Patientinformation om ansigtsløft

Hvorfor ansigtsløftning?

Efterhånden som vi ældes, vil sol og dagligdagens stress sætte sine spor i ansigtet. Det viser sig fx som dybe folder mellem næse og mund, folder og fedtdepoter omkring halsen, mens den nedre kæbelinie bliver mere løs og foldet. Et ansigtsløft sætter denne aldringsproces tilbage. Ansigtsløftet kan foretages alene eller i forbindelse med andre indgreb fx øjenlågskirurgi.

Hvem kan få et ansigtsløft?

Den bedst egnede person til et ansigtsløft er en mand eller kvinde med et ansigt og hals, der er begyndt at ”hænge”, men hvor huden stadig har en vis elasticitet. De fleste patienter er fra 40-års alderen til omkring 70 år, men et ansigtsløft kan med succes foretages på både ældre og yngre personer.

Hvad skal du have foretaget?

Før du beslutter dig for at få foretaget et ansigtsløft, skal du nøje overveje dine forventninger og diskutere dem med speciallægen. Det vil foregå ved en forundersøgelse, og kirurgen vil vurdere dit ansigt, før I sammen planlægger netop din operation.

Til forundersøgelsen hos plastikkirurgen anbefaler vi, at du lader børnene blive hjemme. Vi har ofte oplevet, at koncentrationen hos patienten svækkes, når børnene er med. Hos AK Nygart sætter vi en ære i at give så grundig en faglig og personlig vejledning som mulig.

Du er velkommen til at medbringe en bisidder til din forundersøgelse. Der må dog maximalt kan være 2 personer til forundersøgelse ad gangen. Er I flere, der ønsker forundersøgelse og gerne vil have en pårørende med, må I derfor booke tider uafhængigt af hinanden.

Efter informationen er givet både skriftligt og mundtligt, skal der gå mindst 7 dage, før behandlingen kan finde sted. Dette er ifølge Sundhedsstyrelsens regler.

Er der nogen risiko forbundet med operationen?

Når en kvalificeret plastikkirurg udfører et ansigtsløft, er komplikationerne sjældne og få. Der kan være store variationer i den enkelte persons almene tilstand, anatomi og evne til at hele, og resultatet er aldrig 100 % forudsigeligt. Mulige bivirkninger og komplikationer:

 • Hæmatom (blodansamling sker hos 3 – 4%) under huden, som eventuelt skal fjernes af kirurgen.
 • Skade på de nerver, som kontrollerer ansigtsmusklerne (sædvanligvis midlertidige) 1 %.
 • Infektion, sker hos under 1%.
 • Reaktioner på bedøvelsen.
 • Nedsat følesans. Kan være permanent eller midlertidig.
 • Ar som er mindre pæne. Dårlig heling af huden rammer oftest rygere. Dette kan mindskes ved at holde op med at ryge min. 6 uger før og 4 uger efter operationen.
 • Øre-nerveskade, sker hos mindre end 1%.
 • Der er risiko for forbigående eller permanent hårtab omkring arrene

Vedr. ansigtsløft og blodpropper

Hos AK Nygart sætter vi sikkerheden i højsædet. Der er visse ting der øger risikoen for blodpropper i særligt benene og lungerne i forbindelse med kirurgi. Derfor anbefales nogle kunder forebyggelse med et stof, der hedder Fragmin, Klexane eller Innohep.

Skal du have Fragmin, Klexane eller Innohep vil det blive givet, som en indsprøjtning i låret eller maveskindet af en sygeplejerske i opvågningen.

I yderst sjældne tilfælde (særlige risiko-patienter) vil du få recept på blodfortyndende medicin tilsendt elektronisk.

Den første dosis gives på operationsdagen, hvor en sygeplejerske i opvågningen viser dig, hvordan det gøres.

Hvordan kan du forberede dig til operationen?

Inden operationen skal du:

 • 3 dage før operationen skal du ophøre med at spise lægemidler, der indeholder acetylsalicylsyre (Magnyl, Aspirin m.fl.). Dog må du ikke stoppe med at spise hjertemagnyl eller anden blodfortyndende medicin (Clopidogrel, Marevan,etc)  uden at have konfereret det med din egen læge eller din hjertelæge. Hvis der kan pauseres med Clopidogrel er det i 5 dage før operationen.
 • Naturlægemidler, som kan påvirke blodets evne til at størkne, fx Q10, fiskeolie, Baldrian, ginseng, ginko, hvidløgspulver/ingefær eller E-vitamin bør du ophøre med 1 uge før.
 • Gigtmedicin (Ibuprofen, Naproxen,Diclofenac etc): Pausere i 3 dage evt efter aftale med din praktiserende læge eller rheumatolog.
 • Hvis du får vægtreducerende medicin såsom Wegovy skal du holde pause 3 uger inden operationen.
 • Undgå at få lavet tatoveringer, piercinger eller få foretaget større tandlægearbejder med fx isætning af fyldninger 1 måned før operationen og 1 måned efter operationen. Det skyldes, at der i forbindelse med tatovering, piercing og tandlægearbejde kan danne sig bakterier i blodet.
 • Derudover skal du indkøbe Paracetamol a 500 mg + Ibuprofen a 200 mg til en uges forbrug.
 • Aftale med en pårørende, at du bliver hentet 2 timer efter operationen og passet de næste 24 timer.
 • Det er en god ide at købe ind og lave mad til en uge, så du kun skal koncentrere dig om at restituere dig efter operationen.
 • På operationsdagen skal du tage et brusebad med grundig sæbevask af krop og hår. Undlad at bruge bodylotion eller creme på det område, der skal opereres.
 • Klæd dig i løst, behageligt tøj, gerne bluse med lynlås og flade sko.
 • Smykker og eventuelle piercinger tages af og efterlades hjemme.
 • Holde pause med rygning/ E-cigaretter 6 uger før og 4 uger efter operationen: For at nedsætte risikoen for dårlig sårheling, lungeproblemer og infektioner i forbindelse med operationen, bør du stoppe med at ryge mindst 6 uger før du skal opereres. Hvis du har tænkt dig at starte med at ryge igen, anbefaler vi, at du venter til mindst 4 uger efter operationen, for at optimere helingsprocessen. Rygestopmedicin (nikotinplaster, nikotin-tyggegummi, etc) kan anvendes. Læs mere her.
 • Holde pause med alkohol: Hvis du drikker mindre end 7 genstande/uge som kvinde og mindre end 14 genstande/uge som mand, har du kun lav risiko for at blive syg på grund af alkohol i forbindelse med en operation. Hvis du drikker mere end dette bør du skrue ned for dit forbrug, og drikker du mere end 4 genstande dagligt bør du stoppe helt med at drikke alkohol 4 uger før din operation. Det vil mindske risikoen for komplikationer (infektioner, dårlig sårheling, lungeproblemer etc.) Læs mere her.

Hvordan bliver du bedøvet?

Ansigtsløft foregår i fuld bedøvelse, hvilket vil sige, at du sover under hele operationen og ikke mærker noget ubehag. Narkose indebærer, at du skal faste 6 timer forud for operationen (ikke spise, tygge tyggegummi og lignende). Du må gerne drikke vand og sukkerholdigt saftevand indtil 2 timer før operationen. Du vil vågne umiddelbart efter operationen og komme på opvågningsafdelingen, hvor en sygeplejerske vil observere dig.

Hvordan foregår selve operationen?

Et ansigtsløft tager sædvanligvis et par timer og endnu længere, hvis der skal foretages flere indgreb i samme operation. Ved større ansigtsløftninger lægges incisionen (snittet) sædvanligvis over hårgrænsen i tindingeniveau og forlænges i en naturlig linie foran øret, om bag øreflippen og bag om øret. Lægen strammer de ansigtsmuskler og fedtdepoter op, der er blevet hængende/løse, og fjerner overskydende hud.

Hvordan har du det efter operationen?

Du er indlagt hos os til dagen efter operationen. Der vil typisk være lette smerter efter operationen. Disse smerter kan formindskes ved at tage tablet Paracetamol og Ibuprofen. Du får udleveret den nødvendige medicin ved udskrivelsen. Det er vigtigt, at ligge med hovedet højt de første dage pga hævelsen. Inden udskrivelsen får du også information ang hvornår du kan tage bad og hvilken type forbinding du har fået på og hvornår denne skal skiftes.

Det er en god idé at medbringe et tyndt, stort tørklæde til at dække ansigtet med, når du forlader klinikken.

Hvornår skal du møde på klinikken til kontrol?

Du vil på operationsdagen blive oplyst af opvågningssygeplejersken omkring kontrol forløbet hos sygeplejersken og kirurgen.

Er du utryg eller har du spørgsmål i den mellemliggende tid, er du altid velkommen til at ringe til os og eventuelt aftale en tid i klinikken.

Hvornår er alt normalt igen?

Efter operationen bør du få rigelig hvile, så kroppen kan bruge al energi på at hele op. I begyndelsen vil dit ansigt føles lidt mærkeligt. Dine ansigtstræk kan kortvarigt være lidt anderledes på grund af hævelse, og dine ansigtsbevægelser kan blive noget stive, ligesom du formodentlig vil fokusere meget på dine ar. I enkelte tilfælde kan sår og eventuelle blå mærker vare i op til 3 uger. Hvis du i forvejen har gjort dig klart, at resultatet ikke fremtræder umiddelbart efter behandlingen, vil du hurtigere blive glad for dit ansigtsløft. De fleste, der er blevet opereret, er tilbage på arbejdet én uge eller højst to uger efter operationen. Selv efter hævelsen og de eventuelle blå mærker er forsvundet, er håret omkring tindingerne måske lidt tyndt. Din hud kan også føles lidt ru og tør i flere måneder. Du vil få ar fra ansigtsløftet, men disse er sædvanligvis gemt af hår eller i ansigtets naturlige ”gemmesteder”. Efterhånden vil arrene blive nærmest usynlige. Dine ar kan også være røde i nogle måneder og du bør undgå sol direkte på arrene i op til 1 år.

Ansigtsløftet ”stopper ikke uret”, men sætter tiden tilbage. Dit ansigt vil fortsætte med at ældes, afhængig af arv og miljø. Men man kan gentage ansigtsløftet flere gange. Effekten af en ansigtsløftning er altså langvarig (10-20 år), og du vil fortsætte med at se yngre og bedre ud.

Vent med hårdt arbejde og sport i 4-6 uger( når dine ar er helet helt op) og start derefter langsomt. Det er i orden at gå eller cykle en tur(dog ikke gå til spinning) allerede fra dagen efter operationen. Undgå svømmehal, dampbade og sauna i ca. 4-6 uger efter operationen.

Er der betænkningstid før en operation?

Efter forundersøgelsen kan du booke en tid til operation med det samme. Tiden skal blot ligge mindst 7 dage fremme i tiden. Book aftalen hos os, inden du går – eller ring, når du er klar. Det er helt op til dig.

Din forundersøgelse er gyldig i et år. Gyldigheden er med forbehold for, at der ikke sidenhen er sket nogen større helbredsmæssige ændringer, f.eks. større vægtudsving eller ny medicin, der kan være til hindring for den plan, der er blevet lagt. Er der sket sådanne ændringer, eller er der gået mere end et år siden din forundersøgelse, og ønsker du at blive opereret, skal du ind til en fornyet forundersøgelse.

Har du yderligere spørgsmål til operationen er du velkommen til at kontakte klinikken på tlf. 70 27 57 57.

Vi beder altid om dit samtykke, inden vi sender information om dit forløb hos AK Nygart til din egen læge.

ANDET

Ved eventuelt afbud skal kommende konsultationer og kontroller afmeldes senest 24 timer inden den aftalte tid. Ved udeblivelse uden afbud faktureres kr. 600,- i gebyr.

Vi fremsender kun information vedrørende dit forløb hos AK Nygart til egen læge, efter vi har fået samtykke fra vores patienter.

På vores hjemmeside ligger alle kosmetiske synsrapporter foretaget af Sundhedsstyrelsen.

Rapporterne findes ligeledes på Sundhedsstyrelsens egen hjemmeside.

Spørgsmål til alt om min operation

Du er altid velkommen til at rette henvendelse til klinikken, hvis du har spørgsmål vedrørende operationen, udfyldning af låneansøgning, forløbet hos AK Nygart etc. Du kan enten skrive til info@aknygart.dk eller ringe på tlf. 70 27 57 57.

Patientinformation om ansigtsløft – version 11-04-2024