Aprilsnar! AK Nygart går ind i klimakampen: Donerer fedt til biogas-anlæg

Udgivet D. 1. april 2023

En ny teknologi er blevet udviklet, der tillader enkeltpersoner at donere deres overskydende fedt fra fedtsugningsoperationer til energiproduktion i biogasanlæg.

Ifølge en pressemeddelelse fra forskningsholdet kan det fedt, der udtrækkes under fedtsugningsprocedurer, behandles til en høj kvalitet biogasbrændstof, der er både miljøvenligt og bæredygtigt. Teknologien er blevet testet og bevist succesfuld i en række pilotprogrammer over hele verden og er nu tilgængelig til almindelig brug.

Fordelene ved denne nye teknologi siges at være tvefoldige: det vil ikke kun give en alternativ energikilde, der reducerer vores afhængighed af fossile brændstoffer, men det vil også hjælpe enkeltpersoner med at bortskaffe deres overskydende fedt på en måde, der gavner det større gode.

Biogasanlæg som dette vil i fremtiden modtage fedtdonationer fra kunder hos AK Nygart.

“Vi er glade for at kunne bruge det fedt, vi har i overskud fra vores kunder, til noget nyttigt,” fortæller kirurg hos AK Nygart, Jakob Astrup. “Ugentligt smider vi flere liter fedt ud. Det er jo ren energi lige i skraldespanden. Så da vi blev kontaktet om denne nye mulighed var vi utroligt begejstrede,” fortæller han.

Processen er simpel: Inden din operation hos AK Nygart bliver du præsenteret for en samtykkeformular, du kan skrive under på, der tillader os at sende dit fedtsugede fedt til danske biogasanlæg, hvor det vil blive behandlet og omdannet til brændstof. Som tak for din donation vil du modtage en skattelettelse og tilfredsstillelsen ved at vide, at dit overskydende fedt bliver brugt på en god måde.

Mens nogle måske finder denne nyhed svær at tro, er eksperter inden for området allerede begyndt at hylde teknologien som en game changer i kampen mod klimaændringer. De forudser, at biogasanlæg drevet af doneret fedt inden for få år kunne blive en væsentlig kilde til vedvarende energi globalt set.

Så hvis du overvejer en fedtsugningsprocedure i nær fremtid, så tænk dig om en ekstra gang, inden du bortskaffer dit overskydende fedt. Overvej i stedet at donere det til et biogasanlæg og hjælp med at gøre en positiv forskel for både miljøet og samfundet som helhed.