Informationer til dig der skal i fuld bedøvelse

Sådan forbereder du dig på en operation i fuld bedøvelse:

FASTE

Er dit mødetidspunkt inden kl. 12.00, skal du faste fra kl. 00.00 natten til din operationsdag. Det vil sige, at du ikke må spise, drikke, ryge eller tygge tyggegummi derefter.

Vi anbefaler dog, at du drikker 1-2 glas TYND SAFT eller  VAND  indtil 2 timer før dit mødetidspunkt, ikke noget  andet.

 Er dit mødetidspunkt fra kl 12.00, skal du faste 6 timer før mødetidspunktet. Det vil sige, at du ikke må spise, drikke, ryge eller tygge tyggegummi derefter.

Vi anbefaler dog, at du drikker 1-2 glas TYND SAFT eller  VAND  indtil 2 timer før dit mødetidspunkt, ikke noget  andet.

Du skal faste inden din operation, da maven skal være tømt for indhold, så du ikke risikerer at få maveindhold ned i lungerne under operationen, når du slapper helt af.

MEDICIN

3 dage før operationen skal du ophøre med at spise lægemidler, der indeholder acetylsalicylsyre (Magnyl, Aspirin m.fl.). Dog må du ikke stoppe med at spise hjertemagnyl eller anden blodfortyndende medicin uden
at have konfereret det med din egen læge eller din hjertelæge. Hvis der kan pauses med Clopidogrel er det i fem dage før operationen.

Naturlægemidler, som kan påvirke blodets evne til at størkne, fx Q10, fiskeolie eller E-vitamin bør du ophøre med 1 uge før.

Hvis du får vægtreducerende medicin såsom Wegovy skal du holde pause 3 uger inden operationen.

PIERCINGER, CREMER OG NEGLE

Alle pierceringer skal være fjernet, for at udelukke risikoen for forbrændinger.

Du bør undgå creme på huden og neglelak på operationsdagen. Hvis du har kunstige negle eller gele negle, skal du fjerne den på din venstre pegefinger. Det er vigtigt, at du på operationsdagen tager et bad, hvor du vasker hele din krop grundigt i sæbe – også hænder og fødder samt har renset negle.

PÅKLÆDNING

Vi anbefaler, at du ankommer i løstsiddende tøj der kan åbnes fortil. F.eks. en cardigan eller trøjer med lynlås, som du befinder dig godt i.

VÆRDIGENSTANDE

Alle værdigenstande skal du lade blive hjemme, idet klinikken ikke påtager sig ansvaret for disse.

TRANSPORT HJEM

Du skal på forhånd have arrangeret din transport hjem. Husk, at du ikke selv er i stand til at køre bil efter en operation i fuld narkose. Endvidere skal der være en voksen person hos dig det første døgn efter operationen.

Af hensyn til hygiejne og en rolig opvågningsfase for både dig og de andre operationskunder, kan vi desværre ikke tilbyde, at pårørende kommer i opvågningen. Opvågningssygeplejersken ringer til din pårørende og aftaler afhentning, når du er klar til at komme hjem. Du udskrives, når du opfylder udskrivelseskriterierne. Normalt vil du kunne hentes og blive kørt hjem 2-3 timer efter operationen. Kræver operationen én overnatning, udskrives du kl. 8.00 efterfølgende morgen.

På operationsdagen – inden operationen

Du bliver hentet i venteværelset af en sygeplejerske og ført ind i din seng i vores opvågningsafdeling. Her får du oplysninger om operationen og noget præ-medicin, som består af smertestillende, kvalmestillende og noget beroligende, hvis der er behov for det.

Infovideo om fuld bedøvelse

Før operationen vil plastikkirurgen lave optegninger på operationsområdet og tage før-billeder. Du har her lejlighed til at stille eventuelle spørgsmål

Herefter vil du komme til at tale med narkoselægen inden operationen starter. Sig til hvis du er nervøs. Så kan narkoselægen sørge for at berolige dig og tage sig ekstra god tid til at forklare dig hvad der skal ske.

Sammen med en sygeplejerske går du ind til operationsstuen og lægger dig på lejet. Bedøvelsen indledes med måling af blodtryk samt elektronisk overvågningsudstyr, der måler hjertefrekvens, EKG og blodets iltmætning. Du vil få lagt et drop, hvori narkosemidlet, der virker smertestillende og får dig til at sove, bliver givet af narkoselægen. Stoffet virker inden for få sekunder.

På operationsdagen – Efter operationen

Efter operationen er overstået bliver du vækket af din narkoselæge inde på operationsstuen, hvor du blev lagt til at sove. Når du er vågen bliver du hjulpet ind i din seng i opvågningsafdelingen igen. Her vil du opholde dig indtil du føler dig frisk igen. Du vil få den nødvendige medicin mod smerter, kvalme etc. af en sygeplejerske.

Af hensyn til hygiejne og en rolig opvågningsfase for både dig og de andre operationspatienter, kan vi desværre ikke tilbyde, at pårørende kommer i opvågningen.

Opvågningssygeplejersken ringer til din pårørende og aftaler afhentning, når du er klar til at komme hjem. Normalt vil du kunne hentes og blive kørt hjem 2-3 timer efter operationen.Hvordan foregår bedøvelsen?

Podcast om narkose