tage stilling til før din brystforstørrende operation.

Du skal vælge 1) formen på implantaterne, 2) profilen, og 3) størrelsen.

Din kirurg vil vejlede dig og hjælpe dig med at vælge alle disse tre ting. Og det gør han/hun først og fremmest ved at se og mærke på dit bryst og måle dig.

Der er nemlig en række faktorer der spiller ind på dine muligheder, og hvad kirurgen vil anbefale dig. Det er blandt andet afhængigt af hvilket look, du ønsker til dine silikonebryster, hvor bred din brystkasse er, og hvor elastisk din hud er.

Valg af form til silikonebryster – Runde, runde Ergonomix eller anatomiske

Du er måske overrasket over, at vi også kommer ind på implantatets form. For hvor mange former er der til silikonebryster andet end runde? Er vi nu begyndt at arbejde med firkantede implantater?

Og svaret er ja og nej.

Der er andre former end det, vi kalder ”runde”, men det er ikke helt ovre i den anden grøft, hvor implantaterne er firkantede.

Når vi taler om runde implantater, så er det det helt klassiske silikoneimplantat med en flad bagside og en rund forside.

De andre former vi har er det, der hedder ”Anatomiske” hos Mentor og runde ”Ergonomix” hos Motiva.

Almindelige runde implantater kan rotere uden at det har en betydning for udseendet af silikonebrysterne. De anatomiske implantater er fladere øverst og fyldigere nederst, hvilket giver den karakteristiske dråbe-form. Det betyder samtidig også, at hvis implantatet mod forventning skulle rotere, vil brystet ændre form. Dette vil kræve korrektionskirurgi at rette op på. De anatomiske implantater anbefales til kvinder, der ønsker et naturligt bryst, men ikke har så meget brystvæv selv.

Motivas Ergonomix-implantater er faktisk også runde implantater, men de har lidt af de samme egenskaber som Mentors anatomiske implantater. De kan roteres rundt ligesom runde implantater, men de er samtidig kun fyldt 80%, hvilket betyder at de vil have mere fylde i den ende, der vender nedad end den ende der vender opad. På den måde ligner silikonebryster med Ergonomix-implantater mere et naturligt bryst end de runde implantater, der giver lige så meget fylde opadtil som nedadtil. Men roterer implantatet vil tyngdekraften gøre sådan, at de alligevel vil være mere fyldige i bunden.

Der er også med Ergonomix-implantater, at vi kan lave brystforstørrende operation med mini-ar. Implantatet er nemlig så blødt, at det kan presses ind gennem meget små huller, og dermed kan arret også gøres mindre.

Valg af profil

Både implantater fra Mentor og Motiva har forskellige profiler – Og det er altså ikke profiler på sociale medier.

Et implantats profil angiver hvor meget implantatet strutter –  altså hvor meget fylde de har udad, når man ser dem fra siden. Det har derfor stor indvirkning på, hvordan silikonebrysterne i sidste ende kommer til at se ud.

Alle størrelser har en variant i de forskellige profiler. Mens diameteren angiver hvor bredt implantatet er, så angiver profilen hvor meget implantatet strutter.

Når du skal bestemme dig for hvilken profil du ønsker dine implantater skal være, så skal du tænke på hvor meget fylde du ønsker udadtil. Har du selv et rundt bryst, er det måske ikke nødvendigt med et meget struttende profil. Mangler du fylde opadtil i dit eget bryst, vil et implantat der strutter meget muligvis være et godt valg til dig.

Både Mentors runde implantater og Motiva har fire forskellige profiler. Hos Mentor hedder de Moderate, Moderate Plus, High og Ultra High.

Hos Motiva hedder de Mini, Demi, Full og Corsé.

For Mentors anatomiske implantater er der tre forskellige profiler.

Valg af størrelse på silikonebryster

Vi oplever, at rigtig mange kvinder kommer ind til deres forundersøgelse med et billede eller en reference til en anden kvinde, der har fået lavet en brystforstørrende operation, med et resultat som de ønsker selv at opnå. Og derfor tror de, at de så skal have den samme størrelse som kvinden, de refererer til, har fået. Men det er ikke altid så ligetil. Lad os forklare dig hvorfor.

Det er godt med referencer, så kirurgen kan få en idé om hvilket look, du godt kan lide. Men det giver ikke mening at sammenligne sig på den måde. Det kan nemlig være, at du skal have en helt anden størrelse implantat for at få den størrelse bryster, som din reference har.

 

Så vi har et råd til dig. Og det er, at du ikke skal lægge dig for meget fast på en bestemt implantatstørrelse til din brystforstørrende operation. Størrelsen på implantatet skal din kirurg nok vejlede dig omkring ud fra dit udgangspunkt. Men tag gerne en reference med i form af et billede, så kirurgen har en idé om, hvad dine forventninger er. Og ud fra billedet kan kirurgen så finde den passende størrelse til dig, så du opnår de silikonebryster, der passer helt perfekt til din krop.

 

Og hvordan vurderer kirurgen så det? Jo, der er nogle forskellige fysiologiske faktorer, som er vigtige at kigge på, når man skal finde det rette implantat. De faktorer er blandt andet bredden på brystkassen og hudens elasticitet.

 

Bliver du alligevel i tvivl efter forundersøgelsen? Så skal du ikke bekymre dig, for du kan godt skifte mening om størrelsen. Det skal dog ske senest 1 uge før din brystforstørrende operation, og du skal ind og snakke med kirurgen igen inden operationen, så vi kan finde ud af, om størrelsen overhovedet kan lade sig gøre.

Hvor bred er din brystkasse?

Bredden på din brystkasse har betydning for, hvor store implantater du kan få til dine silikonebryster. Mens profilen indikerer hvor meget implantaterne strutter, så er det diameteren på implantatet, som skal passe til dine brysters bredde. Såfremt du er bred om brystet, skal du derfor op i et bredere implantat, end hvis du er smal om brystet. Ellers vil implantatets bredde ikke passe til bredden på din brystkasse.

Antal ml. eller ”cc” angiver volumen på implantatet, som er en kombination af hvor bredt implantatet er, og hvor meget det strutter.

Hvor elastisk er din hud?

Huden på brystet kan strække sig rigtig meget. Hvor elastisk huden er afhænger meget af alder og eventuelle graviditeter og vægttab. Hvis huden har været udvidet, og huden på brystet dermed er lidt slap og uelastisk, kan det være nødvendigt at kombinere den brystforstørrende operation med et løft.

Hvis dette skulle blive relevant, vil kirurgen gennemgå det med dig til forundersøgelsen.

Hvor store må implantaterne max være?

Gennem de sidste 3-4 år har vi oplevet, at de kvinder der kommer ind til os med ønsker om at få foretaget en brystforstørrende operation i højere grad ønsker større og større silikonebryster. De ønsker vil vi selvfølgelig gerne efterkomme – hvis det er muligt. Omvendt beror kirurgens professionelle vurdering i høj grad også på mulige komplikationer i forbindelse med større implantater. Og vi ser desværre en øget forekomst af kapseldannelse, rippling, vævsdød etc., jo større implantatet er.

Som vi beskrev tidligere er der en naturlig grænse for hvor store implantater, det er muligt for os at lægge ind i første omgang. Det er vigtigt for os, at det er forsvarligt med sådan en type operation, da der trods alt er tale om en kosmetisk operation og ikke en livsnødvendig. Vi vægter din sikkerhed meget højt. Men vi gør selvfølgelig, hvad vi kan, inden for de sikkerhedsmæssige grænser for at imødekomme dine ønsker.

Til forundersøgelsen vil vores kirurg derfor præsentere dig for en øvre grænse i forhold til hvor højt vi kan gå op i størrelse, hvis du ønsker dem så store som muligt.
Når du sammen med kirurgen er kommet frem til implantat-mærke, form, størrelse og profil, så skal vi tale om, hvordan implantaterne skal lægges ind i brysterne, og hvor de skal placeres (ja, i brystet, selvfølgelig. Men der er faktisk to måder at placere dem på inde i brystet. Mere om det lige om lidt.)

Valg af indgang/ar

Det mest populære sted at placere arret er i brystfolden, som er under brystet i den fold, der naturligt forekommer. Dette er den mest ukomplicerede vej at lægge implantatet ind, og arret bliver i de fleste tilfælde næsten helt usynligt, idet brystet dækker.

Der er også mulighed for at gå ind gennem armhulen og gennem brystvorten.

Indgangen gennem armhulen er en populær løsning til dem, der er meget bekymret for at få et synligt ar. Det sætter dog nogle andre begrænsninger til valget af implantater. Så hvis du er meget bekymret for tydelige ar, så vil vi i stedet anbefale dig at tilkøbe vores ar-pakker, hvor vi behandler arret med IPL og Frax-laser. Læs mere om det her.

Indgangen gennem brystvorten kan være en god mulighed, hvis du i samme omgang ønsker areola-korrektion. Hvis vi alligevel skal ind og korrigere areola, som er det pigmenterede område rundt om brystvorten, så kan vi lige så godt spare dig et ar i brystfolden, hvis du ønsker det.

Valg af placering på silikonebryster

Ved en brystforstørrende operation kan man lægge implantatet over eller under brystmusklen. I de fleste tilfælde lægger vores kirurger implantatet under brystmusklen, da det giver det mest naturlige resultat i kavalergangsområdet. I nogle tilfælde kan det dog komme på tale at lægge implantatet ind foran musklen.

Hvis kvinden eksempelvis har blødere og let hængende bryster, vil man muligvis opnå det bedste resultat ved at lægge implantatet over musklen.

Det er individuelt fra kvinde til kvinde, og du træffer beslutningen sammen med kirurgen.Du kan også høre vores kirurg Anders Ulrik fortælle om forskellen på at lægge implantaterne over eller under musklen i vores podcastepisode om emnet:

Hvad er dine forventninger til dine silikonebryster?

En af de vigtigste emner, du skal gennemgå med kirurgen til forundersøgelsen, er dine forventninger til resultatet. Inden forundersøgelsen er det en god idé at du øver dig i at få sat nogle ord på dine forventninger til din brystforstørrende operation og måske endda finder et billede, du kan have med som referencepunkt. Vores kirurger er meget dygtige, men de er ikke tankelæsere. Så jo flere ord du kan sætte på dine forventninger, så bedre mulighed har vi også for at ramme plet i forhold til dine ønsker.

7 dages betænkningstid før brystforstørrende operation

Når du har været til din forundersøgelse hos en af vores kirurger, og I har lagt en plan for alt det ovenstående, så kan du bestille en tid til operationen. Operationen skal foregå ved en kirurg, du var til forundersøgelse hos, og der skal der gå mindst 7 dage efter du har fået den skriftlige og mundtlige information, inden operationen kan finde sted. Det giver dig tid til at gå hjem og tænke over indgrebet, snakke med familie og venner og eventuelt fortryde – før vi opererer.

Du kan altså først give endeligt samtykke til en brystforstørrende operation, når de 7 dage er gået. Dette er en regel fra Sundhedsstyrelsen, som vi selvfølgelig følger her hos AK Nygart. Du kan godt bestille en operationstid med det samme efter konsultationen, så længe tiden ligger minimum 7 dage ude i fremtiden. Du kan også tage hjem og vente med at bestille tid til en operation.

Forundersøgelsen koster 600 kr. som du betaler efter jeres samtale.

Risici ved at få silikonebryster 

Nu har vi gennemgået noget af alt det sjove ved silikonebryster. Så vi bliver også nødt til at tage fat i noget af det knap så sjove.

Nemlig risici forbundet med en brystforstørrende operation.

I denne del gennemgår vi de hyppigste komplikationer ved operationen. Men bare rolig. Vi laver over 1500 brystforstørrende operationer om året, og det er heldigvis sjældent at vi oplever komplikationer efterfølgende.

Men det er vigtigt at være godt oplyst om, hvad man går ind til.

Godt, lad os dykke ned i det.

Kapseldannelse efter brystforstørrende operation

Kapseldannelse er som sagt den komplikation ved silikonebryster som de fleste kender til og er bekymret for.

Men hvad er kapseldannelse egentlig?

video

Kapseldannelse opstår, når den naturlige kapsel, som kroppen har dannet omkring implantatet, af uforklarlige årsager begynder at stramme om implantatet og dermed giver et hårdt og eventuelt smertende silikonebryst. Kapseldannelse er ikke farligt, men det kan give et skæmmende resultat og smerter.

Hvis du én gang har haft kapseldannelse, er risikoen for at få det igen ca. 10 %.

Ved en brystforstørrende operation med Mentor-implantater er risikoen for kapseldannelse 5%.

Ved Motiva-implantater er risikoen for kapseldannelse 1-2%. Men man må huske på, at dette tal evt. kan stige når Motiva har haft længere opfølgningstid. Mentor-implantater har nemlig været på markedet i ca. 18 år, mens det for Motiva kun er ca. 8 år.

video

Læs mere om kapseldannelse og vores tryghedspakke.

Andre risici ved brystforstørrende operation

Hæmatom

Efter en brystforstørrende operation kan der i sjældne tilfælde (under 1%) opstå en blødning omkring implantatet. Man vil få en blodansamling og brystet vil hæve meget op. Sker det, er det vigtigt at du henvender dig til klinikken, så blødningen kan stoppes og blodet kan tømmes ud. Vil lægger implantatet ind igen med det samme bagefter.

Infektion

Sårinfektion (1%). En infektion i arret, der sædvanligvis kan behandles med antibiotika.

Infektion omkring implantatet (op til 0,5%). Det kan opstå på alle tidspunkter, men vil oftest ses inden for de første 14 dage. Infektionen behandles med antibiotika. Det kan være nødvendigt at fjerne implantatet en tid (ca. 3 mdr.) for derefter at indsætte et nyt.

Ruptur

Hvis implantatet skulle gå i stykker inden for det første år efter din brystforstørrende operation, er selve operationen gratis (Tryg 1). Hvis du har tegnet Tryg 7 er operationen gratis i 7 år ved ruptur. Ud over dette må man påregne egen betaling for selve operationen hvis implantaterne går i stykker senere. Evt. produktgaranti fra producenterne, altså Mentor og Motiva, dækker udelukkende implantaterne, ikke evt. operationsudgifter.

Påvirkning af følesans

Brystvorterne kan blive mere eller mindre følsomme og i sjældne tilfælde følelsesløse. Risikoen er op til 1 %

Protesekant og rippling 

Hos specielt meget slanke kvinder med et lille oprindeligt bryst og meget lidt underhudsfedt, er der risiko for at protesekanten kan mærkes og også nogle gange ses under brystet og ud til siden. Hos samme slanke patienter kan man nogle gange se rynker eller folder i huden over protesen. Dette kaldes rippling. Risikoen for dette er mindre nu, hvor vi har skærefaste implantater, end da der blev brugt implantater med flydende silikone eller saltvand. Rippling og mærkbar protesekant ses oftest hos tynde kvinder, der vælger store proteser til deres brystforstørrende operation.

Rotation

Ved brug Mentors anatomiske (dråbeformede) implantater, er der en lille risiko for, at imlantatet kan rotere. Det anatomiske implantat har nemlig en top og en bund, mens de runde implantater er ens ligemeget hvordan du drejer dem. Risikoen for rotation er mindre end 1 %.

Hævelser

Vær tålmodig, dine bryster er ofte hævet de første 3 måneder.

Smerter

Det er normalt med smerter efter operationen. Oftest forsvinder smerterne stille og roligt, men i sjældne tilfælde kan smerterne være langvarige. I yderst sjældne tilfælde kan smerterne blive kroniske. Efter operationen får du udleveret en lille pose med smertestillende medicin, som du kan tage med dig hjem.

Strækmærker

Ar

Fortykkede og eller breddeforøgede ar. Disse kan dog behandles med vores IPL- og Frax-laser behandling til ar. Læs mere her.

Symmastia

Dvs. at bryst og brystben mødes i ét. Dette er yderst sjældent.

Serom

1 %. Væskeophobning, der i nogle tilfælde udtømmes.

Brystimplantat-relateret lymfekræft (ALCL) er en kræftform, som kun er set ved det der hedder texturerede implantater, dvs implantater med en ru overflade. Blandt disse typer er det implantater fra et firma, som vi ikke benytter, der helt klart har den højeste risiko. Af de texturerede implantater bruger vi i stedet Mentor Siltex. Man har set ALCL hos kvinder med Mentor-implantater, men det er ekstremt sjældent forekommende: Forekomsten af ALCL hos kvinder med Mentor Siltex-implantater er ved et studie fundet at være ca. 1 ud af 66.000, Motiva, som er vores mest benyttede implantat, betegnes som et glat implantat, og her har man ikke påvist nogen tilfælde af ALCL. ALCL viser sig enten ved vedvarende hævelse af det ene bryst typisk flere år efter operationen. ALCL kan også vise sig ved knudedannelse i kapselhinden rundt om implantatet eller ved hævede lymfekirtler. Får man disse symptomer skal man opsøge en plastikkirurgisk klinik, f.eks. der hvor man er opereret, eller sin egen læge. Det skal dog understreges at sådanne symptomer i langt de fleste tilfælde vil være forårsaget af godartede forhold.

NOTE: Risikoen for alle ovennævnte komplikationer stiger i takt med, at størrelsen på implantatet øges.

Vi er klar over, at disse mulige komplikationer ved brystforstørrende operation kan være skræmmende – også selvom de forekommer meget sjældent.

Derfor tilbyder vi muligheden for at tilkøbe en Tryghedspakke. Den skal vi se nærmere på nu.

Tryghedspakke til silikonebryster

Hvad siger du til det her: hvis der skulle opstå utilsigtede komplikationer af din brystforstørrende operation, så kan du få en GRATIS korrektion i op til 7 år efter din operation?

Det lyder godt, ikke?

Vi vil rigtig gerne gøre alt hvad vi kan for at sikre vores kunders tryghed. Og derfor har vi her hos AK Nygart vores tryghedspakke.

NOTE: Tryghedspakken hos os er inkluderet i prisen de første 12 måneder efter din brystforstørrende operation.

Kapseldannelse, som er den komplikation de fleste bekymrer sig om, opstår oftest 2-3 år efter operationen, hvis man skulle være så uheldig. Så hvis du gerne vil dække dig ekstra godt ind, kan du udover de 12 måneder, der er inkluderet i din brystforstørrende operation, tilkøbe dig ekstra år med tryghedspakken, så du altså kan være dækket i helt op til 7 år.

Og hvad dækker tryghedspakken så helt nøjagtigt, tænker du måske.

Svaret er, at vores Tryghedspakke ikke dækker alt, men det meste. Den dækker følgende uønskede resultater og komplikationer i forbindelse med brystforstørrende operationer udført hos os:

 • KAPSELDANNELSE
 • HUL PÅ IMPLANTATET
 • UNORMAL ARDANNELSE
 • POST-OPERATIV BLØDNING
 • POST-OPERATIV INFEKTION
 • UNORMAL MUSKELPÅVIRKNING
 • 1. GANGS ROTATION
 • DOUBLE BUBBLE/BOTTOMING-OUT

Tryghedspakken dækker (desværre) ikke disse komplikationer:

 • SEKUNDÆR UDSTRÆKNING AF HUDEN SOM FØLGE AF NEDSAT HUDELASTICITET – for eksempel på grund af graviditet, aldring eller stor vægtændring
 • NORMAL ARDANNELSE
 • KAPSELDANNELSE – hvor kunden allerede har haft en eller flere kapseldannelser, inden tryghedspakken er tegnet

Bundlinjen er: Du skal være tryg. Og du skal nyde dine nye silikonebryster, og ikke bekymre dig om mulige komplikationer. Derfor er en udvidet tryghedspakke er god idé.

Priser for brystforstørrende operation

Nu skal vi tale penge. En brystforstørrende operation af god kvalitet og med kirurger der har stor erfaring koster nemlig penge. Men det er en permanent forandring af din krop, så det er vel også værd at investere i?

Men lad os komme til sagen: Du vil gerne vide hvor meget silikonebryster koster.

Og her er svaret:

En brystforstørrende operation hos os koster fra 34.900 kr. Prisen kommer an på hvilke valg, du træffer mht. dine implantaters størrelse og indgang.

Som udgangspunkt kan du få silikonebryster for 34.900 kr. som indbefatter:

 • Mentor- eller Motiva-implantater op til 500 ml.
 • Operation gennem brystfolden
 • Fuld narkose
 • 1 års Tryghedspakke
 • 2 kontroller

De tilvalg, der kan gøre en brystforstørrende operation dyrere er f.eks. hvis du skal have implantater større end 500 ml. (da disse skal specialbestilles), hvis du skal have brystforstørrelsen gennem armhulen (da denne operation er mere kompliceret) eller hvis du ønsker en udvidet Tryghedspakke.

Og hvis du tror, det er svært at finde frem til den endelige pris på din brystforstørrende operation, så tro om igen. Vi har nemlig lavet en prisberegner, som du kan prøve lige her.

Inden din brystoperationen

Har du overvejet at få lavet en brystforstørrelse, eller har du allerede bestilt en operationstid? Vi har samlet en række råd til dig inden din operation, som du kan se i videoen her:

Selve brystoperationen 

Nu kommer vi til det spændende: Selve den brystforstørrende operation.

Selve operationen tager cirka 45 minutter, hvis det er en almindelig brystforstørrende operation gennem brystfolden.

I korte træk foregår operationen sådan her:

Gennem et indsnit under brystet går kirurgen ind og løsner op, så der er plads til implantatet. Herefter bliver implantatet lagt ind i brystlommen, og når det siddet helt rigtigt, så bliver det lille indsnitssted syet sammen igen. Når du vågner, har du nye silikonebryster.

Du kan læse en mere generel beskrivelse af hvad der sker på operationsdagen HER

Efter operationen

Efter din brystforstørrende operation bliver du hjulpet ind i din seng i vores opvågningsafdeling, hvor du får lidt tid til at komme dig efter narkosen. Når du bliver vækket efter operationen, vil du sandsynligvis mærke nogle smerter omkring silikonebrysterne. Smerterne kan dog afhjælpes eller mindskes med smertestillende medicin, som du får udleveret på klinikken

Mens du vågner helt vil der være en opvågningssygeplejerske der tager sig af dig, og giver dig lidt mad og drikke. De fleste er nemlig meget sultne efter at skulle have fastet inden deres brystforstørrende operation.

Omkring 2 timer efter operationen kan dine pårørende kommende og hente dig. Vores opvågningssygeplejerske sørger for at ringe til dem, når vi vurderer, at du er ved at være i stand til at tage hjem.

Vi har det lidt ligesom Fakta: Vi vil så gerne have, at du bliver lidt længere. Men de fleste ønsker bare at komme hjem i deres egen seng lige så snart de er friske nok til det. Vi sender dig selvfølgelig kun hjem hvis du har det godt og er stabil.

Du skal være opmærksom på, at det kan bløde let fra såret, hvor implantatet er blevet lagt ind igennem, det første døgn efter operationen. Men der er ingen grund til bekymring. Du kan hjælpe det med at stoppe ved at presse et rent klæde let mod såret i 15 minutter. Fortsætter blødningen, bør du kontakte kirurgen.

Du får din kirurgs telefonnummer inden du tager hjem, så du kan ringe ham/hende op, hvis der skulle ske noget akut inden klinikken åbner igen næste dag. Om aftenen vil din kirurg uanset hvad lige give dig et kald, og høre hvordan du har det. Her har du også mulighed for at stille eventuelle spørgsmål til informationer, som du måske har glemt i løbet af dagens strabadser.

Dagen efter vil en sygeplejerske ringe til dig for at høre, hvordan du har det.

AK Aftercare med AK Nygarts app

I tiden efter din operation er der nogle vejledninger du skal følge. På den måde sikrer du, at din heler op hurtigst muligt og får det bedste resultat. Vi har samlet alle de informationer du skal bruge i vores app. Her får du daglige beskeder fra din kirurg og opvågningssygeplejerske helt frem til din endelige kontrol. I beskederne vejleder vi dig løbende i hvordan du skal forholde dig ifht. din operation.

I tiden efter din brystforstørrende operation, er der nogle ting du skal være opmærksom på:

Ar

Arrene, hvor implantaterne er blevet lagt ind gennem, kan være røde i op til 12 måneder efter operationen, og du bør undgå sol direkte på arret så længe for at få det pæneste resultat på dine silikonebryster.

Du får fjernet sting efter ca. 14 dage, og når skorpen er faldet af arret, kan du smøre det med en plejende creme, for at gøre det mere smidigt og få det til at hele hurtigere.

Vi anbefaler vores Cure Recovery Creme.

Og ved du hvad det bedste er?

Du får faktisk 20% rabat på denne creme på selve operationsdagen. Så hvis du går meget op i dine ar, skal du måske overveje at købe denne creme med dig hjem.

Og du har også fortjent at købe en lækker creme til dig selv efter en brystforstørrende operation.

video

Laser-behandling af ar

Hvis du gerne vil gøre noget ekstra ekstra godt for dine ar, så tilbyder vi også et forløb med IPL og Frax-laser på dine operationsar efter din brystforstørrende operation.

IPL går ind og dæmper den røde farve, arrene har i helingsperioden, og Frax-laseren går ind og hjælper på hudens struktur.

Vi anbefaler at du får behandlet huden med IPL og Frax-laser allerede 14 dage inden operationen og igen når du er inde til kontrollen og få fjernet dine sting.

Søvn

Du må ikke sove på maven eller siden i de første 14 dage efter operationen. Hvis du bare elsker at sove på maven eller siden, så må du sørge for at stable nogle puder op rundt om dig, så du ikke kan forsøge at vende dig i søvne.

Vi anbefaler desuden, at du ligger med ryggen let oprejst det første stykke tid. Dette hjælper med at mindske eventuel hævelse og smerte.

Støtte-bh

Du skal benytte den støttende sports-bh, du har fået med fra klinikken, dag og nat i 6 uger efter operationen.

BH’en er med til at beskytte dine silikonebryster og hjælper dig selv med at være bevidst om, at dine bryster stadig er nye. Derfor er det vigtigt at du beholder BH’en på i det første stykke tid efter din brystforstørrende operation.

Sport

Du bør vente med at dyrke sport i 3-4 uger efter operationen. Start derefter langsomt op og benyt igen den støttende BH, du har fået med efter din operation. Mærker du ømhed i brysterne bør du straks stoppe og gå langsommere til værks næste gang.

Styrketræning og løb skal du vente helt op til 6 uger med at begynde på igen.

Hvis du er typen der godt kan lide at svømme og måske tage på SPA-ophold, så er du nødt til at udsætte de planer, der har med vand-wellness at gøre. Vi anbefaler nemlig, at du undgår svømmehal, dampbade og sauna i mindst 5-6 uger efter din brystforstørrende operation.

video

Arbejde

Rigtig mange spørger, hvornår de kan gå på arbejde igen efter en brystforstørrende operation. Det er svært at svare på, da 1) det er meget forskelligt hvor mange smerterne man har og 2) det kommer an på hvilket job man har.

De fleste kvinder, der har fået  lavet silikonebryster, fortæller, at de er tilbage på arbejdet få dage-2 uger efter operationen, alt afhængig af hvor fysisk krævende arbejdet er.

Hvad er normalt ifht. smerter?

Hvis du tror, at du kan slippe gennem en brystforstørrende operation helt uden smerter, så må vi desværre skuffe dig.  Nye silikonebryster gør ondt i dagene efter. Men tænk også på, at din krop faktisk har fået et fremmedlegeme (implantater) ind i sig. Det skal den lige vende sig til.

Derfor: Smerter er helt normalt efter en brystforstørrende operation.

”Men hvordan ved jeg hvad der er normalt ifht. smerter?”, tænker du måske. Der er nogle tegn, som du skal være ekstra opmærksom på. Og hvis du oplever dem, skal du kontakte os. Ikke fordi der nødvendigvis er noget galt. Men vi vil hellere være på den sikre side.

Her er de tegn, du skal reagere på:

 • Hvis du får feber
 • Hvis det ene bryst pludselig hæver og bliver markant større end det andet
 • Hvis smerterne er meget voldsomme
video

Føleforstyrrelser i silikonebryster

Det er helt normalt at opleve føleforstyrrelser efter at have fået lavet silikonebryster. Der er en masse nerveender der skal vokse sammen igen, og indtil det sker vil du kunne mærke små stik omkring implantaterne.

Nogen oplever også, at brystvorten eller områder på brystet bliver følelsesløse. Dette er også helt normalt. Det kan tage 1-2 år før alle nerver igen er normaliseret efter operationen.

Hvornår er alt helt normalt igen efter en brystforstørrelse?

Bliv ikke overrasket, men i starten vil dine bryster sidde meget højt oppe under brystmusklen. Det er helt normalt! Efter 3-6 måneder falder de ned, og du vil herefter få et mere naturligt og blødt resultat af din brystforstørrende operation. Det kan godt hænde, at det ene implantat falder på plads før det andet. Du skal bare væbne dig med tålmodighed.

video

Du kan se de forskellige ”faser”, dine bryster muligvis kan gennemgå, på billederne herunder:

De forskellige faser

 1. Før den brystforstørrende operation
 1. To dage efter den brystforstørrende operation
 1. En uge efter den brystforstørrende operation
 1. Seks uger efter den brystforstørrende operation

Du kan have nogle blå mærker efter operationen, og de kan i nogle tilfælde være synlige i op til 4 uger efter operationen.

To kontroller efter din brystforstørrende operation

De sting, der er blevet lagt i brystfolden eller armhulen, hvis du har valgt det, er selvopløselige, og skal derfor ikke fjernes. Vi vil dog alligevel gerne tjekke op på dig efter 7-11 dage. Du får derfor en tid til din telefoniske kontrol inden du forlader klinikken efter din operation. Denne telefoniske kontrol foretages af en sygeplejerske.

3 måneder efter din brystforstørrende operation skal du til din afsluttende kontrol hos den kirurg, der opererede dig. Her tager I en snak om hvordan det er gået, og sammen evaluerer I resultatet. Det er også til denne kontrol, at vi tager et efter-billede af dine nye silikonebryster. Du kan tilsendt dine før/efter-billeder over mail, hvis du ønsker det.

Er du på noget tidspunkt utryg, eller har du spørgsmål, kan du altid kontakte klinikken og eventuelt aftale tid til en ekstra kontrol.

Udskiftning – Hvor længe holder en brystforstørrende operation?

Når vi taler om, hvor længe resultatet af din brystforstørrende operation holder, er der to forhold, du skal være opmærksom på:

 1. Holdbarheden af Implantatet

Producenten, altså Mentor og Motiva, giver livslang garanti på holdbarheden af implantaterne. Det udelukker dog ikke, at implantaterne kan blive utætte på et tidspunkt. Hvis det sker, har producenten forpligtet sig til at erstatte det utætte implantat. 10-15 år efter at silikoneimplantater er indsat, anbefaler vi dog en årlig kontrol af implantatet. Kontrollen kan foretages ved ultralydsscanning.

Implantaterne kan godt gå i stykker. Men dine implantater er lavet til at kunne modstå rigtig meget. Så det er sjældent det sker. Moderne implantater med skærefast silikone er desuden lavet sådan, at silikonen ikke løber ud i kroppen, hvis der skulle gå hul på implantatet.

video
 1. Din egen aldring, graviditeter og vægtøgning

Selvom du opnår et tilfredsstillende resultat af din brystforstørrende operation, vil din krop og dit væv fortsat blive ældre. Det betyder, at dine silikonebrysters facon vil ændre sig med tiden. Hvor hurtigt dette går, afhænger af både din arvelige disponering, hvordan du lever, om du ryger samt brystets samlede vægt og placeringen af implantatet. Bemærk, at dit brystvæv særligt vil blive slappere efter graviditet og amning, og det vil også have indflydelse på brysternes fremtræden.

Hvis du går markant op eller ned i vægt kan det også påvirke resultatet af din brystforstørrende operation.

Hvis du ikke mærker ubehag, smerter eller ændringer i brysternes form, der ikke blot skyldes din egen aldring, graviditet eller vægt, så er der ingen grund til at foretage sig noget i forhold til implantaterne.

video

Skal implantaterne udskiftes på et tidspunkt?

I princippet kan de implantater, vi bruger til brystforstørrende operation her hos AK Nygart, holde hele livet. Som vi nævnte tidligere giver producenterne Mentor og Motiva livstidsgaranti på implantaterne. Og du kan regne med, at det pres og tryk, som din krop kan klare, det kan dine implantater også klare. Er du tilfreds med størrelse, form og placering og har du ingen smerter, er der som udgangspunkt ingen grund til at udskifte implantaterne.  Men implantaterne har større og større risiko for at gå i stykker med årene. Det typiske vil være at få skiftet sine implantater efter 15-20 år.

Graviditet og amning med silikonebryster

Graviditet og bryster er ting der hænger unægtelig sammen. Derfor er der også stor tvivl om hvorvidt man skal vente med sin brystforstørrende operation til man har fået de børn, man skal have, eller om man kan undvære nogle år med bryster, man er ked af, ved at få dem lavet med det samme.

Vi plejer at rådgive sådan her:

Hvis du ved, du gerne vil være gravid igen snart, giver det god mening at vente med din brystforstørrende operation til efter graviditet og amning.

Hvis du derimod allerede har fået lavet silikonebryster og pludselig tænker, at du skal være gravid, er der ingen grund til panik. Som 20- eller 25-årig ved de færreste, hvornår de vil have børn – og da slet ikke sidste barn. Det kan jo være 20 år senere. Skal man så vente? Det skal vi ikke afgøre for dig. Men vi ved, at mange vælger at få operationen nu, hvor de ved, det vil blive glade for den.

Efter graviditet og amning oplever de fleste, at huden bliver lidt slappere, og brysterne kommer til at hænge lidt mere.

Men faktisk er det ikke amningen, der giver det lille ekstra hæng. Det er selve graviditeten. Så hvis du kan amme, så gør det endelig.

Og nu tænker du sikkert: ja, det er fint. Men kan jeg overhovedet amme efter en brystforstørrende operation?

Det korte svar er: ja. Det vil højst sandsynligt ikke være noget problem. De fleste kan amme uden problemer efter at have fået silikonebryster.

Vi anbefaler, at du venter 4-6 måneder efter amning med at få lavet silikonebryster. Der er mange hormoner i kroppen efter graviditet og amning, hvilket holder brystet stort i noget tid efter. Den periode skal man forbi og dertil skal huden have tid til at trække sig sammen efter at brystet er blevet mindre. Kvinder som umiddelbart efter endt amning tænker at de har behov for et løft har måske efter 6 mdr. et bryst som de er glade for og tilfredse med, fordi det har trukket sig sammen og løftet sig af sig selv. Eller kvinder som har ammet mere med det ene bryst og derfor har en tydelig asymmetri lige efter amningen, har måske langt bedre symmetri efter et halvt år.

video