Tillykke med din maveskindsoperation

Her finder du råd og vejledning om det du kan forvente i efterforløbet af din operation, fra dag 1 og frem til den afsluttende kontrol ca. 6 måneder efter du er blevet opereret.

Er du i tvivl om noget, er du velkommen til at kontakte os på TLF. 70 27 57 57.

Du skal overnatte på klinikken efter din maveskindsoperation og kan forvente at blive udskrevet kl.8.00 næste dag.

Du vil få anlagt 2-3 dræn, som i nogle tilfælde bliver fjernet dagen efter operationen, dvs. inden du bliver udskrevet fra klinikken. I andre tilfælde kan du blive udskrevet med drænene, og de vil blive fjernet af en sygeplejerske på klinikken, når der bliver produceret mindre en 40 ml i døgnet.

1. DAG EFTER UDSKRIVNING

I det første døgn efter operationen bliver maven typisk mere øm, og du mærker, at maven bliver spændt og stram. Det er helt almindelige eftervirkninger efter en operation. Det er vigtigt, at du tager medicinen, som du fik udleveret på hospitalet. Medicinen vil mindske smerterne, men du skal regne med, at de første 3-4 døgn er forbundet med nogen smerte. Du vil fortsat opleve en stram fornemmelse i maven, men den vil aftage som dagene går.

I de første par uger efter operationen er maven spændt, hævet og kan være lidt deform. Vær i det hele taget indstillet på, at du ikke kan se det endelige resultat af din maveskinds operation før efter 3-6 måneder, i nogle tilfælde op til 1 år.

Det er vigtigt, at du holder øje med blødning fra maven i det første døgn. Skulle der opstå blødning, som er en sjælden komplikation, vil maven blive hård og hæve op, og du vil formentlig opleve, at det siver fra såret. Kontakt da kirurgen som har opereret dig med det samme uanset tidspunkt på døgnet. Telefonnummeret står på udskrivningspapiret.

I den første tid efter din maveskindsoperation skal du sørge for at få rigeligt hvile og tillade kroppen at bruge al energi på restitution. Dog er det vigtigt, at du i dag- og aftentimerne går en lille tur rundt i stuen ca. en gang i timen. Det er for at huske kroppen på, især dine muskler og tarm, at du ikke er syg, men er i en ophelingsfase. Du kan drikke og spise som du plejer, men undgå alkohol og tobak. Du skal gå foroverbøjet i den første uge efter operationen, og du må ikke sove på maven i de første 14 dage efter operationen. Du skal have dit hofteled bøjet, når du ligger ned og sover for at undgå, at der kommer for meget spænd i trådene, så de går op. Der vil forekomme en let sivning fra såret de første dage.  Du må ikke tage yderligere smertestillende medicin uden at det er aftalt med kirurgen.

De får udleveret en komprimerende bandage, som skal sidde på fra 1. dag og 3 uger frem både dag/nat. Derefter skal bandagen kun sidde på om dagen i de efterfølgende næste 3 uger.

2. OG 3. DAG EFTER OPERATIONEN

På 2. og 3. dagen for din maveskinsoperation er du stadig hævet, øm og spændt. Det er normale eftervirkninger efter en operation. Fortsæt med at tage den udleverede smertestillende medicin, den vil langt hen ad vejen holde dig smertelindret.

Du må gerne etagevaske dig forsigtigt, men du må først gå i brusebad efter 1. kontrol på klinikken.

Selv om du ikke må dyrke sport de næste 4-6 uger, er det stadig godt at bevæge sig. Gå fx små ture.

Hvis du ikke har gang i maven 2. dagen efter operationen anbefaler vi, at du drikker fx sveskejuice, tager Dulcolax eller Movicol, som du kan købe i håndkøb.

4. TIL 14. DAG EFTER OPERATIONEN

Maven er stadig spændt og hævet, men alt i alt begynder eftervirkningerne at fortage sig.

Efter ca. 14 dage skal trådene fjernes. Herefter kontrol efter behov.

Du kan forvente, at din mave vil være blød og smertefri efter ca. 3 uger. Du vil formodentlig fokusere meget på dit ar. I sjældne tilfælde kan sår og eventuelle blå mærker vare i op til 3-6 uger.

Den næste tid og frem til 6 måneders kontrollen skal du sørge for, at arret har gode og rene ophelingsbetingelser. Beskyt arret så længe der er sårskorper på med lidt rent gaze, og sørg altid for høj hygiejne.

Vigtigt: Selv om du dag for dag føler dig bedre tilpas, er det vigtigt, at du de første 4-6 uger efter din maveskindsoperation undgår tunge løft (maximalt 2 kg per arm) og holder pause med motion. Når du genoptager motion, anbefaler vi at starte stille og roligt op. Mærker du ømhed i maven, bør du straks stoppe og gå langsommere til værks næste gang.

6 MÅNEDER EFTER OPERATIONEN

Det endelige resultat af din maveskindsoperation er nu ved at tegne sig. Din mave er igen blevet blød og væskefri, men i enkelte tilfælde kan det tage lidt længere tid. Ved den afsluttende kontrol evalueres resultatet og forløbet af din maveskinsoperation, sammen med din kirurg, og der tages efterbilleder. Du kan få tilsendt før- og efterbillederne, hvis du ønsker det. Det er vigtigt, at du kommer til den afsluttende kontrol, da billederne der tages her, både er dokumentation for dig og os.

Tak fordi du valgte at få foretaget din maveskindsoperation hos AK Nygart.

VÆRD AT HUSKE MED HENSYN TIL:

BIL

Lad andre køre bilen i de 2 første uger efter din maveplastik. I de første dage fraråder vi absolut, at du selv kører bil.

SØVN

Sov udelukkende på ryggen de første 2-3 uger efter operationen.

SPORT

Du kan genoptage sport efter 4-6 uger. Husk at starte langsomt op.

SVØMNING

Du må først gå i svømmehal eller bade i havvand, når såret er helt lukket. Det er typisk efter 6 uger.

LØFT

Undgå at løfte dine børn eller andre tungere løft de første 3-4 uger. Det er en god ide at sikre sig et par hjælpende hænder de første 2 uger.

SOL

Beskyt arrene mod sol det første år. Brug solfaktor + 50 og UV top, hvis du alligevel solbader.

Rygning:

Undgå rygning. Rygning øger risiko for infektion, langsom opheling og grimme ar.