Patientinformation om ørekirurgi

HVORFOR ØREOPERATION?

Flyveører er hyppigt forekommende og skyldes en afvigende form af brusken i det ydre øre. Det er en operation, der normalt foretages i børnehavealderen eller starten af skolealderen. Nogle får også foretaget operationen på et senere tidspunkt i livet.

FORUNDERSØGELSEN – Hvad skal du have lavet?

Forud for operationen skal du først til forundersøgelse hos vores plastikkirurg. Her taler du med kirurgen om dine forventninger, kirurgen vurderer dine ører, og du får en grundig gennemgang af dine muligheder – og de risici, der altid er ved en operation. Endelig spørger kirurgen til dit helbred for at sikre, du er egnet til indgrebet.

HVORDAN FOREGÅR OPERATIONEN?

Operationen kan normalt foretages i lokalbedøvelse. Eftersom vi ofte kan være nødsaget til at give patienterne en let rus skal du faste fra midnat.  Du modtager en e-mail dagene op til operationen med fasteregler og mødetid.

Lokalbedøvelsen lægges i og omkring øret og herefter lægger kirurgen et snit i huden på bagsiden af ørerne, så brusken frilægges. Herefter formes og skæres brusken, så den falder til i den nye form. Det er meget vigtigt, at man får ændret bruskens form, idet man ikke kan tvinge brusk i en ny form senere. Operationen varer ca. 1 time. Snittet bag ørerne syes sammen med tråde, som ligger skjult bag øret. Men for at fastholde brusken i sin nye form, sættes også nogle tråde på forsiden af øret, som er synlige. Sidst anlægges et pandebånd, der skal blive på. Du skal anvende pandebåndet første uge dag og nat og derefter en uge mere blot om natten. Efter en uge møder du på klinikken til kontrol.

HVORDAN KAN DU FORBEREDE DIG TIL OPERATIONEN?

4 uger inden og efter operationen må du ikke indtage medicin indeholdende acetylsalicylsyre, såsom Asperin, Kodimagnyl, hjertemagnyl eller børnemagnyl og heller ikke indtage produkter, der indeholder Q 10, fiskeolie og E-vitamin. Husk at fortælle, hvilken medicin du anvender, om du er allergisk over for noget, eller om din hud har problemer med at danne ar. Husk at give lægen besked om eventuelle andre sygdomme og lidelser. På operationsdagen skal du tage et brusebad med grundig sæbevask af ansigt og hår.

Vi anbefaler, at du Holder pause med rygning/ E-cigaretter 6 uger før og 4 uger efter operationen: For at nedsætte risikoen for dårlig sårheling, lungeproblemer og infektioner i forbindelse med operationen, bør du stoppe med at ryge mindst 6 uger før du skal opereres. Hvis du har tænkt dig at starte med at ryge igen, anbefaler vi, at du venter til mindst 4 uger efter operationen, for at optimere helingsprocessen. Rygestopmedicin (nikotinplaster, nikotin-tyggegummi, etc) kan anvendes. Læs mere her.

Vi anbefaler også at du holde pause med alkohol: Du har lav risiko for at blive syg på grund af alkohol i forbindelse med en operation, hvis du drikker mindre end 7 genstande/uge som kvinde og mindre end 14 genstande/uge som mand. Hvis du drikker mere end 4 genstande om dagen, kan du mindske risikoen for komplikationer (infektioner, dårlig sårheling, lungeproblemer), hvis du stopper helt med at drikke alkohol 4 uger før din operation. Læs mere her.

ER DER BIVIRKNINGER OG KOMPLIKATIONER FORBUNDET MED OPERATIONEN?

  • Blødning: Der er altid en risiko for efterblødning og blodansamling forbundet med enhver form for kirurgi, hvilket i nogle tilfælde kræver operativ udtømning. ’
  • Betændelse: Der kan opstå betændelse, men det ses meget sjældent.
  • I sjældne tilfælde har operationen ikke den ønskede effekt, og det kan være nødvendigt at re-operere for at få lagt ørene helt ind.
  • Skævhed: Det kan ske, at der kommer en vis skævhed, og det ene øre sidder længere inde end det andet. Dette kan også korrigeres ved et operativt indgreb.

VEDR. BLODPROPPER

Hos AK Nygart sætter vi patientsikkerheden i højsædet. Der er visse ting der øger risikoen for blodpropper i særligt benene og lungerne i forbindelse med kirurgi i fuld bedøvelse. Derfor anbefales nogle patienter behandling med et stof der hedder Fragmin, Klexane eller Innohep.

Du skal have dette hvis du skal i fuld bedøvelse og opfylder én af følgende:

  • Du tager p-piller
  • Har BMI over 25
  • Har alder over 40 år
  • Operationen har længere varighed end almindelig brystforstørrende operation
  • Har medfødt øget risiko for blodpropper (Faktor V Leiden mutation)

Skal du have Fragmin, Klexane eller Innohep vil det stå i dit indkaldelsesbrev, at vi har sørget for en recept til dig og du skal selv hente medicinen på apoteket. Fragmin/Klexane/Innohep gives som en indsprøjtning i låret eller maveskindet én gang om dagen i 5 dage efter operationen. Den første dosis gives på operationsdagen, hvor en sygeplejerske i opvågningen viser hvordan det gøres.

HVORDAN HAR DU DET EFTER OPERATIONEN?

I timerne efter operationen virker lokalbedøvelsen stadig, men når den forsvinder, kan du mærke smerter. Det kan være nødvendigt at tage Panodil 500 mg, 2 stk. op til 4 gange dagligt. Efter den første nat er disse smerter dog oftest aftaget igen. Som nævnt er der krav om forbinding de første 2 uger efter operationen. Du kan bade efter første dag, så længe du sørger for at forbindingen forbliver tør. Du skal i øvrigt tage det roligt, og undgå sport og voldsomme bevægelser den første uges tid. De første dage skal du sove med hovedet højt. Sygemelding kan variere fra et par dage til en uges tid. Du skal anvende hue de første par måneder, hvis det er koldt i vejret.

Holdbarheden af denne operation er livslang.

ER DER BETÆNKNINGSTID?

Ifølge Sundhedsstyrelses regler på det kosmetiske område, skal du informeres skriftligt før du kan modtage den mundtlige information. Det er derfor en god idé, at du i ro og mag derhjemme læser informationen igennem og husker at notere eventuelle spørgsmål undervejs. Således er du godt forberedt, når du kommer til din konsultation.

Hvis du efter konsultationen er afklaret og fået svar på alle dine spørgsmål, er det muligt at bestille tid til operationen. Ifølge Sundhedsstyrelsens lov om betænkningstid, kan du først afgive skriftligt samtykke til operationen 7 dage efter konsultationen. Det skriftlige samtykke gives på operationsaftalen, som du vil få udleveret.

Din forundersøgelse er gyldig i et halvt år.

Du er selvfølgelig velkommen til at medbringe en ledsager (bisidder) til konsultationen.

OBLIGATORISK PATIENTFORSIKRING

Regeringen har besluttet, at alle privathospitaler skal indbetale til en privat patientforsikring. Derfor skal du betale et obligatorisk tillæg til din operation på 1.300 kr. Læs mere på prissiden.

Vi modtager kun kunder over 18 år hos AK Nygart.

Ved eventuelt afbud skal kommende konsultationer og kontroller afmeldes senest 24 timer inden den aftalte tid. Ved udeblivelse uden afbud faktureres kr. 600,- i gebyr.

Vi fremsender kun information vedrørende dit forløb hos AK Nygart til egen læge, efter vi har fået samtykke fra vores patienter.

På vores hjemmeside ligger alle kosmetiske synsrapporter foretaget af Sundhedsstyrelsen.

Rapporterne findes ligeledes på Sundhedsstyrelsens egen hjemmeside.

SPØRGSMÅL TIL ALT OMKRING MIN OPERATION

Du er altid velkommen til at rette henvendelse til klinikken, hvis du har spørgsmål vedrørende operationen, udfyldning af låneansøgning, forløbet hos AK Nygart etc. Du kan enten skrive til mail@nygart.dk eller ringe på tlf. 70275757.

Patientinformation om ørekirurgi – version 09-10-20