Patientinformation om ar-korrektion

Ar opstår som en konsekvens af tidligere operationer, skader eller uheld. Ardannelse opstår kun hvis skaden er så dyb, at den inddrager de dybere liggende hudlag. Hvis skaden er helt overfladisk som f.eks. ved en hudafskrabning, dannes der ikke permanente ar. Ardannelsen er kroppens måde at reparer huden på og det kan let tage mere end 1 år før arret er modnet helt.

Hvad skal jeg have foretaget?

Det gamle ar er som regel begrænset til huden, men af og til involverer det også dybere liggende strukturer og det kan betyde, at det gamle ar trækkes ned. I sådanne tilfælde er det også nødvendigt, at fjerne den del af arret der går i dybden, for at opnå en jævn hudoverflade. Når det gamle ar er fjernet, vil plastikkirurgen sy arret, så det bliver så fint som muligt.

Hvordan skal jeg bedøves?

Langt de fleste ar-korrektioner foregår udelukkende i lokalbedøvelse, men nogle gange kan arret være så stort, at det kræver, fuld anæstesi.  Allerede ved konsultationen, forud for operationen, har plastikkirurgen vurderet, hvilken form for bedøvelse du har brug for. Hvis du har brug fuld narkose vurderer plastikkirurgen om du, grundet helbredsmæssige årsager, skal tilses af vores narkoselæge inden selve operationsdagen. Er du fuldstændig sund og rask møder du først narkoselægen på selve operationsdagen, hvor han/hun vil informere dig om den bedøvelsesform du har valgt, spørge ind til tidligere og nuværende sygdomme, medicin, allergi og tidligere operationer.

Det er helt normalt at være nervøs for narkosen, men vores dygtige narkoselæger og sygeplejersker vil gøre alt, for at få dig til at føle dig tryg under hele operationsforløbet.

Skal du opereres i lokalbedøvelse kan du blive tilbudt en beroligende pille inden operationen.

Hvordan foregår operationen?

Operationen foregår ved, at man fjerner det gamle ar og dermed laver et nyt. Det gamle ar kan være begrænset til huden, men af og til involverer det også dybere liggende strukturer og det kan have den effekt, at det gamle ar trækkes ned. I disse tilfælde er det også nødvendigt, at fjerne den del af arret der går i dybden, for at få en jævn hudoverflade.

Operationstiden kan være meget forskellig og afhænger af arrets størrelse og kompleksitet.

I sjældne tilfælde kan det blive nødvendigt, at anlægge et lille dræn, der kan suge blod og vævsvæske. Drænet fjernes oftest dagene efter operationen.

Hvis indgrebet er foregået i lokalbedøvelse, må du forlade klinikken umiddelbart efter. Ved behov for fuld narkose, observerer vi dig på opvågningen i nogle timer. Når du er helt vågen og klar vil kirurgen fortælle dig om operationsforløbet. Det er vigtigt, at du aftaler at en pårørende henter dig, og at du ikke er alene det første døgn efter operationen.

Hvordan forbereder jeg mig til operationen?

Inden operationen skal du:

  • 3 dage før operationen skal du ophøre med at spise lægemidler, der indeholder acetylsalicylsyre (Magnyl, Aspirin m.fl.). Dog må du ikke stoppe med at spise hjertemagnyl eller anden blodfortyndende medicin (Clopidogrel, Marevan,etc)  uden at have konfereret det med din egen læge eller din hjertelæge. Hvis der kan pauseres med Clopidogrel er det i 5 dage før operationen.
  • Naturlægemidler, som kan påvirke blodets evne til at størkne, fx Q10, fiskeolie, Baldrian, ginseng, ginko, hvidløgspulver/ingefær eller E-vitamin bør du ophøre med 1 uge før.
  • Gigtmedicin (Ibuprofen, Naproxen,Diclofenac etc): Pausere i 3 dage evt efter aftale med din praktiserende læge eller rheumatolog.
  • Hvis du får vægtreducerende medicin såsom Wegovy skal du holde pause 3 uger inden operationen.
  • Undgå at få lavet tatoveringer, piercinger eller få foretaget større tandlægearbejder med fx isætning af fyldninger 1 måned før operationen og 1 måned efter operationen. Det skyldes, at der i forbindelse med tatovering, piercing og tandlægearbejde kan danne sig bakterier i blodet.
  • Derudover skal du indkøbe Paracetamol a 500 mg + Ibuprofen a 200 mg til en uges forbrug.
  • Aftale med en pårørende, at du bliver hentet 2 timer efter operationen og passet de næste 24 timer.
  • Det er en god ide at købe ind og lave mad til en uge, så du kun skal koncentrere dig om at restituere dig efter operationen.
  • På operationsdagen skal du tage et brusebad med grundig sæbevask af krop og hår. Undlad at bruge bodylotion eller creme på det område, der skal opereres.
  • Klæd dig i løst, behageligt tøj, gerne bluse med lynlås og flade sko.
  • Smykker og eventuelle piercinger tages af og efterlades hjemme.
  • Holde pause med rygning/ E-cigaretter 6 uger før og 4 uger efter operationen: For at nedsætte risikoen for dårlig sårheling, lungeproblemer og infektioner i forbindelse med operationen, bør du stoppe med at ryge mindst 6 uger før du skal opereres. Hvis du har tænkt dig at starte med at ryge igen, anbefaler vi, at du venter til mindst 4 uger efter operationen, for at optimere helingsprocessen. Rygestopmedicin (nikotinplaster, nikotin-tyggegummi, etc) kan anvendes. Læs mere her.
  • Holde pause med alkohol: Hvis du drikker mindre end 7 genstande/uge som kvinde og mindre end 14 genstande/uge som mand, har du kun lav risiko for at blive syg på grund af alkohol i forbindelse med en operation. Hvis du drikker mere end dette bør du skrue ned for dit forbrug, og drikker du mere end 4 genstande dagligt bør du stoppe helt med at drikke alkohol 4 uger før din operation. Det vil mindske risikoen for komplikationer (infektioner, dårlig sårheling, lungeproblemer etc.) Læs mere her.

På operationsdagen skal du:

Hvis operationen foregår i fuld bedøvelse skal du være fastende. Det betyder, at du ikke må spise indenfor de sidste 6 timer inden operationen. Du må gerne drikke små mængder vand indtil 2 timer før operationen.

Hvis indgrebet skal foregå i lokalbedøvelse skal du ikke være fastende og du kan spise og drikke som normalt.

Du tage et brusebad på operationsdagen umiddelbart inden du tager hjemmefra.

Undgå at bruge creme på kroppen efter badet.

Du skal møde uden smykker, piercinger, make-up, neglelak, kunstige negle og kontaktlinser på operationsdagen.

Hvornår skal jeg udskrives?

Har du været i fuld bedøvelse skal du regne med at blive i opvågningen i nogle timer til observation. Er du opereret i lokalbedøvelse kan du tage hjem umiddelbart efter operationen.

Det vil være en god ide at arrangere, at du kan være sammen med en pårørende i det første døgn efter indgrebet. Det vil også være fint at arrangere, at du bliver hentet af en pårørende.

Inden udskrivelsen får du også information ang hvornår du kan tage bad og hvilken type forbinding du har fået på og hvornår denne skal skiftes.

Hvornår skal jeg til kontrol?

Du vil på operationsdagen blive oplyst af opvågningssygeplejersken omkring kontrol forløbet hos sygeplejersken og kirurgen.

Er du utryg eller har du spørgsmål i den mellemliggende tid, er du altid velkommen til at ringe til os og eventuelt aftale en tid i klinikken.

Er der risici forbundet med korrektion af ar?

Når en kvalificeret plastikkirurg udfører et indgreb, er komplikationerne sjældne og få. Der kan være store variationer i den enkelte persons almene tilstand, anatomi og evne til at hele, og resultatet er aldrig 100 % forudsigeligt. Mulige bivirkninger og komplikationer:

  • Hæmatom (blodansamling sker hos 3 – 4%) under huden, som eventuelt skal fjernes af kirurgen.
  • Ved operation i ansigtet kan der forekomme skader på de nerver, som kontrollerer ansigtsmusklerne (sædvanligvis midlertidige).
  • Infektion, sker hos under 1%.
  • Reaktioner på bedøvelsen.
  • Nedsat følesans. Kan være permanent eller midlertidig.
  • Ar som er mindre pæne. Dårlig heling af huden rammer oftest rygere. Dette kan mindskes ved at holde op med at ryge min. 6 uger før og 4 uger efter operationen.
  • Øre-nerveskade, sker hos mindre end 1%.

Vedrørende blodpropper

Hos AK Nygart sætter vi sikkerheden i højsædet. Der er visse ting der øger risikoen for blodpropper i særligt benene og lungerne i forbindelse med kirurgi. Derfor anbefales nogle kunder forebyggelse med et stof, der hedder Fragmin, Klexane eller Innohep.

Skal du have Fragmin, Klexane eller Innohep vil det blive givet, som en indsprøjtning i låret eller maveskindet af en sygeplejerske i opvågningen.

I yderst sjældne tilfælde (særlige risiko-patienter) vil du få recept på blodfortyndende medicin tilsendt elektronisk.

Den første dosis gives på operationsdagen, hvor en sygeplejerske i opvågningen viser dig, hvordan det gøres.

Er der betænkningstid?

Ifølge Sundhedsstyrelses regler på det kosmetiske område, skal du informeres skriftligt før du kan modtage den mundtlige information. Det er derfor en god idé, at du i ro og mag derhjemme læser informationen igennem og husker at notere eventuelle spørgsmål undervejs. Således er du godt forberedt, når du kommer til din konsultation.

Hvis du efter konsultationen er afklaret og fået svar på alle dine spørgsmål, er det muligt at bestille tid til operationen. Ifølge Sundhedsstyrelsens lov om betænkningstid, kan du først afgive skriftligt samtykke til operationen 7 dage efter konsultationen. Det skriftlige samtykke gives på operationsaftalen, som du vil få udleveret.

Din forundersøgelse er gyldig i et år. Gyldigheden er med forbehold for, at der ikke sidenhen er sket nogen større helbredsmæssige ændringer, f.eks. større vægtudsving eller ny medicin, der kan være til hindring for den plan, der er blevet lagt. Er der sket sådanne ændringer, eller er der gået mere end et år siden din forundersøgelse, og ønsker du at blive opereret, skal du ind til en fornyet forundersøgelse.

ANDET

Ved eventuelt afbud skal kommende konsultationer og kontroller afmeldes senest 24 timer inden den aftalte tid. Ved udeblivelse uden afbud faktureres kr. 600,- i gebyr.

Vi fremsender kun information vedrørende dit forløb hos AK Nygart til egen læge, efter vi har fået samtykke fra vores patienter.

På vores hjemmeside ligger alle kosmetiske synsrapporter foretaget af Sundhedsstyrelsen.

Rapporterne findes ligeledes på Sundhedsstyrelsens egen hjemmeside.

Spørgsmål til alt om min operation

Du er altid velkommen til at rette henvendelse til klinikken, hvis du har spørgsmål vedrørende operationen, udfyldning af låneansøgning, forløbet hos AK Nygart etc. Du kan enten skrive til info@aknygart.dk eller ringe på tlf. 70 27 57 57.

Patientinformation om arkorrektion – version 11-04-2024