Patientinformation om svedoperation

Hvorfor svedoperation?

Hyperhidrosis, sygelig svedtendens fra armhulerne, opstår når svedkirtlerne overproducerer sved. Tilstanden kan begynde fra barndommen, forværres i puberteten og kan fortsætte hele livet igennem. Årsagerne er ukendte. Der er forskellige behandlingsmetoder af problemet, to af de mest effektive behandlingsformer er operation eller behandling med Botox.

Hvordan foregår operationen?

Operationen består af en særlig form for fedtsugning, der foregår ved at ”støvsuge” fedtcellerne væk gennem ganske små snit (5mm) på indersiden af armen. Før selve indgrebet anlægges lokalbedøvelse i hele det behårede område i armhulen. Ved hjælp af fedtsugning med en særligt udformet kanyle, fjernes de svedkirtler, der forårsager den øgede svedtendens. Begge armhuler kan behandles i samme operation. Efter operationen får du lagt en fast forbinding anlagt. Forbindingen skal sidde i 4 dage for at undgå blodansamling og hævelse.

Er der risici forbundet med operationen?

Som ved enhver form for kirurgi er det en vis risiko for komplikationer. Risici og bivirkningerne er små, men de mulige komplikationer er:

Blødning

Der er normalt kun et meget lille blodtab under operationen. I sjældne tilfælde kan der opstå en blødning i dagene efter operationen, som kan betyde at vi må re-operere for at hente blodansamlingen ud. Hvis der opstår en blødning, vil operationsområdet vokse og begynde at sive med friskt blod. Sker dette vil det oftest være mens du er hos os. Opstår blødningen efter udskrivelsen, skal du straks kontakte. En efterblødning vil, hvis den behandles rettidigt, ikke have betydning for det endelige kosmetiske resultat.

Infektion

Efter al kirurgi kan der opstå infektion, men det sker meget sjældent efter en hageforstørrelse. Der gives forebyggende antibiotika i forbindelse med operationen for at nedsætte infektionsrisikoen. Hvis der alligevel opstår infektion, vil den oftest kunne behandles med antibiotika. Opstår der en byld, hvilket er meget sjældent, kan det blive nødvendigt at drænere denne. Symptomerne på infektion er tiltagende rødme, varme, ømhed, eventuelt dunkende smerte, hævelse og feber. Typisk vil en infektion vise sig i de første dage efter operationen. Skulle du få nogle symptomer på infektion, er det vigtigt, at du straks henvender dig til os.

Smerter

For langt de flestes vedkommende er dette indgreb forbundet ganske moderate smerter. Det er vigtigt at du tager din smertestillende medicin. Smerterne aftager oftest ganske hurtigt.

Ar

Du må forvente, at arret er rødt og hævet de første 6 – 12 måneder efter operationen. Med tiden bliver de gradvist lysere og mindre synlige.. Selv om vi gør alt for, at arrene bliver så fine som muligt, heler alle personer på hver sin måde. Nogle vil få næsten usynlige ar, mens andre vil få mere tydelige og eventuelt breddeøgede ar. I sjældne tilfælde kan det blive nødvendig at lave en ar-korrektion, for at forbedre det kosmetiske resultat. Derfor kan vi desværre ikke give nogen garanti for udseendet af netop dine ar.

Hvordan har du det efter operationen?

Der kan forventes lette smerter og ømhed, som kan afhjælpes med smertestillende medicin, fx Panodil 1 gram x 4 i få dage. I de første 3-4 uger vil der være en vis fasthed og misfarvning i armhulerne, som efterhånden aftager.

Hvordan skal jeg forberede mig til operationen?

Inden du tager hjemmefra, skal du vaske dig grundigt med sæbe, særligt i armhulerne. Du skal ikke benytte deodoranter eller lignende. Hår i armhulerne må ikke fjernes i en uge op til operationen. Efter operationen bliver du observeret ca. to timer på klinikken, hvorefter du kan tage hjem. Du skal undgå sportsaktiviteter og tunge løft i 3 uger efter operationen.

Vi anbefaler, at du stopper med at ryge 4 uger inden og efter operationen. Rygning har stor indflydelse på det kosmetiske resultat, øger infektionsrisikoen og er generelt dårligt for dit helbred.

Hvornår skal du til kontrol? Du kommer til første ambulante kontrol og trådfjernelse ca. 14 dage efter operationen. Du vil desuden blive kontrolleret efter 3 og 6 måneder for at bedømme resultatet.

Hvornår er alt normalt igen?

Statistisk undersøgelse viser, at mere end 80 % af de patienter, der bliver opereret med denne teknik, er tilfredse med nedsættelsen af deres svedproduktion. Tal med lægen om dine individuelle muligheder med hensyn til operation eller anden behandling.

Du er velkommen til at tage en ven, et familiemedlem eller kæresten med til forundersøgelsen, hvor den mundtlige information bliver givet.

Operation for øget svedtendens er ikke omfattet af Sundhedsstyrelsens bekendtgørelse om betænkningstid.

Obligatorisk patientforsikring

Regeringen har besluttet, at alle privathospitaler skal indbetale til en privat patientforsikring. Derfor skal du betale et obligatorisk tillæg til din operation på 1.000 kr. Læs mere på pris-siden.

Ved eventuelt afbud skal kommende konsultationer og kontroller afmeldes senest 24 timer inden den aftalte tid. Ved udeblivelse uden afbud faktureres kr. 600,- i gebyr.

Vi fremsender kun information vedrørende dit forløb hos AK Nygart til egen læge, efter vi har fået samtykke fra vores patienter.

På vores hjemmeside ligger alle kosmetiske synsrapporter foretaget af Sundhedsstyrelsen.

Rapporterne findes ligeledes på Sundhedsstyrelsens egen hjemmeside.

Spørgsmål til alt omkring min operation

Du er altid velkommen til at rette henvendelse til klinikken, hvis du har spørgsmål vedrørende operationen, udfyldning af låneansøgning, forløbet hos AK Nygart etc. Du kan enten skrive til mail@nygart.dk eller ringe på tlf. 70 27 57 57.

Patientinformation om svedoperation – version 18-03-19

Har du fundet den behandling, du ønsker?

Book tid til en uforpligtende forundersøgelse nu.

BOOK NU