Tillykke med din ar-korrektion

Her finder du råd og vejledning om det du kan forvente i efterforløbet, fra dag 1 og frem til den afsluttende kontrol ca. 6 måneder efter du er blevet opereret.

Er du i tvivl om noget vedrørende efterløb og opheling, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 70275757.

Ved akut behov for hjælp inden for de første 24 timer efter din operation kan du kontakte kirurgen direkte – nummeret står på udskrivningspapiret

Forholdsregler efter operation

Før du udskrives vil du blive tilset af plastikkirurgen, der har foretaget operationen. Sammen med sygeplejersken vil han sikre sig, at du har fået svar på alle dine spørgsmål. Du får udleveret telefonnummer til klinikken og mobilnummer til plastikkirurgen til brug ved eventuelle akutte opståede problemer.

Arbejde/løft

Afhængig af indgrebets omfang og arbejdets karakter, er langt de fleste patienter i stand til at genoptage arbejdet efter 1-2 uger. De første 4 uger efter operationen anbefaler vi, at du er lidt forsigtig hvad angår tunge løft. Det er vigtigt, at du lytter til din krops signaler.

Bilkørsel

Du kan køre bil, når du igen kan reagere helt normalt i enhver situation.

Creme

Vent med at bruge creme på arrene til disse er fuldstændig helede og uden sår. Husk at du i tiden efter operationen, hvor du bruger tape på arrene, lader cremen tørre inden du taper.

Motion

Du må gerne gå ture og cykle (ikke spinning) når du har lyst, men vi anbefaler dog, at du tager det yderst med ro de første par dage. Vi anbefaler, også at du venter med løb og anden sport til 6 uger efter operationen. Dette afhænger selvfølgelig ar arrets placering og indgrebets omfang.

Toiletbesøg

Gå ikke alene på toilettet det første døgn hvis du har været i fuld narkose. Du kan blive svimmel og have brug for støtte.

Smertestillende

Smertestillende medicin tages som ordineret ved udskrivelsen.

Rygning

Husk at rygning og indtagelse af andre nikotinholdige præparater er bandlyst 6 uger før og 4 uger efter operationen.

Forbinding.

Du vil få en forbinding på arret efter operationen som du skal lade sidde de første 3 dage. På 3. dagen kan du tage det af og gå i bad. Du vil få en ny forbinding udleveret som du kan sætte på arret når huden er tør. Kan evt. skiftes hver 3. dag eller efter behov så længe arret væsker.

Det kan sive fra arrene med lidt blod og tynd gullig vævsvæske. Dette er helt normalt.

Tråde og opfølgning

De fleste tråde opløser sig selv med tiden. Der kan dog være enkelte tråde, som sygeplejersken fjerner ved kontrollerne. Du skal komme til et kontrolbesøg hos sygeplejersken efter ca. 10 dage.  Behov for ekstra kontrol aftales individuelt.

Efter at arret er helet anbefaler, at du anvender Micropore på arrene i mindst 3 måneder, eller så længe arrene fortsat er røde. Tapen har den effekt, at den forkorter helingsperioden.  Micropore kan købes på apoteket.

Hygiejne

Det er meget vigtigt at holde en høj hygiejne, når du får lavet en operation, så sørg for god personlig hygiejne, husk altid at vaske fingrene inden du skifter din forbinding, brug rene håndklæde når du går i brusebad og skift det inderste tøj hver dag.

Badning og svømmehal

Du kan gå i brusebad dagen efter operationen. Karbad og svømmehal må vente til arrene er helet fuldstændig op og når der ikke længere er sårskorper.

Sollys

Beskyt arrene mod sol det første år. Brug solfaktor + 50 og UV top, hvis du alligevel solbader.

Resultatet

Husk at det tager lang tid før arrene er helet fuldstændig. Du må have tålmodighed og vente på, at arrene stille og roligt ændrer sig til det endelige resultat.

Kontrol

Den afsluttende kontrol hos plastikkirurgen finder sted efter ca. 6 måneder, hvor der også tages efter-billeder til brug for sammenligning med før-billederne.