Efter operationen: fjernelse af modermærker

Her finder du råd og vejledning om det du kan forvente i efterforløbet, fra dag 1 og frem til den afsluttende kontrol ca. 3 måneder efter du er blevet opereret.

Er du i tvivl om noget, er du velkommen til at kontakte os på TLF. 70 27 57 57.

1. DAG EFTER UDSKRIVNING

I det første døgn efter operationen er du typisk lidt hævet i det område, hvor du har fået fjernet et modermærke. Hvis det gør ondt eller spænder meget, anbefaler vi, at du tager smertestillende 500 mg Paracetamol MAX 4 gange dagligt. Du kan blive hævet og misfarvet i området. Det vil aftage som dagene går.

Der kan forekomme en let sivning fra områder/arret de første dage. Du vil få en forbinding på arret efter operationen, som du skal lade sidde de første 3 dage. På 3. dagen kan du tage det af og gå i bad. Du vil få en ny forbinding udleveret som du kan sætte på arret, når huden er tør. Kan evt. skiftes hver 3. dag eller efter behov så længe arret væsker.

Det kan sive fra arrene med lidt blod og tynd gullig vævsvæske. Dette er helt normalt.

2. OG 3. DAG EFTER OPERATIONEN

På 2. og 3. dagen efter din operation kan du stadig være lidt hævet, øm og spændt. Det er normale eftervirkninger efter en operation.

Du må gerne etagevaske dig forsigtigt, men du må først gå i brusebad efter 1. kontrol på klinikken. Selv om du ikke må dyrke sport de næste 4-6 uger, er det stadig godt at bevæge sig. Gå fx små ture.

4. TIL 7. DAG EFTER OPERATIONEN

Området kan stadig være spændt, hævet og misfarvet, men alt i alt begynder eftervirkningerne at fortage sig.

De fleste tråde opløser sig selv med tiden. Der kan dog være enkelte tråde, som sygeplejersken fjerner ved kontrollen. Du skal komme til kontrolbesøg hos sygeplejersken efter ca. 7-14 dage. Behov for ekstra kontrol aftales individuelt.

Sygeplejersken vurderer om dine ar er klar til at blive tapet med Micropore plaster. Vi anbefaler, at du anvender Micropore på arrene i mindst 3 måneder, eller så længe arrene fortsat er røde. Kan eventuelt skiftes hver 4.-5. dag. Tapen har den effekt, at den forkorter helingsperioden.

Den næste tid og frem til 3 måneders kontrollen skal du sørge for, at arret har gode og rene ophelings-betingelser. Beskyt arret så længe der er sårskorper på med lidt rent gaze, og sørg altid for høj hygiejne.


Arbejde/løft

Afhængig af arbejdets karakter, er langt de fleste patienter i stand til at genoptage arbejdet efter operationen. Har du et fysisk hårdt arbejde skal du nok vente 1-3 dage med at genoptage dette.

Creme

Vent med at bruge creme på arret til det er fuldstændig helet og uden sår. Husk at du i tiden efter operationen, hvor du bruger tape på arrene, lader cremen tørre inden du taper.

Motion

Du må gerne gå ture og cykle (ikke spinning) når du har lyst, men vi anbefaler dog, at du tager det yderst med ro de første par dage. Vi anbefaler, også at du venter med løb og anden sport til 4 uger efter operationen. Dette mest af hensyn til arrets udseende.

Smertestillende

Smertestillende medicin tages som ordineret ved udskrivelsen.

Badning og svømmehal

Du kan gå i brusebad dagen efter operationen. Karbad og svømmehal må vente til arrene er helet fuldstændig op, og der ikke længere er sårskorper.

Sollys

Beskyt arrene mod sol det første år. Brug solfaktor + 50 og UV top, hvis du alligevel solbader.

RYGNING
Undgå rygning. Rygning øger risiko for infektion, langsom opheling og grimme ar.

KONTROL

Den afsluttende kontrol hos plastikkirurgen finder sted efter ca. 3 måneder.