Patientinformation om ansigtsløft

Hvorfor ansigtsløftning?

Efterhånden som vi ældes, vil sol og dagligdagens stress sætte sine spor i ansigtet. Det viser sig fx som dybe folder mellem næse og mund, folder og fedtdepoter omkring halsen, mens den nedre kæbelinie bliver mere løs og foldet. Et ansigtsløft sætter denne aldringsproces tilbage. Ansigtsløftet kan foretages alene eller i forbindelse med andre indgreb fx øjenlågskirurgi.

Hvem kan få et ansigtsløft?

Den bedst egnede person til et ansigtsløft er en mand eller kvinde med et ansigt og hals, der er begyndt at ”hænge”, men hvor huden stadig har en vis elasticitet. De fleste patienter er fra 40-års alderen til omkring 70 år, men et ansigtsløft kan med succes foretages på både ældre og yngre personer.

Hvad skal du have foretaget?

Før du beslutter dig for at få foretaget et ansigtsløft, skal du nøje overveje dine forventninger og diskutere dem med speciallægen. Det vil foregå ved en forundersøgelse, og kirurgen vil vurdere dit ansigt, før I sammen planlægger netop din operation.

Du er velkommen til at tage en ven, et familiemedlem eller kæresten med til forundersøgelsen, hvor den mundtlige information bliver givet.

Til forundersøgelserne hos plastikkirurg anbefaler vi, at du lader børnene blive hjemme. Vi har ofte oplevet, at koncentrationen hos patienten svækkes, når børnene er med. Hos AK Nygart sætter vi en ære i at give så grundig en faglig og personlig vejledning som mulig.

Du er velkommen til at medbringe en bisidder til din forundersøgelse. Der må dog maximalt kan være 2 personer til forundersøgelse ad gangen. Er I flere, der ønsker forundersøgelse og gerne vil have en pårørende med, må I derfor booke tider uafhængigt af hinanden.

Er der nogen risiko forbundet med operationen?

Når en kvalificeret plastikkirurg udfører et ansigtsløft, er komplikationerne sjældne og få. Der kan være store variationer i den enkelte persons almene tilstand, anatomi og evne til at hele, og resultatet er aldrig 100 % forudsigeligt. Mulige bivirkninger og komplikationer:

 • Hæmatom (blodansamling sker hos 3 – 4%) under huden, som eventuelt skal fjernes af kirurgen.
 • Skade på de nerver, som kontrollerer ansigtsmusklerne (sædvanligvis midlertidige).
 • Infektion, sker hos under 1%.
 • Reaktioner på bedøvelsen.
 • Nedsat følesans. Kan være permanent eller midlertidig.
 • Ar som er mindre pæne. Dårlig opheling af huden rammer oftest rygere. Dette kan mindskes ved at holde op med at ryge min. 4 uger før og 4 uger efter operationen.
 • Øre-nerveskade, sker hos mindre end 1%.

Hvordan kan du forberede dig til operationen?

Inden operationen skal du:

 • Ophøre med at tage acetylsalisylsyre holdige stoffer som Magnyl, Aspirin og Treo. Dette bør du ophøre med 4 uger inden og efter operationen.
 • Holde pause med rygning 4 uger før og 4 uger efter operationen.
 • Aftale hjemtransport med en pårørende efter operationen.
 • Indkøbe Panodil på apoteket.
 • Handle ind og lave mad til 1 uge, så du kun skal koncentrere dig om at restituere dig efter operationen.

På operationsdagen skal du tage et brusebad med grundig sæbevask af krop og hår. Brug ikke dagcreme og undlad ligeledes make-up og neglelak denne dag.

Hvordan bliver du bedøvet?

Ansigtsløft foregår i fuld bedøvelse, hvilket vil sige, at du sover under hele operationen og ikke mærker noget ubehag. Narkose indebærer, at du skal faste 6 timer forud for operationen (ikke spise, tygge tyggegummi og lignende). Du må gerne drikke vand og sukkerholdigt saftevand indtil 2 timer før operationen. Du vil vågne umiddelbart efter operationen og komme på opvågningsafdelingen, hvor en sygeplejerske vil observere dig.

Hvordan foregår selve operationen?

Et ansigtsløft tager sædvanligvis et par timer og endnu længere, hvis der skal foretages flere indgreb. Ved større ansigtsløftninger lægges incisionen (snittet) sædvanligvis over hårgrænsen i tindingeniveau og forlænges i en naturlig linie foran øret, om bag øreflippen og bag om øret. Lægen strammer de ansigtsmuskler og fedtdepoter op, der er blevet hængende/løse, og fjerner overskydende hud.

Hvordan har du det efter operationen?

Der vil sædvanligvis ikke være smerter efter operationen. Hvis der er, kan disse formindskes ved at tage tablet Paracetamol 500 mg 2 stk. 4 gange dagligt. Du får udleveret den nødvendige medicin ved udskrivelsen. Det er vigtigt, at ligge med hovedet højt de første dage. Der vil forekomme en let hævelse af ansigtet i nogen tid efter operationen. På 3. dagen må du vaske hår. Vent med hårdt arbejde og sport i 3 uger og start derefter langsomt. Det er i orden at gå eller cykle en tur allerede fra dagen efter operationen. Undgå svømmehal, dampbade og sauna i ca. 3 uger efter operationen. Det er en god idé at medbringe et tyndt, stort tørklæde til at dække ansigtet med, når du forlader klinikken.

Hvornår skal du møde på klinikken til kontrol?

2-3 dage efter operationen vil vi tilse dig og skifte din forbinding. Efter ca. 7 dage vil vi fjerne de fleste af trådene. Trådene i hovedbunden og bag ørerne skal sidde i ca. 14 dage. 3 måneder efter operationen skal du til efterkontrol, hvor vi også tager efterfotos. Her vurderer du resultatet med kirurgen. Skulle kirurgen mene resultatet kan forbedres, kan der komme en reoperation på tale. Du er velkommen til at få dine før- og efterfotos tilsendt.

Er du utryg eller har du spørgsmål i den mellemliggende tid, er du altid velkommen til at ringe til os og eventuelt aftale en tid i klinikken.

Hvornår er alt normalt igen?

Efter operationen bør du få rigelig hvile, så kroppen kan bruge al energi på ophelingen. I begyndelsen vil dit ansigt føles lidt mærkeligt. Dine ansigtstræk kan kortvarigt være lidt anderledes på grund af hævelse, og dine ansigtsbevægelser kan blive noget stive, ligesom du formodentlig vil fokusere meget på dine ar. I enkelte tilfælde kan sår og eventuelle blå mærker vare i op til 3 uger. Det er ikke overraskende, hvis nogle patienter er skuffede eller lidt deprimerede den første tid efter operationen. Efter 3 uger vil du både se og føle dig meget bedre tilpas. Hvis du i forvejen har gjort dig klart, at resultatet ikke fremtræder umiddelbart efter behandlingen, vil du hurtigere blive glad for dit ansigtsløft. De fleste, der er blevet opereret, er tilbage på arbejdet én uge eller højst to uger efter operationen. Selv efter hævelsen og de eventuelle blå mærker er forsvundet, er håret omkring tindingerne måske lidt tyndt. Din hud kan også føles lidt ru og tør i flere måneder. Du vil få ar fra ansigtsløftet, men disse er sædvanligvis gemt af hår eller i ansigtets naturlige ”gemmesteder”. Efterhånden vil arrene blive nærmest usynlige. Dine ar kan også være røde i nogle måneder og du bør undgå sol direkte på arrene i op til 1 år.

Efter informationen er givet både skriftligt og mundtligt, skal der gå mindst 7 dage, før behandlingen kan finde sted. Sådan er Sundhedsstyrelsens regler.

Ansigtsløftet ”stopper ikke uret”, men sætter tiden tilbage. Dit ansigt vil fortsætte med at ældes, afhængig af arv og miljø. Men man kan gentage ansigtsløftet flere gange. Effekten af en ansigtsløftning er altså langvarig (10-20 år), og du vil fortsætte med at se yngre og bedre ud.

Er der betænkningstid før en operation?

Ifølge Sundhedsstyrelsen skal der gå mindst 7 dage efter den skriftlige og mundtlige information er givet, inden behandlingen kan finde sted.

Du er velkommen til at tage en ven, et familiemedlem eller din kæreste/ægtefælle med til forundersøgelsen, hvor den mundtlige information bliver givet.

Derudover anbefaler vi, at du lader dine børn blive hjemme til forundersøgelsen og de efterfølgende kontroller. Det er vigtigt, at du kan koncentrere dig om den vigtige information, der bliver givet til forundersøgelsen, og vores erfaring fra efterkontroller viser, at børnene synes, det er meget voldsomt at se mor eller far få skiftet forbinding.

Har du yderligere spørgsmål, er du velkommen til at kontakte klinikken på tlf. 70 27 57 57.

Obligatorisk patientforsikring

Regeringen har besluttet, at alle privathospitaler skal indbetale til en privat patientforsikring. Derfor skal du betale et obligatorisk tillæg til din operation på 1.000 kr. Læs mere på prissiden.

Ved eventuelt afbud skal kommende konsultationer og kontroller afmeldes senest 24 timer inden den aftalte tid. Ved udeblivelse uden afbud faktureres kr. 600,- i gebyr.

Vi fremsender kun information vedrørende dit forløb Hos AK Nygart til egen læge, efter vi har fået samtykke fra vores patienter.

På vores hjemmeside ligger alle kosmetiske synsrapporter foretaget af Sundhedsstyrelsen.

Rapporterne findes ligeledes på Sundhedsstyrelsens egen hjemmeside.

Spørgsmål til alt omkring min operation

Du er altid velkommen til at rette henvendelse til klinikken, hvis du har spørgsmål vedrørende operationen, udfyldning af låneansøgning, forløbet hos AK Nygart etc. Du kan enten skrive til mail@nygart.dk eller ringe på tlf. 70 27 57 57.

Patientinformation om ansigtsløft – version 15-03-19

Har du fundet den behandling, du ønsker?

Book tid til en uforpligtende forundersøgelse nu.

BOOK NU