Brystforstørrelse og træning – hvad må du og hvad må du ikke?
Motion og fysisk aktivitet kan have en betydelig indflydelse på helingen og det endelige resultat af din brystforstørrelse. Det er vigtigt at følge retningslinjerne fra din kirurg og lytte til din krop for at sikre korrekt heling og minimale komplikationer.
Efter en brystforstørrelse, hvor implantaterne bliver lagt under musklen, er er nogle forholdsregler man skal gøre sig efter operationen i forhold til blandt andet træning. Vi har talt med vores kirurg Anders Ulrik om brystforstørrelse og træning, og han beskriver det således: “Man skal betragte det lidt ligesom en gigantisk fibersprængning, som man har fået i brystet, for vi har jo været inde og skære fibrene over.”.
I podcastepisoden, som du kan høre herunder, svarer Anders på de oftest stillende spørgsmål vedrørende træning, som vi får fra kvinder der ønsker eller har fået foretaget en brystforstørrelse.
Lad os gennemgå et par af spørgsmålene, vi også taler om i podcastepsioden:
Hvornår må man træne igen efter en brystforstørrelse?
Anders fortæller: “Du må gerne begynde at træne efter 3 ugers tid – så længe det ikke er direkte brysttræning og løb. Efter 6 uger kan man starte med små vægte igen.”
Når du begynder at træne igen, er det vigtigt at vende gradvist tilbage til det. Gradvis øgning af aktivitet vil hjælpe med at forhindre enhver pludselig belastning af arret, og vil også hjælpe med at forbedre din udholdenhed.
Jeg træner meget i forvejen – betyder det noget for min brystforstørrelse?
Anders: “Jo større og stærkere brystmusklen er jo mere vil det stramme, når vi har lagt brystimplantatet under musklen.” Anders plejer at anbefale kvinder der træner meget, at de holder en pause med den direkte træning af brystmusklerne i nogle uger inden operationen. På den måde kan brystmusklen slappe mere af, hvilke kan betyde færre smerter efterfølgende.
Og med en pause på minimum 6 uger, hvornår er man så tilbage til sit styrkemæssige udgangspunkt fra før operationen? Her svarer Anders med en reference til et studie: “I et studie var 50% af kvinderne oppe på 50% af deres tidligere ydeevne efter 2 uger. Efter 6 uger var det tal oppe på 75%, og på lang sagt så det ud som om, at alle kvinderne var helt tilbage til deres forhenværende topniveau.” Så det lader altså ikke til, at det er frygten for at miste den gode form, der behøver at holde dig fra at få foretaget operationen.
Kan implantaterne gå i stykker, hvis man træner bestemte brystøvelser?
Her kommer svaret prompte fra Anders: “NEJ – Vi har kørt en bil henover og kastet dem ud fra vinduet på 2. sal. Selv det høje tryk kan ikke ødelægge dem. Men hvis man har implantater af ældre dato, så kan de være mindre modstandsdygtige.” Du kan altså lave præcis de samme ting efter brystforstørrelsen.
Kan implantaterne rykke sig, hvis man træner og bliver stærkere over tid?
Som udgangspunkt er svaret nej. Anders uddyber dog med et lille men: “Særligt kvinder, der har tabt sig meget, vil have mere væv at give af, så implantatet får et lille rum at rygge sig rundt i. Dette kaldes også for lommer. Men det er ikke på grund af træningen, men noget der sker naturligt over tid, fordi brystvævet giver efter.” Det er altså ikke træningen der er skyld i muligheden for større lommer, som mange feljtagtigt går og frygter.
Træning en vigtig del af helingen og din tilbagevenden til en normal hverdag efter din operation. Husk at følge retningslinjerne fra din kirurg, lytte til din krop og tage de nødvendige forholdsregler for at sikre korrekt heling og minimale komplikationer. Husk, at restitutionstiden varierer fra person til person, og din kirurg vil give dig specifikke instruktion til træning efter din operation.