Patientinformation om ørekirurgi

HVORFOR ØREOPERATION?

Flyveører er hyppigt forekommende og skyldes en afvigende form af brusken i det ydre øre. Det er en operation, der normalt foretages i børnehavealderen eller starten af skolealderen. Nogle får også foretaget operationen på et senere tidspunkt i livet.

FORUNDERSØGELSEN – Hvad skal du have lavet?

Forud for operationen skal du først til forundersøgelse hos vores plastikkirurg. Her taler du med kirurgen om dine forventninger, kirurgen vurderer dine ører, og du får en grundig gennemgang af dine muligheder – og de risici, der altid er ved en operation. Endelig spørger kirurgen til dit helbred for at sikre, du er egnet til indgrebet.

HVORDAN FOREGÅR OPERATIONEN?

Operationen kan normalt foretages i lokalbedøvelse. Eftersom vi ofte kan være nødsaget til at give patienterne en let rus skal du faste fra midnat.  Du modtager en e-mail dagene op til operationen med fasteregler og mødetid.

Lokalbedøvelsen lægges i og omkring øret og herefter lægger kirurgen et snit i huden på bagsiden af ørerne, så brusken frilægges. Herefter formes og skæres brusken, så den falder til i den nye form. Det er meget vigtigt, at man får ændret bruskens form, idet man ikke kan tvinge brusk i en ny form senere. Operationen varer ca. 1 time. Snittet bag ørerne syes sammen med tråde, som ligger skjult bag øret. Men for at fastholde brusken i sin nye form, sættes også nogle tråde på forsiden af øret, som er synlige. Sidst anlægges et pandebånd, der skal blive på. Du skal anvende pandebåndet første uge dag og nat og derefter en uge mere blot om natten. Efter en uge møder du på klinikken til kontrol.

HVORDAN KAN DU FORBEREDE DIG TIL OPERATIONEN?

 • 3 dage før operationen skal du ophøre med at spise lægemidler, der indeholder acetylsalicylsyre (Magnyl, Aspirin m.fl.). Dog må du ikke stoppe med at spise hjertemagnyl eller anden blodfortyndende medicin (Clopidogrel, Marevan,etc)  uden at have konfereret det med din egen læge eller din hjertelæge. Hvis der kan pauseres med Clopidogrel er det i 5 dage før operationen.
 • Naturlægemidler, som kan påvirke blodets evne til at størkne, fx Q10, fiskeolie, Baldrian, ginseng, ginko, hvidløgspulver/ingefær eller E-vitamin bør du ophøre med 1 uge før.
 • Gigtmedicin (Ibuprofen, Naproxen,Diclofenac etc): Pausere i 3 dage evt efter aftale med din praktiserende læge eller rheumatolog.
 • Hvis du får vægtreducerende medicin såsom Wegovy skal du holde pause 3 uger inden operationen.
 • Undgå at få lavet tatoveringer, piercinger eller få foretaget større tandlægearbejder med fx isætning af fyldninger 1 måned før operationen og 1 måned efter operationen. Det skyldes, at der i forbindelse med tatovering, piercing og tandlægearbejde kan danne sig bakterier i blodet.
 • Derudover skal du indkøbe Paracetamol a 500 mg + Ibuprofen a 200 mg til en uges forbrug.
 • Aftale med en pårørende, at du bliver hentet 2 timer efter operationen og passet de næste 24 timer.
 • Det er en god ide at købe ind og lave mad til en uge, så du kun skal koncentrere dig om at restituere dig efter operationen.
 • På operationsdagen skal du tage et brusebad med grundig sæbevask af krop og hår. Undlad at bruge bodylotion eller creme på det område, der skal opereres.
 • Klæd dig i løst, behageligt tøj, gerne bluse med lynlås og flade sko.
 • Smykker og eventuelle piercinger tages af og efterlades hjemme.
 • Holde pause med rygning/ E-cigaretter 6 uger før og 4 uger efter operationen: For at nedsætte risikoen for dårlig sårheling, lungeproblemer og infektioner i forbindelse med operationen, bør du stoppe med at ryge mindst 6 uger før du skal opereres. Hvis du har tænkt dig at starte med at ryge igen, anbefaler vi, at du venter til mindst 4 uger efter operationen, for at optimere helingsprocessen. Rygestopmedicin (nikotinplaster, nikotin-tyggegummi, etc) kan anvendes. Læs mere her.
 • Holde pause med alkohol: Hvis du drikker mindre end 7 genstande/uge som kvinde og mindre end 14 genstande/uge som mand, har du kun lav risiko for at blive syg på grund af alkohol i forbindelse med en operation. Hvis du drikker mere end dette bør du skrue ned for dit forbrug, og drikker du mere end 4 genstande dagligt bør du stoppe helt med at drikke alkohol 4 uger før din operation. Det vil mindske risikoen for komplikationer (infektioner, dårlig sårheling, lungeproblemer etc.) Læs mere her.

ER DER BIVIRKNINGER OG KOMPLIKATIONER FORBUNDET MED OPERATIONEN?

 • Blødning: Der er altid en risiko for efterblødning og blodansamling forbundet med enhver form for kirurgi, hvilket i nogle tilfælde kræver operativ udtømning. ’
 • Betændelse: Der kan opstå betændelse, men det ses meget sjældent.
 • I sjældne tilfælde har operationen ikke den ønskede effekt, og det kan være nødvendigt at re-operere for at få lagt ørene helt ind.
 • Skævhed: Det kan ske, at der kommer en vis skævhed, og det ene øre sidder længere inde end det andet. Dette kan også korrigeres ved et operativt indgreb.

VEDR. BLODPROPPER

Hos AK Nygart sætter vi sikkerheden i højsædet. Der er visse ting der øger risikoen for blodpropper i særligt benene og lungerne i forbindelse med kirurgi. Derfor anbefales nogle kunder forebyggelse med et stof, der hedder Fragmin, Klexane eller Innohep.

Skal du have Fragmin, Klexane eller Innohep vil det blive givet, som en indsprøjtning i låret eller maveskindet af en sygeplejerske i opvågningen.

I yderst sjældne tilfælde (særlige risiko-patienter) vil du få recept på blodfortyndende medicin tilsendt elektronisk.

Den første dosis gives på operationsdagen, hvor en sygeplejerske i opvågningen viser dig, hvordan det gøres.

HVORDAN HAR DU DET EFTER OPERATIONEN?

I timerne efter operationen virker lokalbedøvelsen stadig, men når den forsvinder, kan du mærke smerter. Det kan være nødvendigt at tage Panodil 500 mg, 2 stk. op til 4 gange dagligt. Efter den første nat er disse smerter dog oftest aftaget igen. Som nævnt er der krav om forbinding de første 2 uger efter operationen. Du kan bade efter første dag, så længe du sørger for at forbindingen forbliver tør. Du skal i øvrigt tage det roligt, og undgå sport og voldsomme bevægelser den første uges tid. De første dage skal du sove med hovedet højt. Sygemelding kan variere fra et par dage til en uges tid. Du skal anvende hue de første par måneder, hvis det er koldt i vejret.

Holdbarheden af denne operation er livslang.

ER DER BETÆNKNINGSTID?

Ifølge Sundhedsstyrelses regler på det kosmetiske område, skal du informeres skriftligt før du kan modtage den mundtlige information. Det er derfor en god idé, at du i ro og mag derhjemme læser informationen igennem og husker at notere eventuelle spørgsmål undervejs. Således er du godt forberedt, når du kommer til din konsultation.

Hvis du efter konsultationen er afklaret og fået svar på alle dine spørgsmål, er det muligt at bestille tid til operationen. Ifølge Sundhedsstyrelsens lov om betænkningstid, kan du først afgive skriftligt samtykke til operationen 7 dage efter konsultationen. Det skriftlige samtykke gives på operationsaftalen, som du vil få udleveret.

Din forundersøgelse er gyldig i et år. Gyldigheden er med forbehold for, at der ikke sidenhen er sket nogen større helbredsmæssige ændringer, f.eks. større vægtudsving eller ny medicin, der kan være til hindring for den plan, der er blevet lagt. Er der sket sådanne ændringer, eller er der gået mere end et år siden din forundersøgelse, og ønsker du at blive opereret, skal du ind til en fornyet forundersøgelse.

ANDET

Ved eventuelt afbud skal kommende konsultationer og kontroller afmeldes senest 24 timer inden den aftalte tid. Ved udeblivelse uden afbud faktureres kr. 600,- i gebyr.

Vi fremsender kun information vedrørende dit forløb hos AK Nygart til egen læge, efter vi har fået samtykke fra vores patienter.

På vores hjemmeside ligger alle kosmetiske synsrapporter foretaget af Sundhedsstyrelsen.

Rapporterne findes ligeledes på Sundhedsstyrelsens egen hjemmeside.

SPØRGSMÅL TIL ALT OMKRING MIN OPERATION

Du er altid velkommen til at rette henvendelse til klinikken, hvis du har spørgsmål vedrørende operationen, udfyldning af låneansøgning, forløbet hos AK Nygart etc. Du kan enten skrive til info@aknygart.dk eller ringe på tlf. 70275757.

Patientinformation om ørekirurgi – version 11-04-2024