4 fun facts om fuld bedøvelse fra narkoselægen

Udgivet D. 15. april 2021

Vi har talt med den ene af vores narkoselæger, Henrik Preisler, om hvilke oplysninger ved bedøvelsen, han oplever kunderne bliver mest forundret over at høre. Læs de fire sjove facts om fuld bedøvelse her:

1. Det er en respirator der trækker vejret for dig

Denne første fact er en, som vores narkoselæge Henrik oplever at mange kunder bliver overrasket over at høre, når han fortæller dem det. Og det er nemlig, at det er en respirator der trækker vejret for dig, når du bliver lagt i fuld narkose. Og her er grunden:

Den medicin vi bruger til at få dig til at sove under operationen påvirker forskellige centre i hjernen, der samtidig får dig til at stoppe med at trække vejret. Derfor bruger vi en respirator, der hjælper dig med at trække vejret under hele operationen:

“Det lyder voldsomt, men er ikke noget du tager skade af, vil mærke eller kan huske efterfølgende. Lige så snart du vågner op efter operationen bliver respiratoren slukket, og du begynder automatisk selv at trække vejret igen,” fortæller Henrik.

2. Alle sover godt

En anden fact, som du sikkert er rigtig glad for at læse, er at alle vi lægger i fuld narkose har en god søvn under operationen. Mens nogen føler, at det føles som om de kun lige når at lukke øjnene før de er skal vågne op igen, så fortæller andre, at de har sovet dybt og drømt:

“Jeg har ikke mødt en eneste der har sovet dårligt,” fortæller Henrik. “Min oplevelse er, at nærmest 90% af de mænd og kvinder, jeg lægger i fuld narkose, har gode drømme,” slutter han.

Se videoen “Sådan foregår en operation i fuld narkose” herunder:

3. Narkosen er som sandhedsserum

“Mange kunder siger rigtig mange søde og sjove ting, når de lige er vågnet fra narkosen og stadig er groggy,” fortæller Henrik med et smil. Når medicinen efter narkosen stadig er i kroppen, er det som om at den del af jeg’et der styrer og behersker de ting, man siger, også slapper af. Derfor kan man komme til at sige nogle ting, man ellers blot ville tænke.

“Men du kan være helt rolig,” fortæller Henrik, “Vi har tavshedspligt, så de ting du evt. siger til os i din narkose-rus bliver inden for opvågningsafdelingens fire vægge.”

 

4. Du går selv ind i din seng efter operationen

“Denne del kan de fleste ikke selv huske,” fortæller Henrik, “men efter operationen går du selv fra operationsbordet og ind i din seng i opvågningen – med hjælp fra os.”

Der går typisk 15-20 minutter efter operationen før du begynder at kunne huske igen. Så de fleste vil opleve, at de først husker når de er inde i deres seng igen, og at de derfor ingen hukommelse har om, at de selv er gået derind.

Dette fortæller vi dig også inden din operation, så du ikke bliver forskrækket over at du faldt i søvn på operationsbordet, men “vågner” inde i sengen.

 

Ps. Henrik fortæller, at alle hans patienter efterspørger at få varmetæppet fra operationsstuen og sovemedicinen med hjem efter operationen. “Det indikerer for mig, at stort set alle går herfra med en god oplevelse af narkosen.”

Vil du vide mere om fuld bedøvelse?

Lyt til denne episode af vores podcastserie “Skønhedsguiden”, hvor Henrik fortæller om fuld narkose.