Plastikkirurgiens historie: Fra oldtidens Egypten til nutidens Hollywood

Udgivet D. 9. juli 2019

Der er ingen tvivl om, at plastikkirurgi har nået nye højder i 00’erne. Hvis du kan forestille dig det, kan det formentlig laves. Men selvom vi ser et helt andet niveau end nogensinde før, kan plastikkirurgi som disciplin dateres mange, mange år tilbage. Flere hundrede år før vores tidsregning, var både Egypten og Indien first movers inden for kirurgiske indgreb.

DA NÆSER BLEV DET NYE SORT 

I oldtidens Egypten brugte man ansigtskirurgi helt tilbage i 1213 f.kr., da man skulle sikre, at den afdøde farao blev genkendt som konge i efterlivet. Mumificeringen, som var forbeholdt den rige overklasse, kunne udtørre huden på en sådan måde, at ansigtet blev ugenkendeligt. Faraoens mest karakteristiske ansigtstræk – næsen – måtte man derfor sørge for at bevare på bedst mulig vis, hvilket en operation kunne behjælpe. Kirurgerne tog en håndfuld frø og et lille ben og indopererede dette i næsen, så der var større sandsynlighed for, at formen blev bevaret.

Også i Indien var det næsekirurgi, eller rhinoplastik som det hedder i dag, der udgjorde det første spadestik til videnskaben. Ca. 500 f.kr. brugte man afskæring af næsen som en afstraffelsesmetode, hvilket selvsagt gjorde, at efterspørgslen på plastikkirurgi var massivt til stede. Man brugte en hudlap fra panden til at lægge over næsens placering, hvor den så skulle gro fast med tiden. Denne metode adopterede man senere hen i Italien, hvor den (siden hen) anerkendte læge Gasparo Tagliacozzi genskabte næser ved hjælp af bruskdele fra ryg eller hals og hud fra armen.

PLASTIKKIRURGI OG KRIG

I 1800-tallet så betegnelsen ’plastikkirurgi’ dagens lys, men det var først i 1900-tallet, at videnskaben virkelig tog fart. Særligt efter 1. verdenskrig, hvor soldaterne, der var hjemvendt fra fronten, nærmest var ugenkendelige, så man en opblomstring af plastikkirurgien. Og samme tendens så man efter 2. verdenskrig, hvor der blev oprettet fire sygeafdelinger for vansirede soldater.

EFTER 1945: UDSEENDET SOM IDEAL

Efter 1945, hvor den plastikkirurgiske branche oplevede et stort økonomisk opsving, tog tingene virkelig fart. I løbet af 1900-tallet havde man oplevet, at der var kommet et større fokus på de ydre kvaliteter, hvilket også kom til udtryk gennem eksempelvis verdens første skønhedskonkurrence i 1921.

Lige pludselig kunne man markedsføre den æstetiske og kosmetiske del plastikkirurgi, hvor især damebladene udgjorde et kernemedie. Husmødre havde lige pludselig mulighed for at rette skønhedsfejl, og på den måde blev plastikkirurgi gjort langt mere forbrugernær end tidligere. I Danmark optog man i 1962 plastikkirurgi som et kirurgisk speciale, og siden da har fænomenet kun vokset sig større – i hele verden. I dag ser vi operationer, vi nok aldrig havde forestillet os tidligere, og i Hollywood er botox blevet lige så naturligt som at bestille en café latte. Hos AK Nygart følger vi meget med i, hvilken retning udviklingen tager, da vi gerne vil tilbyde vores patienter de bedste og mest innovative behandlinger.

Hvis du vil høre mere om, hvad der har kendetegnet plastikkirurgiens rejse, kan du med fordel høre vores podcast-afsnit nummer 6.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *