Patientinformation: Crotonolie-peeling

HVORFOR BEHANDLE HUDEN MED CROTONOLIEPEELING?

Crotonolie-peeling er en kemisk peeling, der egner sig til personer, der ønsker en effektiv og langtidsvirkende forbedring af hudkvaliteten i hele ansigtet eller i enkelte områder, for eksempel omkring munden eller på de nedre øjenlåg.

Behandlingen medfører afskalning af hudens overflade, og tvinger huden til at gendanne sig selv. Behandlingen øger mængden af elastin og kollagen i huden, og fjerner områder med solskader.

 

HVAD SKAL DU HAVE LAVET?

Før peelingen skal du til forundersøgelse hos vores plastikkirurg. Kirurgen vil undersøge muligheden af at behandle dit problem. Peelingen egner sig til lokale område som nedre øjenlåg, huden omkring munden/hagen eller ”fullface”, det vil sige i hele ansigtet. Ved forundersøgelsen får du information om hele behandlingsforløbet.

Du er velkommen til at tage din kæreste, familiemedlem eller ven/veninde med til forundersøgelsen. Lad gerne børn blive hjemme hvis muligt, da vi har oplevet at patienters opmærksomhed kan svækkes. Hos AK Nygart sætter vi en ære i at give så faglig, grundigt og personlig information og vejledning som muligt.

Bemærk du først kan give samtykke til behandlingen, når du har haft 7 dages betænkningstid efter forundersøgelsen.

Husk der maximalt kan være 2 personer til forundersøgelse ad gangen. Er I flere, der ønsker forundersøgelse og gerne vil have en pårørende med, må I derfor booke tider hver for sig.

 

HVORDAN SKAL DU FORBEREDE DIG PÅ PEELINGEN?

Croton-oliepeeling kan aktivere latent herpes zoster i huden, og du skal derfor i 3 dage før behandlingen tage forebyggende piller imod herpes zoster med Aciclovir 800 mg x 2.  Du vil modtage en recept elektronisk og skal hente dette på apoteket.

Tal med speciallægen om behov for eventuel A-vitamin creme forud for behandlingen.

 

MULIGE BIVIRKNINGER OG KOMPLIKATIONER VED PEELINGEN

Når en kvalificeret plastikkirurg udfører peelingen, er komplikationerne få og forekommer sjældent. Men som ved alle andre indgreb er der risici for bivirkninger og komplikationer.

  • Du skal forvente et sårhelingsforløb på 2-3 uger, men der kan være områder der kræver længere tids heling
  • Disse tilfælde behandles med antibiotika
  • Huden kan være lys rød i optil 3-6 måneder
  • Der er risiko for arvævsdannelse, hvis peelingen virker for dybt i huden (dyb 2.-3. grads forbrænding) eller sekundært til en infektion
  • Der er risiko for herpes udbrud, og derfor kommer du i antiviral behandling forebyggende

 

HVORDAN BLIVER DU BEDØVET?

Du kan enten blive lokalbedøvet eller komme i fuld narkose (ved peeling af hele ansigtet). Du er velkommen til at få en beroligende pille (Diazepam), hvis peelingen skal foregå i lokalbedøvelse.

 

HVORDAN FOREGÅR PEELINGEN?

Peelingen tager mellem 15-30 minutter at gennemføre afhængigt af, hvor stort et område, der skal behandles. Efter behandling smøres huden ind i vaseline eller fed creme.

 

HVORDAN HAR DU DET EFTER PEELINGEN?

Huden hæver og bliver rød efter behandlingen. Det kan føles som en solskoldning og at huden ”strammer”. Efter nogle dage begynder huden at skalle af, og der dannes små skorper i nogle områder. Det kan også væske lidt i huden. Alt dette er en del af helingsprocessen og helt normalt og forventeligt.

Smerterne lindres med Panodil 1 gram x 4 og Ibuprofen 400 mg x 3 dagligt de første par dage. Herefter ved behov. Har du meget ondt første dag, kan du lægge kølige omslag på huden eller tage ekstra Oxynorm 5 mg max 4 gange i første døgn. Vi anbefaler også at du tager Medrol (der modvirker hævelse) på behandlingsdagen og dagen efter. Vi udleverer smertestillende medicin til 3 dage, og Medrol til 2 dage.

Efter behandlingen fortsætter du med antiviral medicin Aciclovir 800 mg x 2 i 7 dage.

Du kan dyrke sport og gå i svømmehallen efter cirka 3-4 uger, når huden er helet fuldt. Huden er sart i helingsfasen og op til 6 måneder efter. Det er derfor vigtigt at bruge solcreme, når du opholder dig ude. Start først med solcreme, når det første helingsforløb på 2-3 uger er overstået. Vi anbefaler ikke ”tropisk solferie” de første 3 måneder efter behandlingen. Men det er naturligvis acceptabelt at opholde sig ude i ens almindelige hverdag. Skal man rejse til områder med sol, anbefaler vi at du anvender solhat og generelt undgå for meget direkte sol i ansigtet.

 

HVORDAN RENSER OG PLEJER DU HUDEN EFTER PEELINGEN?

Du må gå i bad dagen efter behandlingen men kun skylle huden over med lunken/køligt vand (vent med at vaske håret med shampoo i 3-4 dage). Huden kan i nogle områder væske, fordi huden skaller af. Det er en del af helingsfasen. Områderne renses bedst med vand fra hanen eller vand fra hanen tilsat lidt hudholdningseddike. Bland 1 del eddike med 4 del vand i en kop, og læg vat/gaze med blandingen på sårene i et par minutter. Gør det 3-4 gange om dagen.

Smør herefter huden med enten økologisk kokosolie, (den gule) vaseline (vaseline til den første tid, udleveres af os.) eller fed creme uden parfume, for eksempel Decubal, der købes på apoteket. Huden skal hele tiden holdes blød og fugtig og skal smøres minimum hver anden time i dagtimerne og til sidst et meget tykt lag til om natten.

Det vigtigt du ikke piller i sårskorperne, når de dannes efter nogle dage, men lader dem falde af/løsne sig af sig selv.

 

HVORNÅR ER ALT NORMALT IGEN?

Efter cirka 2-3 uger er huden helet igen. Der kan være områder, der først er helet efter 4 uger. Herefter vil huden være lys rød i op til 3 måneder. I sjældne tilfælde vil der være en svag rød farve i huden i op til 6 måneder. Det røde i huden kan dækkes med make-up, og her anbefaler vi at anvende mineralpudder til at dække med.

 

HVORNÅR SKAL DU TIL KONTROL PÅ KLINIKKEN?

Du skal møde til kontrol efter 5 dage og igen efter 12 dage. Hvis du har behov for ekstra kontroller aftales dette løbende. Efter 3 måneder vil vi gerne se dig til afsluttende kontrol og tage billeder af resultatet.

 

OBLIGATORISK PATIENTFORSIKRING

Regeringen har besluttet, at alle privathospitaler skal indbetale til en privat patientforsikring. Derfor skal du betale et obligatorisk tillæg til din behandling på 1.000 kr. Læs mere på prissiden.

Ved eventuelt afbud skal kommende konsultationer og kontroller afmeldes senest 24 timer inden den aftalte tid. Ved udeblivelse uden afbud faktureres kr. 600,- i gebyr.

Vi fremsender kun information vedrørende dit forløb hos AK Nygart til din egen læge, hvis vi får samtykke fra vores patienter.

 

SPØRGSMÅL TIL ALT OMKRING BEHANDLINGEN

Du er altid velkommen til at rette henvendelse til klinikken, hvis du har spørgsmål til din behandling, evt udfyldning af låneansøgning eller andet i dit forløb hos AK Nygart. Du kan enten skrive til info@nygart.dk eller ringe på tlf. 70275757.

 

Information om Crotonolie-peeling -version 21-01-2019

 

Har du fundet den behandling, du ønsker?

Book tid til en uforpligtende forundersøgelse nu.

BOOK NU