Rotation – Når et brystimplantat vender sig
Hos AK Nygart møder vi indimellem kvinder, der har fået lavet en brystforstørrelse – enten hos os eller et andet sted – og som pludselig oplever, at det ene bryst ser lidt “skævt” ud. Måske føles det anderledes, eller måske har formen ændret sig lidt over tid. En af forklaringerne kan være noget, vi kalder rotation af brystimplantatet.
Det lyder dramatisk, men det er vigtigt at sige: Det er ikke farligt. Det handler først og fremmest om æstetik – altså hvordan det ser ud. Og heldigvis findes der løsninger.

Hvad vil det sige, at et implantat roterer?
Når vi taler om rotation, mener vi helt konkret, at implantatet har drejet sig rundt inde i brystet. Det sker sjældent, men det kan forekomme – især hvis man har fået et dråbeformet (også kaldet anatomisk) implantat.
Hvorfor? Fordi lige præcis det dråbeformede implantat i modsætning til runde implantater har en bestemt retning og facon. Så hvis det roterer, ændrer brystets form sig. Har du derimod runde implantater, vil en rotation ofte slet ikke kunne ses, fordi formen er ens hele vejen rundt.
Hvorfor roterer et implantat?
Der er ikke altid én forklaring på hvorfor er brystimplantat pludselig roterer. Det kan skyldes flere ting – nogle handler om kroppen, andre om selve operationen. Her er nogle typiske årsager:
-
Implantatlommen kan være blevet en smule for stor.
-
Du har måske meget blød eller løs hud, som ikke giver så meget modstand.
-
Du har fået lavet store implantater i forhold til din kropsbygning.
-
Du har været fysisk aktiv for tidligt i helingsforløbet – det sker nemt, især når man føler sig frisk.
Det vigtigste er at huske, at du ikke har gjort noget “forkert”. Det er en risiko, som alle – både kirurg og patient – kender til, og som vi taler med dig om før operationen. Dog sker det yderst sjældent, kun ved omkring 1% af alle brystforstørrelser.
Hvordan ved jeg om mit implantat er roteret?
Hvis du har fået anatomiske implantater, vil du oftest kunne se eller mærke, hvis det ene implantat har drejet sig. Det kan være, at brystet ser anderledes ud end tidligere – måske virker det skævt, eller har mistet noget af sin naturlige facon.
Nogle kvinder beskriver det som om, brystet “peger” i en lidt forkert retning. Andre bemærker, at der er blevet en uensartethed i højden eller fylden mellem brysterne. I sjældne tilfælde kan det også mærkes som en lille drejning, hvis du trykker forsigtigt på brystet.
Men det er vigtigt at understrege: Du behøver ikke selv stille diagnosen. Hvis du er det mindste i tvivl, så kontakt os – vi ser på det sammen. Det er altid bedre at tage kontakt en gang for meget end en gang for lidt. Vi tager din fornemmelse alvorligt og vil undersøge det grundigt. Og så finder vi en løsning, hvis der er brug for det.
Hvordan foregår en korrektion af roterede implantater?
Hvis du har brug for at få korrigeret et roteret implantat, foregår det som en mindre kirurgisk operation. Her går vi ind og tilpasser den brystlomme, som implantatet ligger i – typisk ved at sy dele af den ind, så der ikke længere er plads til, at implantatet kan dreje rundt.
Det kan også være, vi ændrer placeringen lidt, eller i sjældne tilfælde anbefaler at skifte implantatet ud – fx fra anatomisk til rundt, hvis du ønsker at minimere risikoen for fremtidig rotation.
Operationen foregår i fuld bedøvelse, præcis som ved din første brystforstørrelse. De fleste kan tage hjem samme dag, og efter et par dages ro er du godt på vej igen.
Det er helt normalt at være lidt nervøs ved tanken om en reoperation – men vi lover dig, at du er i trygge hænder. Vi har stor erfaring med denne type korrektioner og går altid efter det bedste kosmetiske resultat.
Kan man forebygge rotation af implantater?
Man kan ikke altid forhindre, at et implantat roterer – men vi kan gøre meget for at minimere risikoen.
Det starter allerede ved første konsultation, hvor vi sammen vurderer, hvilken implantatstørrelse og -form der passer bedst til netop din krop. Har du meget løs hud, eller ønsker du et meget stort implantat, så taler vi ærligt om, hvad det betyder for din risiko for rotation.
Under operationen former vi lommen, så den passer præcist til implantatet. Det kræver præcision og erfaring – og det er netop derfor, det betyder noget, hvem du vælger som kirurg.
Efter operationen spiller du selv en vigtig rolle: Følg vores anbefalinger til aktivitet, brug støtte-bh og undgå for meget fysisk belastning de første uger. Det kan gøre en stor forskel for, hvordan implantatet “sætter sig” i vævet.
Kort sagt: Sammen kan vi skabe de bedste betingelser for et stabilt og smukt resultat.
Ofte stillede spørgsmål om rotation af brystimplantater
Er rotation farligt?
Nej, det er ikke farligt for din sundhed, men det kan påvirke det kosmetiske resultat. Derfor anbefales det at få det vurderet, hvis du er bekymret.
Hvordan føles det, hvis et implantat roterer?
Nogle mærker slet ikke noget. Andre oplever ubehag, spændinger eller at brystet ser skævt ud. Oftest bemærkes det visuelt.
Kan det ske igen efter korrektion?
Det er sjældent, men det kan ske. Ved korrektionen strammer vi brystlommen op og skaber bedre støtte, så det typisk ikke opstår igen.
Skal jeg udskifte mit implantat?
Ikke nødvendigvis. Det afhænger af, hvordan rotationen ser ud, og hvilken type implantat du har. Vi rådgiver dig individuelt.
Hvad koster det at få det lavet om?
Det afhænger af situationen og hvor indgrebet er foretaget. Vi giver altid en fast pris efter en grundig vurdering. Hvis du er omfattet af vores tryghedspakke vil vi dække omkostningerne for første gang implantatet skulle rotere.
Book en konsultation – vi hjælper dig trygt videre
Hvis du har fået lavet en brystforstørrelse – uanset hvor – og du er bekymret for, om noget ikke ser helt rigtigt ud, så er du meget velkommen til at booke en tid hos os.
Vi tager altid udgangspunkt i dig og dine oplevelser. Vores mål er ikke bare at levere flotte resultater – men at gøre det med tryghed, ærlighed og høj faglighed.
Ring til os – og så finder vi sammen ud af, hvad næste skridt er for dig. Vi glæder os til at byde dig velkommen hos AK Nygart.