Akne ar: 3 behandlinger, der reducerer ar efter akneudbrud

Udgivet D. 13. februar 2024

Er du en af dem, der endelig har fået styr på din hud, men som sidder tilbage med akne ar, som du gerne vil have behandlet?

Det kan være svært at vide, hvilke behandlinger og cremer der rent faktisk hjælper med at reducere ar, da der er så mange behandlinger, der lover at fjerne ar. Men for at vide, hvad der er mest effektivt til dine akne ar, er det vigtigt at kende forskellen på ar, hvorfor de opstår, og hvilke behandlinger der virker til den type ar, du har.

Vi fortæller dig alt, hvad du har brug for at vide.

Mørke ar efter akne

Den pigmentering, der opstår på huden, efter at akne er helet, kaldes postinflammatorisk hyperpigmentering. Disse ar er flade og enten brune, røde eller pink-lilla i farven. Pletterne er altså en pigmentering efter en betændelse, som en bums. Pigmenteringen kan forsvinde af sig selv efter et par måneder eller år. Men der er ingen garanti, og derfor ønsker mange at behandle dem væk.

Brune ar er pigmenteringer, ofte postinflammatorisk hyperpigmentering. Arrene er flade og brune eller brunsorte i farven. Pigmenteringen kan forsvinde af sig selv, men i værste fald kan det tage flere år.

Røde ar er blodkar, der stikker op gennem huden og behandles som sprængte blodkar. De kan være røde, lilla eller blålige i farven. De kan behandles, så de fjernes permanent, men forsvinder ikke af sig selv.

Huller i huden efter akne

Atrofiske ar er kendetegnet ved indsunket arvæv, eller gruber, der ligger under hudens overflade. Disse ar opstår, når huden ikke producerer nyt bindevæv, hvilket fører til ujævn ardannelse. De opstår som regel som følge af akne eller efter skoldkopper. Disse ar kan være svære at behandle, men heldigvis findes der forskellige behandlinger, som fokuserer på at forbedre hudens struktur og udjævne fordybningerne.

Disse behandlinger er de mest effektive til at slippe af med akne ar

Laserbehandling (IPL og Frax)

Med IPL-laser kan man fjerne mørke pletter, der er opstået som følge af akne. Denne metode til arbehandling er kendt for sin effektivitet til at gøre ar mindre fremtrædende, og den er især effektiv til at fjerne pigmentering forårsaget af akne. Laseren fungerer på samme måde som laser til karsprængninger.

Med Frax-laser kan man stimulere hudens naturlige kollagenproduktion og helingsproces ved at lave en kontrolleret skade i hudens forkellige lag. Kollagen, som er et essentielt protein for hudens struktur og fleksibilitet, hjælper med at udjævne ar og forbedre hudens overflade.

Sådan forbedrer laserbehandling dine akne ar:

– Pigmentering efter akne: Ja

– Huller i huden efter akne: Ja

Cellbooster® Lift

Cellbooster® Lift er en ny, avanceret behandling, vi har fået hos AK Nygart. Ved at anvende en unik kombination af vækstfaktorer og hyaluronsyre reparere behandlingen huden på cellulært niveau. Cellbooster® Lift er særligt effektiv for akne ar, da den stimulerer hudens egen kollagen- og elastinproduktion, hvilket fører til en mere ensartet hudtekstur og en reduktion af arrenes synlighed. behandlingen “løfter” huden med arrene, så den kommer på niveau med den omkringliggende hud.

Sådan forbedrer Cellbooster® Lift dine akne ar:

– Pigmentering efter akne: Nej

– Huller i huden efter akne: Ja

Skinbooster

Skinbooster-behandling består i at injicere hyaluronsyre direkte i huden. Hyaluronsyre, som er et naturligt forekommende stof i kroppen, spiller en vigtig rolle i at holde huden fugtig og elastisk. Ved at give huden et fugtgivende boost hjælper Skinbooster med at forbedre hudens struktur og kan reducere synligheden af ar. Denne behandling er særligt velegnet til personer med atrofiske ar, da Skinbooster hjælper med at opløse arvæv i huden, stimulere øget kollagenproduktion og midlertidigt udfylde arret.

Sådan forbedrer Skinbooster dine akne ar:

– Pigmentering efter akne: Nej

– Huller i huden efter akne: Ja

Hvilken behandling er den rigtige for dig?

Da der findes en række forskellige behandlinger for akne ar, kan det være svært at vide, hvilken behandling der er mest effektiv for dine ar. Vi anbefaler derfor en konsultation med en kosmetisk sygeplejerske, som kan hjælpe dig med at vælge den rigtige behandling til din situation. Konsultationen hos en kosmetisk sygeplejerske er gratis.