Undersøgelse: For første gang er fedtsugning mere populært end brystoperationer

Udgivet D. 22. februar 2023

For første gang har fedtsugning overhalet brystforstørrelser på listen over mest populære indgreb, når man måler på tværs af kønnene. Det viser tal fra den seneste ISAPS-undersøgelse fra 2021, der også viser at brystforstørrelser fortsat det mest populære indgreb for kvinder isoleret set. 

Ifølge Jesper Trillingsgaard, som er overlæge og plastikkirurgi hos AK Nygart, er denne udvikling blandt andet et udtryk for, at flere og flere mænd også får lavet kosmetiske indgreb. 

– “Tallene overrasker mig ikke. Vi kan også mærke, at fedtsugning er blevet mere og mere populært blandt vores patienter, særligt mænd. Jeg tror, at ændringen i tallene skyldes, at plastikkirurgi også er blevet mere normalt blandt mænd,” siger han.

En af mest populære kosmetiske indgreb blandt mænd alene på verdensplan i 2021 er nemlig fedtsugning. 

De 5 mest populære indgreb 

ISAPS-undersøgelsen, som er baseret på data indsamlet fra over 30.000 plastikkirurger i 106 lande, giver et omfattende overblik over de mest populære procedurer og industriens udvikling.

Ifølge undersøgelsen er de fem mest populære kosmetiske kirurgiske operationer på verdensplan på tværs af kønnene:

  1. Fedtsugning (1,903,063 indgreb) 
  2. Brystforstørrelse (1,685,471 indgreb)
  3. Øjenlågskirurgi (1,446,890 indgreb)
  4. Næseoperationer/ rhinoplasty (995,149 indgreb)
  5. Mavekirurgi/abdominoplasty (991,361 indgreb)

Det er første gang, at fedtsugning viser sig at være en mere populær operation end brystforstørrende operationer, når man måler på tværs af køn. Brystforstørrende operationer er en klassiker, som altid samlet set har været den absolut mest populære kosmetiske operation, men de senere år er der rapporteret flere og flere fedtsugninger, og nu har det samlede antal oversteget brystforstørrende operationer. Sammenligner man med tal fra 2017 er der på verdensplan rapporteret knap 21 % flere fedtsugninger.

Stadig flere og flere får kosmetiske indgreb 

Undersøgelsen viser ikke kun, at fedtsugning har overhalet brystforstørrende operationer, den afspejler den stigende efterspørgsel efter æstetiske og kosmetiske indgreb på verdensplan.

I undersøgelsen fremgår det nemlig, at der siden 2017 er sket en stigning på en lang række operation, herunder fedtsugning, øjenlågskirurgi og brystløft. 

Læs hele ISAPS-rapporten her