Patientinformation om operationer i brystvorteområdet

HVORFOR OPERATION AF BRYSTVORTE?

For mange kvinder har brystvorte komplekset stor æstetisk værdi og området er af stor betydning for hele brystets harmoni.

HVAD SKAL DU HAVE LAVET?

AK Nygart tilbyder flere forskellige operationer i dette område.

Operationer for lange brystvorter. Du er måske født med lange brystvorter eller har fået det i forbindelse med graviditet og/eller amning. Der findes forskellige teknikker, der kan afhjælpe dette. Kirurgen vil fortælle dig om dine kirurgiske muligheder. Ved visse metoder er der stor sandsynlighed for at du vil bevare amme evnen og følesansen.

Operation for indsunken brystvorter. Du er måske en af de mange kvinder, hvor brystvorterne altid har været indsunkne. Nogle kan være heldige at brystvorterne kommer lidt frem under amning, mens andre ikke oplever nogen bedring. Brystvorten kan, med et ganske lille indgreb trækkes frem, så den bliver mere struttende. Desværre er der mulighed for at miste amme evnen, hvorfor vi anbefaler, at du venter med dette indgreb, til du ikke tror, du skal have flere børn. Chancen for at bevare følesansen ved denne operation er stor.

Operation af selve brystvorteområdet (areola). Du er måske født med store mørke brystvorteområder eller de er vokset under graviditet eller amning. Ved et ganske lille indgreb er det muligt at mindske området. Du vil få et lille ar langs kanten af den nu formindskede areola. Hvis arret mod forventning bliver tydelig kan du vælge at få tatoveret arret i en brun nuance hos en dygtig tatovør. Indgrebet påvirker ikke amme evnen og der er meget stor sandsynlighed for at du vil bevare den fulde følesans på brystvorterne.

FORUNDERSØGELSEN – HVAD SKAL DU HAVE LAVET?

Forud for operationen skal du først til forundersøgelse hos en af vores plastikkirurger. Her taler du med kirurgen om dine forventninger, kirurgen vurderer hvad der vil passe bedst til din kropstype, og du får en grundig gennemgang af dine muligheder – og de risici, der altid er ved en operation. Endelig spørger kirurgen til dit helbred for at sikre, du er egnet til indgrebet.

I forlængelse af forundersøgelse taler du med vores patientkoordinator. Ud fra dine forventninger og kirurgens anbefalinger planlægger I din operation. Bemærk blot, at du ifølge loven først kan give dit samtykke til operationen og blive opereret, når du har haft 7 dages betænkningstid efter forundersøgelsen.

Til forundersøgelserne hos plastikkirurgen anbefaler vi, at du lader børnene blive hjemme. Vi har ofte oplevet, at patienten har svært ved at koncentrere sig, når børnene er med. På Nygart Privathospital sætter vi en ære i at give så grundig en faglig og personlig vejledning som muligt.

Husk at der maximalt kan være 2 personer til forundersøgelse ad gangen. Er I flere, der ønsker forundersøgelse og gerne vil have en pårørende med, må I derfor booke tider uafhængigt af hinanden.

HVAD SKER DER INDEN OPERATIONEN?

Inden operationen vil kirurgen tegne på området for at vide præcist hvor snittet skal lægges. Kirurgen vil tage foto af området.

HVORDAN SKAL DU BEDØVES?

Operationen foretages sædvanligvis i lokalbedøvelse. Ved ankomsten kan du hvis nødvendigt, få en afslappende tablet. Du modtager en e-mail senest fredagen ugen inden operationen med mødetid.

Hvis du ønsker, kan operationen også foregå under fuld bedøvelse. Er dette dit ønske, betales der et tillæg. Læs mere om fuldbedøvelse her.

HVORDAN HAR DU DET EFTER OPERATIONEN?

Selve operationen tager cirka 1 time. Og du kan blive hentet ca. 1 time senere. Efter operationen vil du sandsynligvis mærke nogle smerter omkringbrystvorterne. Smerterne kan dog afhjælpes eller mindskes med smertestillende medicin, som du får udleveret på klinikken.

Der kan forekomme let blødning fra såret det første døgn efter operationen. Dette afhjælper du ved at presse et rent klæde let mod såret i 15 minutter. Fortsætter blødningen, bør du kontakte kirurgen.

ER DER NOGEN RISIKO FORBUNDET MED OPERATIONEN?

Når en velkvalificeret plastikkirurg udfører en brystforstørrende operation, er komplikationerne få. Der er dog altid en risiko forbundet med enhver form for kirurgi.

Vælger du at få en operation af brystvorte området, skal du være bekendt med risikoen for følgende komplikationer:

 • Reaktioner på bedøvelsen
 • Infektion (under 1%)
 • Arrene kan blive tydelige og ømme. Ardannelse er individuel, og man kan ikke forudsige, hvordan den enkelte danner ar. Dårlig opheling rammer ofte rygere. Dette kan mindskes ved at holde op med at ryge 6 uger før og 4 uger efter operationen
 • Følelsesløshed i området omkring brystvorten er sædvanligvis midlertidig, men kan tage måneder før det forsvinder, hyppigheden er 3-4%
 • Permanent følelsesløshed
 • Hæmatom – i sjældne tilfælde (3-4%) kan der efter operationen opstå en blødning. Dette kan kræve kirurgen stopper blødningen ved en ny operation.
 • Asymmetri – ikke to brystvorter er ens, derfor kan der forekomme asymmetri.
 • Serom (1 %). En alvorlig væskeophobning, der behandles med antibiotika og i nogle tilfælde udtømning ved kirurgisk indgreb
 • Farveændring af brystvorten.
 • Hævelse og smerter.
 • En meget sjælden komplikation er at noget af brystvorten eller huden omkring arrene ”dør”, hvis blodforsyningen efter operationen ikke gendannes.

VEDR. BLODPROPPER

Hos AK Nygart sætter vi patientsikkerheden i højsædet. Der er visse ting der øger risikoen for blodpropper i særligt benene og lungerne i forbindelse med kirurgi i fuld bedøvelse. Derfor anbefales nogle patienter behandling med et stof der hedder Fragmin, Klexane eller Innohep.

Du skal have dette hvis operationen foregår i fuld bedøvelse, og du opfylder én af følgende:

 • Du tager p-piller
 • Har BMI over 25
 • Har alder over 40 år
 • Operationen har længere varighed end 45 minutter
 • Har medfødt øget risiko for blodpropper (Faktor V Leiden mutation)

Skal du have Fragmin, Klexane eller Innohep vil det stå i dit indkaldelsesbrev, at vi har sørget for en recept til dig og du skal selv hente medicinen på apoteket. Fragmin/Klexane/Innohep gives som en indsprøjtning i låret eller maveskindet én gang om dagen i 5 dage efter operationen. Den første dosis gives på operationsdagen, hvor en sygeplejerske i opvågningen viser hvordan det gøres.

HVOR LÆNGE HOLDER EN BRYSTVORTE OPERATION?

Din krop vil fortsætte med at ældes, afhængig af arv og miljø. Men effekten af brystvortereduktionen er livsvarig, og du vil fortsætte med at have et harmonisk og flot bryst.

Er operationen ikke tilfredsstillende for kirurgen og patienten, er det op til kirurgen om der skal en re-operation på tale.

HVORDAN KAN DU FORBEREDE DIG TIL OPERATIONEN?

Inden operationen skal du:

 • Ophøre med at spise lægemidler, der indeholder acetylsalicylsyre blandt andet Magnyl, Aspirin samt andre lægemidler og naturlægemidler, som kan påvirke blodets evne til at størkne, fx Q10, fiskeolier eller E-vitamin. Dette bør du ophøre med ca. 4 uger før og efter operationen.
 • Indkøbe Panodil på apoteket
 • Holde pause med rygning/ E-cigaretter 6 uger før og 4 uger efter operationen: For at nedsætte risikoen for dårlig sårheling, lungeproblemer og infektioner i forbindelse med operationen, bør du stoppe med at ryge mindst 6 uger før du skal opereres. Hvis du har tænkt dig at starte med at ryge igen, anbefaler vi, at du venter til mindst 4 uger efter operationen, for at optimere helingsprocessen. Rygestopmedicin (nikotinplaster, nikotin-tyggegummi, etc) kan anvendes. Læs mere her.
 • Holde pause med alkohol: Du har lav risiko for at blive syg på grund af alkohol i forbindelse med en operation, hvis du drikker mindre end 7 genstande/uge som kvinde og mindre end 14 genstande/uge som mand. Hvis du drikker mere end 4 genstande om dagen, kan du mindske risikoen for komplikationer (infektioner, dårlig sårheling, lungeproblemer), hvis du stopper helt med at drikke alkohol 4 uger før din operation. Læs mere her.

På operationsdagen skal du tage et brusebad med grundig sæbevask af krop og hår. Brug ikke creme på det område, der skal opereres denne dag.

HVORNÅR SKAL DU MØDE PÅ KLINIKKEN TIL KONTROL?

Efter ca. 2 uger skal trådene fjernes af personalet på klinikken. Efter ca. 3 måneder vil vi gerne se dig til en kontrol og afsluttende foto. Er du på noget tidspunkt utryg, eller har du spørgsmål i den mellemliggende tid, kan du altid kontakte os og eventuelt aftale en tid i klinikken.

ER DER BETÆNKNINGSTID FØR EN OPERATION?

Ifølge Sundhedsstyrelsen skal der gå mindst 7 dage efter, du har fået den skriftlige og mundtlige information, inden behandlingen kan finde sted. Det giver dig tid til at gå hjem og tænke over indgrebet, snakke med familie og venner og eventuelt fortryde – før vi opererer.

Din forundersøgelse er gyldig i et halvt år.

OBLIGATORISK PATIENTFORSIKRING

Regeringen har besluttet, at alle privathospitaler skal indbetale til en privat patientforsikring. Derfor skal du betale et obligatorisk tillæg til din bryst operation på 1.300 kr. Læs mere på prissiden.

Ved eventuelt afbud skal kommende konsultationer og kontroller afmeldes senest 24 timer inden den aftalte tid. Ved udeblivelse uden afbud faktureres kr. 600,- i gebyr.

Vi fremsender kun information vedrørende dit forløb hos AK Nygart til egen læge, efter vi har fået samtykke fra vores patienter.

På vores hjemmeside ligger alle kosmetiske synsrapporter foretaget af Sundhedsstyrelsen.

Rapporterne findes ligeledes på Sundhedsstyrelsens egen hjemmeside.

SPØRGSMÅL TIL ALT OMKRING MIN OPERATION

Du er altid velkommen til at rette henvendelse til klinikken, hvis du har spørgsmål vedrørende operationen, udfyldning af låneansøgning, forløbet hos AK Nygart etc. Du kan enten skrive til info@nygart.dk eller ringe på tlf. 70 27 57 57.

Patientinformation om brystvorter – version 18-09-20