TILLYKKE MED DIT ANSIGTSLØFT

Her finder du råd og vejledning om det du kan forvente i efterforløbet af din operation, fra dag 1 og frem til den afsluttende kontrol ca. 6 måneder efter du er blevet opereret.

Er du i tvivl om noget, er du velkommen til at kontakte os på TLF. 70 27 57 57.

Du skal formentlig overnatte på klinikken efter dit ansigtsløft, og kan forvente at blive udskrevet kl. 8.00 næste dag.

Får du anlagt dræn vil de oftest blive fjernet dagen efter operationen, dvs. inden du bliver udskrevet fra klinikken. I andre tilfælde bliver du udskrevet med drænene, og de vil blive fjernet af en sygeplejerske på klinikken efter nærmere aftale.

1. dag efter udskrivning

I det første døgn efter operationen er du typisk meget hævet i ansigtet. Det er helt almindelige eftervirkninger efter operationen. Det er vigtigt, at du tager medicinen, som du fik udleveret på hospitalet. Medicinen vil mindske smerterne, men du skal regne med, at de første 3-4 døgn er forbundet med nogen smerte. Du vil fortsat være hævet og misfarvet i ansigtet, men det vil aftage som dagene går.

I den første tid efter dit ansigtsløft skal du sørge for at få rigeligt hvile, og tillade kroppen at bruge al energi på restitution. Dog er det vigtigt, at du i dag- og aftentimerne går en lille tur rundt i stuen ca. en gang i timen. Det er for at huske kroppen på, især dine muskler og tarm, at du ikke er syg, men er i en ophelingsfase. Du kan drikke og spise som du plejer, men undgå alkohol og tobak. Du skal sove på ryggen og med eleveret hovedgærde i den første tid efter operationen. Der kan forekomme en let sivning fra sårene de første dage. Du får udleveret medicin til de første 3 dage, og må ikke tage yderligere smertestillende medicin uden at det er aftalt med kirurgen.

Du får i forbindelse med operationen lagt en forbinding samt en stram og komprimerende hovedbandage, som skal blive siddende frem til du kommer til 1. kontrol.

2. og 3. dag efter operationen

På 2. og 3. dagen for dit ansigtsløft er du stadig hævet, øm og spændt. Det er normale eftervirkninger efter en operation. Fortsæt med at tage den udleverede smertestillende medicin, den vil langt hen ad vejen holde dig smertelindret.

Du må gerne etagevaske dig forsigtigt, men du må først gå i brusebad efter 1 kontrol på klinikken. Selv om du ikke må dyrke sport de næste 4-6 uger, er det stadig godt at bevæge sig. Gå fx små ture.

Har du ikke haft gang i maven 2. dagen efter operationen, anbefaler vi, at du drikker fx sveskejuice, tager Dulcolax eller Movicol, som du kan købe i håndkøb.

4. til 7. dag efter operationen

Ansigtet er stadig spændt, hævet og misfarvet, men alt i alt begynder eftervirkningerne at fortage sig. Ved 2. kontrolbesøg vil en sygeplejerske tilse operationsfeltet, skifte forbinding og evt. fjerne nogle af trådene.

12 til 14. dag efter operationen

Ansigtet kan fortsat være hævet og misfarvet. Dette vil aftage med tiden. Efter ca. 14 dage skal resten af trådene fjernes. Herefter kontrol efter behov.

Vær i det hele taget indstillet på, at du ikke kan se det endelige resultat af dit ansigtsløft før efter 3-6 måneder, i nogle tilfælde op til 1 år.

Den næste tid og frem til 6 måneders kontrollen skal du sørge for, at arret har gode og rene ophelings-betingelser. Beskyt arret så længe der er sårskorper på med lidt rent gaze, og sørg altid for høj hygiejne.

Vigtigt: Selv om du dag for dag føler dig bedre tilpas, er det vigtigt, at du de første 4-6 uger efter dit ansigtsløft undgår tunge løft og holder pause med motion. Når du genoptager motion, anbefaler vi at starte stille og roligt op.

6 måneder efter operationen

Det endelige resultat af dit ansigtsløft er nu ved at tegne sig. Ved den afsluttende kontrol evalueres resultatet og forløbet af operationen sammen med din kirurg, og der tages efterbilleder. Du kan få tilsendt før- og efterbillederne, hvis du ønsker det. Det er vigtigt, at du kommer til den afsluttende kontrol, da billederne der tages her, både er dokumentation for dig og os.

TAK FORDI DU VALGTE AT FÅ FORETAGET DIT ANSIGTSLØFT HOS AK NYGART

VÆRD AT HUSKE MED HENSYN TIL

BIL

Lad andre køre bilen i de 2 første uger efter dit ansigtsløft. I de første dage fraråder vi absolut, at du selv kører bil.

SØVN

Sov udelukkende på ryggen de første 2-3 uger efter operationen.

SPORT

Du kan genoptage sport efter 4-6 uger. Husk at starte langsomt op.

SVØMNING

Du må først gå i svømmehal eller bade i havvand, når sårene er helt lukket. Det er typisk efter 6 uger.

LØFT

Undgå at løfte dine børn eller andre tungere løft de første 3-4 uger. Det er en god ide at sikre sig et par hjælpende hænder de første dage efter operationen.

SOL

Beskyt arrene mod sol det første år. Brug solfaktor + 50 og UV top, hvis du alligevel solbader.

RYGNING

Undgå rygning. Rygning øger risiko for infektion, langsom opheling og grimme ar.