Kundeinformation om behandling med PRP (blodpladerigt plasma) mod hårtab

HVAD ER HÅRTAB? 

Generelt mister man 100-150 hårstrå om dagen, men mange der taber mere end det, kan opleve tyndere hår på hovedet, og i visse tilfælde miste håret helt. Hårtab starter i forskellige aldre, og kan være betinget af både genetik, sygdom, stress og aldring. Med alderen bliver hårstråene tyndere, og før eller siden kan du tabe mere hår, end der vokser ud. 

Omkring 80 % af mænd og 20 % af kvinder på vores kontinent er ramt af androgen alopeci, hvor hårsækken bliver mindre, svagere og mister evnen til, at holde på hårstrået. Hos mænd ses hårtab som stigende tindinger og udvikling af bar isse, samt plettet skægvækst. Hos kvinder er hårtab ofte lokaliseret til panden og i issen, men hårtabet er oftest mere beskedent og diffust end hos mænd.

HVAD ER PRP OG HVORDAN VIRKER DET? 

PRP (blodpladerigt plasma) er en ikke-kirurgisk behandling mod hårtab, som virker til både genetisk og aldersbetinget hårtab.  

Vi trækker en lille mængde blod fra dig i en specieludviklet sprøjte, som består af et fuldstændig lukket, sterilt og sikkert system. Sprøjten er udviklet af Arthrex, som i mange år har haft succes med netop denne behandling.  

Blodet i sprøjten centrifugeres herefter i en speciel centrifuge i 5 min. I denne proces udvindes de aktive celler i plasmaet, som vi skal bruge til behandlingen. Disse celler er dine helt egne, og består af vækstfaktorer og reparerende celler, som i høj grad stimulerer det væv, som de injiceres i. 

Vi anvender en højtudviklet centrifuge fra Arthrex, som har en speciel softspin protokol, der sikrer den højest mulige bevaring af blodplader under processen i forhold til andre centrifuger på markedet.  

Når man behandler mod hårtab, injiceres plasmaet med en meget tynd nål i den optimale dybde af hovedbunden eller ansigtet for at stimulere til ny vækst i hårsækkene.  

Behandlingen er 100% naturlig, og der er ikke tilsat nogle former for kemiske midler. Dine egne celler gør kort sagt arbejdet.

HVOR EFFEKTIV ER BEHANDLINGEN? 

Resultatet af behandlingen vil altid være individuelt, fordi alle udgangspunkter er forskellige, men i alle tilfælde stimuleres blodforsyningen til hårrødderne, og hårets vækstfase forlænges. De fleste vil opleve resultater efter 3-5 behandlinger.  

Behandlingerne bør foretages med 4 ugers mellemrum, og minimum 3 gange for optimalt resultat. Nogle gange kræves flere behandlinger. 

Herefter skal man forvente, at der vil være behov for at booste med en behandling hver 6 måned for, at vedligeholde resultatet.

HVILKE OMRÅDER KAN BEHANDLES? 

Alle områder på hovedet og i ansigtet med nedsat hårvækst. 

GØR BEHANDLINGEN ONDT? 

Behandlingen foretages som nævnt med en meget tynd nål. Smerten er derfor også langt mindre, end man normalt forbinder med injektioner.

ER DER RISICI FORBUNDET MED BEHANDLINGEN? 

Da behandlingen indeholder kroppens eget materiale, er tolerancetærsklen for behandlingen høj. Der er rapporteret meget få bivirkninger i forbindelse med behandlingen, men som altid ved injektionsbehandlinger er der risiko for rødme, blåmærker samt hævelse. Oftest vil disse gener være forsvundet efter et par døgn. 

HVORNÅR KAN MAN IKKE BEHANDLES? 

Man kan ikke behandles med PRP hvis man er: 

  • gravid eller ammende 
  • har en aktiv hudsygdom og betændelse i huden 
  • har en blodsygdom 
  • har akut eller kronisk betændelse 
  • har kræft 

HVORDAN SKAL JEG FORBEREDE MIG? 

Du bør drikke godt i 24 timer op til behandlingen for at optimere koncentrationen af blodet. Du bør ikke tage antiinflammatoriske lægemidler (NSAID) såsom ibuprofen eller Aspirin en uge op til behandlingen.  

Alkohol og blodfortyndende medicin samt kosttilskud bør heller ikke indtages dagen før behandlingen.  

God hårvask anbefales dagen før behandlingen.

HVORDAN FOREGÅR BEHANDLINGEN? 

Forinden din behandling, tages der billeder af de områder, der skal behandles. Billederne behandles fortroligt, og bruges kun til dokumentation. 

Vi tager en blodprøve (15 ml.), som efterfølgende centrifugeres for at udvinde den blodpladerige plasma, som skal bruges til behandlingen. 

Det ønskede behandlingsområde desinficeres forinden behandlingen. Vi bruger en meget tynd og lille nål til, at lave injektionerne med, og behandlingen vil være overstået efter ca. 30 min.

HVORDAN SKAL JEG FORHOLDE MIG EFTER BEHANDLINGEN? 

Du skal undgå at berøre det behandlede område i ca. 4 timer efter behandlingen af hensyn til infektionsrisiko. Du bør ikke vaske dit hår eller bære hovedbeklædning i de første 24 timer, hvis du er blevet behandlet med PRP.  

Du bør ikke tage nogen former for NSAID, men kan tage andre smertestillende midler, hvis det er nødvendigt. Let hovedpine og brændende fornemmelse i det behandlede område er almindeligt, og går væk efter en dag. 

Du kan genoptage dit arbejde umiddelbart efter behandlingen og du har det sædvanligvis fint. Der kan forekomme hævelse, blåmærker og rødme i det behandlede område, særligt hvis der behandles i øjenomgivelserne. Disse gener forsvinder oftest efter et par døgn. 

Hvis der opstår enten hævelse, rødme, smerter eller varme i det behandlede område i den efterfølgende måned, kan det være et tegn på infektion. I givet fald skal du straks henvende dig til klinikken med henblik på evt. behandling.

UFORPLIGTENDE FORUNDERSØGELSE? 

Du er velkommen til at tage en ven, et familiemedlem eller din kæreste med til forundersøgelsen, hvor den mundtlige information bliver givet. 

Har du yderligere spørgsmål, er du velkommen til at kontakte klinikken på tlf. 70 27 57 57. Vi fremsender kun information vedrørende dit forløb hos AK Nygart til egen læge, efter vi har fået samtykke fra vores patienter. 

På vores hjemmeside ligger alle kosmetiske synsrapporter foretaget af Styrelsen for Patientsikkerhed. Rapporterne findes ligeledes på Styrelsen for Patientsikkerheds egen hjemmeside.

Kundeinformation om behandling med PRP mod hårtab – version 07-07-2024

Godkendt af Jesper Trillingsgaard