Patientinformation om brystløft

HVORFOR BRYSTLØFT?

Brystløft er en kirurgisk metode til at løfte og genforme brystet på. Formålet med en brystløftoperation er at stramme huden op, løfte brysterne og dermed give brysterne et yngre udseende. Ønsker du et større og fyldigere bryst, kan brystløftet kombineres med indlægning af implantater. Brystløft kan også formindske areola, der er det mørke område omkring brystvorten.

HVEM KAN FÅ ET BRYSTLØFT?

Både større og mindre bryster kan med succes løftes, men resultatet holder længst på knap så store bryster, fordi det giver mindre træk på brystvævet. Det bedste resultat opnås hos kvinder med mindre, hængende bryster.

For at være egent til et brystløft skal du være sund og rask, og vi tilråder at dit BMI ligger under 30. De fleste patienter venter med af få lavet brystløft til de er på den anden side af graviditet og amning. Men du kan også få udført brystløft, selvom du planlægger at få børn på et senere tidspunkt. Du skal så være indstillet på at brystet, som altid efter en graviditet, vil ændre form.

HVOR VIL ARRET LIGGE EFTER STORT OG LILLE BRYSTLØFT?

Drejer det sig om et større brystløft vil du få et såkaldt ankerar, der går om brystvortens kant videre i en streg på undersiden af brystet og ind under brystfolden. Hvis det drejer sig om et mindre brystløft, vil du få ar rundt i kanten af brystvorten.

HVAD SKAL DU HAVE LAVET?

Ved forundersøgelsen vil du og kirurgen afdække dine forventninger og finde svar på, hvilket resultat du kan forvente ud fra dit anatomiske udgangspunkt. Din oprindelige bryststørrelse og brystplacering vil have betydning for, hvordan dit fremtidige bryst kommer til at se ud. Ud fra dine forventninger og kirurgens anbefalinger planlægger I den kommende operation.

Hos AK Nygart er det vores erfaring, at patienter, der får indlagt implantater i forbindelse med brystløftet typisk får et længerevarende og mere tilfredsstillende resultatet, når implantatet placeres under musklen. Selv i de tilfælde hvor implantaterne sandsynligvis kunne have løftet brysterne med en placering af implantaterne over musklen, viser det sig senere, at 9 ud af 10 kvinder ender med et stort brystløft og en re-placering af implantatet under musklen. Om end denne metode indebærer en større operation, giver løsningen i sidste ende større patienttilfredshed samt et sikrere og længerevarende resultat.

I enkelte tilfælde kan det være en god ide først at løfte brysterne og evt. senere indopererer implantater, det er især i tilfælde med manglende elasticitet i brysthuden. Såfremt kirurgen vurderer, at to operationer er nødvendig, vil du få reduceret prisen på din efterfølgende operation.

Til forundersøgelserne hos plastikkirurgen anbefaler vi, at du lader børnene blive hjemme. Vi har ofte oplevet at koncentrationen hos patienten svækkes, når børnene er med. På Nygart Privathospital sætter vi en ære i at give så grundig en faglig og personlig vejledning som mulig. Bemærk blot, at du ifølge loven først kan give dit samtykke til operationen og blive opereret, når du har haft 7 dages betænkningstid efter forundersøgelsen

Husk at der maximalt kan være 2 personer til forundersøgelse ad gangen. Er I flere, der ønsker forundersøgelse og gerne vil have en pårørende med, må I derfor booke tider uafhængigt af hinanden.

HVOR LÆNGE HOLDER ET BRYSTLØFT?

Effekten af et brystløft er i princippet vedvarende, men brysterne vil kunne komme til at hænge igen, som du bliver ældre, ved vægtændringer eller efter fornyet graviditet og amning.

Samtidig skal du være bevidst om, at jo større implantater der indopereres, des mere vil det tynge i brystvævet, og dermed forkortes holdbarheden på din operation. Holdbarheden på din operation handler derfor om operationens karakter, hvor implantatet placeres, hvor store implantaterne er, om du er vægtstabil, om hudens naturlige elasticitet og evt. fremtidig graviditet.

ER DER NOGEN RISIKO FORBUNDET MED OPERATIONEN?

Når en kvalificeret plastikkirurg udfører et brystløft, er komplikationerne få. Der er dog altid en risiko forbundet med enhver form for kirurgi. Er resultatet ikke tilfredsstillende for dig og kirurgen, er det op til kirurgen om en re-operation skal på tale.

MULIGE KOMPLIKATIONER:

 • Sårinfektion 1 %. En infektion i arret, der sædvanligvis kan behandles med antibiotika.
 • Fortykkede og eller breddeforøgede ar.
 • Brystvorterne kan blive mere eller mindre følsomme og i sjældne tilfælde følelsesløse op til 1,0%.
 • Hæmatom, der er en blodansamling under huden, som eventuelt skal fjernes af kirurgen, hyppighed 3-4%.
 • Vævsdød, en meget sjælden komplikation, er at noget af brystvorten eller huden omkring arrene dør, hvis blodforsyningen efter operationen ikke gendannes.
 • Asymmetri. Fra naturens hånd varierer alle kvinders bryster i symmetri. Det betyder, at ikke to bryster er ens. Derfor vil et brystløft heller ikke kunne korrigere fuldstændigt for den medfødte forskellighed.
 • Serom 1 %. En væskeophobning, der behandles med antibiotika og i nogle tilfælde udtømning ved kirurgisk indgreb og i værste tilfælde ved at fjerne implantatet i nogle måneder.
 • Farveændring af brystvorten.
 • Nervebeskadigelser.
 • Hævelse.
 • Smerter.

VEDR. BRYSTLØFT OG BLODPROPPER

Hos AK Nygart sætter vi patientsikkerheden i højsædet. Der er visse ting der øger risikoen for blodpropper i særligt benene og lungerne i forbindelse med kirurgi i fuld bedøvelse. Derfor anbefales nogle patienter behandling med et stof der hedder Fragmin, Klexane eller Innohep.

Du skal have dette hvis du opfylder én af følgende:

 • Du tager p-piller
 • Har BMI over 25
 • Har alder over 40 år
 • Operationen har længere varighed end 45 minutter
 • Har medfødt øget risiko for blodpropper (Faktor V Leiden mutation)

Skal du have Fragmin, Klexane eller Innohep vil det stå i dit indkaldelsesbrev, at vi har sørget for en recept til dig og du skal selv hente medicinen på apoteket. Fragmin/Klexane/Innohep gives som en indsprøjtning i låret eller maveskindet én gang om dagen i 5 dage efter operationen. Den første dosis gives på operationsdagen, hvor en sygeplejerske i opvågningen viser hvordan det gøres.

HVORDAN SKAL DU BEDØVES?

Et stort brystløft foregår i fuld bedøvelse. Et lille brystløft foregå enten i fuld bedøvelse eller lokal bedøvelse. Narkose indebærer, at du skal faste fra midnat op til operationen. Du modtager en e-mail dagene op til operationen med fasteregler og mødetid, som udgangspunkt skal du faste fra midnat dagen op til operationen. Læs mere om fuld bedøvelse her.

HVORDAN SKAL JEG FORBEREDE MIG TIL OPERATIONEN?

Inden operationen skal du:

 • Ophøre med at spise smertestillende lægemidler som Magnyl, Aspirin, Ibuprofen, Ipren og lignende, samt andre lægemidler og naturlægemidler, som virker blodfortyndende fx Q10, fiskeolier og E-vitaminer. Dette bør du ophøre med 4 uger inden og efter operationen.
 • Undgå at få lavet tatoveringer, piercing eller få foretaget større tandlægearbejder, hvor der fx sættes plumper i 1 måned før operationen og 1 måned efter operationen. Det skyldes, at der i forbindelse med tatovering, piercing og tandlægearbejde kan komme bakterier i blodet, som kan sætte sig omkring implantatet.
 • Derudover skal du indkøbe Panodil a 500 mg til 1 uges forbrug.
 • Aftale med en pårørende, at du bliver hentet ca. 2 timer efter operationen og passet de næste 24 timer.
 • Det er en god ide at handle ind og lave mad til 1 uge, så du kun skal koncentrere dig om at restituere dig efter operationen.
 • På operationsdagen skal du tage et brusebad med grundig sæbevask af krop og hår. Undlad at bruge bodylotion eller creme på det område, der skal opereres.
 • Klæd dig i løst, behageligt tøj, gerne bluse med lynlås og flade sko.
 • Smykker og eventuelle piercinger tages af og efterlades hjemme.
 • Holde pause med rygning/ E-cigaretter 6 uger før og 4 uger efter operationen: For at nedsætte risikoen for dårlig sårheling, lungeproblemer og infektioner i forbindelse med operationen, bør du stoppe med at ryge mindst 6 uger før du skal opereres. Hvis du har tænkt dig at starte med at ryge igen, anbefaler vi, at du venter til mindst 4 uger efter operationen, for at optimere helingsprocessen. Rygestopmedicin (nikotinplaster, nikotin-tyggegummi, etc) kan anvendes. Læs mere her.
 • Holde pause med alkohol: Du har lav risiko for at blive syg på grund af alkohol i forbindelse med en operation, hvis du drikker mindre end 7 genstande/uge som kvinde og mindre end 14 genstande/uge som mand. Hvis du drikker mere end 4 genstande om dagen, kan du mindske risikoen for komplikationer (infektioner, dårlig sårheling, lungeproblemer), hvis du stopper helt med at drikke alkohol 4 uger før din operation. Læs mere her.

Dansk Brystkirurgisk Selskab anbefaler, at patienter over 35 år, der ønsker nye bryster, får foretaget mammografi/ultralydsscanning før operation.

HVORDAN HAR DU DET EFTER OPERATIONEN?

En operation for stort brystløft tager ca. 2-3 timer. Du vil vågne umiddelbart efter operationen og kan tage hjem 2-4 timer senere. Umiddelbart efter operationen vil der forekomme smerter. Du får udleveret den relevante smertestillende medicin på hospitalet. På 4 dagen kan du efter aftale overgå til Panodil. Der kan forekomme en let blødning det første døgn. Dette kan du afhjælpe ved at trykke et rent klæde mod huden i ca. 15 minutter til blødningen stopper. Fortsætter blødningen i længere tid, skal du kontakte Nygart Privathospital eller kirurgen.

HVORNÅR SKAL DU MØDE PÅ KLINIKKEN TIL KONTROL?

Første kontrol er 2-4 dage efter operationen, her skifter sygeplejersken forbindingen og tilser brystet.

Du må gå i bad hver anden dag efter første kontrol, med mindre du har fået andet af vide. Du får plaster med hjem til skift, anvisning får du ved den første kontrol. Du skal desuden fra denne dag bruge en støttende bh, du er velkommen til, at købe en hos os, eller du kan købe en i butik efter eget valg. Det vigtigste er, at den er uden bøjle og puder og støtter din barm.

Anden kontrol er ca. 10-14 dage efter operationen. Her får du trådende fjernet. Hvis der er behov for yderligere kontroller, aftales det med sygeplejersken der tilser dig.

Tredje kontrol ligger ca. 6 måneder efter operationen. Her vil vi gerne se dig til en sidste kontrol og afsluttende foto, og du vil også møde kirurgen igen.

Er du på noget tidspunkt utryg, eller har du spørgsmål i den mellemliggende tid, kan du altid kontakte os og eventuelt aftale en tid i klinikken.

Det er meget vigtigt at holde en høj hygiejne, når du får lavet en operation, så sørg for god personlig hygiejne, husk altid at vaske fingrene inden du skifter din forbinding, brug rene håndklæde når du går i brusebad og skift trøje hver dag. Det er en god ide at anskaffe sig 2 sports bh´er, så du hele tiden har en ren. Vi anbefaler dog, at du venter ca. 4 uger med at købe nr. 2, da hævelsen her, for de fleste, er faldet en del.

Du kan læse mere om pleje af sår efter brystoperation her: https://www.nygart.dk/plastikkirurgi/bryster/brystforstoerrelse/efter-operationen/

HVORDAN MED FREMTIDIGE BRYSTUNDERSØGELSER?

Hvis der er symptomer på forandringer i brystet, gennemføres der altid en såkaldt klinisk mammografi, som omfatter flere røntgenbilleder (mammografi) suppleret med en ultralydsundersøgelse samt celle- og vævsprøver.

Dansk Brystkirurgisk Selskab anbefaler, at patienter over 35 år, der ønsker silikonebryster, får foretaget mammografi/ultralydsscanning før operation.

HVORNÅR ER ALT NORMALT IGEN?

I begyndelsen vil brystet være lidt hårdt, hårdheden vil aftage med tiden. Du kan forvente, at dit bryst er blødt og normalt efter 6-8 uger. Der vil forekomme en let sivning fra såret de første dage. I enkelte tilfælde kan sår og eventuelle blå mærker ses i op til 4 uger. Dit ar kan være rødt i op til 1 år, og du bør undgå sol direkte på arret i 12 måneder.

Du må ikke sove på maven i de første 2 uger efter operationen. Du bør vente med at dyrke sport i 3-4 uger. Start derefter langsomt op og benyt den støttende bh. Mærker du ømhed i brysterne, bør du straks stoppe og gå langsommere til værks næste gang. Undgå svømmehal, dampbade og sauna i ca. 5-6 uger, eller til sårene er helt lukket.

De fleste patienter er tilbage på arbejde 1 eller højst 2 uger efter operationen, alt afhængig af hvor fysisk krævende arbejdet er.

Brystløftet “stopper ikke uret”, men det sætter tiden tilbage. Afhængig af arv og miljø vil din krop fortsætte med at ældes. Hudens elasticitet, ændring i BMI, rygning, brystets samlede vægt og graviditet/amning er blot nogle af de faktorer, der har indflydelse på, hvordan dit bryst kan forandre sig med tiden , sådan at et nyt brystløft kan komme på tale.

ER DER BETÆNKNINGSTID FØR EN OPERATION?

Efter informationen er givet både skriftligt og mundtligt, skal der ifølge bekendtgørelse fra Sundhedsstyrelsen gå mindst 7 dage, før behandlingen kan finde sted. Du kan booke en tid til operation med det samme. Tiden skal blot ligge mindst 7 dage fremme i tiden. Book aftalen hos os, inden du går – eller ring, når du er klar. Det er helt op til dig.

Din forundersøgelse er gyldig i et halvt år.

OBLIGATORISK PATIENTFORSIKRING

Regeringen har besluttet, at alle privathospitaler skal indbetale til en privat patientforsikring. Derfor skal du betale et obligatorisk tillæg til din operation på 1.300 kr.

Ved eventuelt afbud skal kommende konsultationer og kontroller afmeldes senest 24 timer inden den aftalte tid. Ved udeblivelse uden afbud faktureres kr. 600,- i gebyr.

Vi fremsender kun information vedrørende dit forløb hos AK Nygart til egen læge, efter vi har fået samtykke fra vores patienter.

På vores hjemmeside ligger alle kosmetiske synsrapporter foretaget af Sundhedsstyrelsen.

Rapporterne findes ligeledes på Sundhedsstyrelsens egen hjemmeside.

SPØRGSMÅL TIL ALT OMKRING MIN OPERATION

Du er altid velkommen til at rette henvendelse til klinikken, hvis du har spørgsmål vedrørende operationen, udfyldning af låneansøgning, forløbet hos AK Nygart etc. Du kan enten skrive til  mail@nygart.dk eller ringe på tlf. 70 27 57 57.

Patientinformation om Brystløft – version 18-09-20