Patientinformation om behandling af karsprængninger

Behandling af karsprængninger med Mikro-sklerosering

Mikro-sklerosering er en teknik, hvor der benyttes injektion til behandling af blå og røde karsprængninger. Metoden benyttes især på benene, hvor karsprængningerne kan være svære at behandle med laser eller Pulserende Højenergilys. I visse tilfælde kan Mikro-sklerosering med fordel kombineres med højenergilys.

Hvordan virker Mikro-sklerosering?

Gennem en meget tynd nål indsprøjtes en væske, som virker irriterende på karvæggen. Karvæggen ødelægges, og det generende kar forsvinder. I nogle tilfælde skal karrene behandles á flere omgange.

Hvor effektiv er behandlingen?
Mængden og typen af karsprængninger er afgørende for, hvor mange behandlinger du skal have for opnå et tilfredsstillende resultat. Et realistisk mål efter 1 – 4 behandlinger er en reduktion af karrene på ca. 50-80%.

Er Mikro-sklerosering farligt?

Nej. De kar, man indsprøjter, er små vener, som er uden betydning for cirkulationen i benene. I sjældne tilfælde kan man udvikle allergi over for de stoffer, man benytter til injektion. I enkelte tilfælde kan injektionen give anledning til dannelse af nye kar og meget sjældent er set en slags betændelsestilstand i de overfladiske vener samt hudreaktioner, sårdannelse, eventuel vævsdød med efterfølgende ar og øget pigmentering.

Gør behandlingen ondt?

Behandlingen foretages som nævnt med en meget tynd nål. Smerten er derfor også langt mindre, end man normalt forbinder med injektioner.

Efter behandlingen

Umiddelbart efter behandling vil det være tilrådeligt at benytte selvsiddende graduerede kompressionsstrømper klasse 2, som dækker fod, læg og lår. Disse kan fx bestilles hos en velassorteret bandagist efter mål og skal anvendes i 5 dage efter behandlingen. Strømperne skal ikke benyttes, når du går i seng. Der kan være op til 14 dages levering på strømperne.

Medbring strømperne ved alle behandlinger.

Umiddelbart efter behandlingen og i de efterfølgende dage skal du gå en rask tur på 45 minutter. Så længe der benyttes støttestrømper, kan du ikke dyrke intensiv motion som fx løb og styrketræning, men gerne almindelig cykling og svømning.

Afhængig af hvor på benet man behandler, vil der i varierende grader være hævelse og blå mærker, og det behandlede område kan de første par uger se værre ud end inden behandlingen. Indimellem kan der forekomme brune streger eller pigmenterede pletter omkring de behandlede kar. Det er uundgåelige bivirkninger ved behandlingen, og pigmentet vil sædvanligvis forsvinde med tiden. Hvis der forekommer sår, beder vi dig om at kontakte klinikken.

Solbadning eller solarium skal undgås i 30 dage efter behandlingen. Hvis du opholder dig i solen, bør du benytte solbeskyttelse med minimum faktor 25 flere gange dagligt.

Hvilke områder kan behandles?

Almindeligvis behandles ben med Mikro-sklerosering, men i princippet kan de fleste områder behandles. Dette forklare lægen om til din forundersøgelse.

Er der hindringer for behandlingen?

Følgende personer bør ikke behandles med Mikro-sklerosering:

• Patienter, der tidligere har haft blodpropper i benene eller lungerne
• Patienter, der er i behandling med “blodfortyndende” medicin eller har koagulationsforstyrelser
• Patienter, der er blevet opereret for åreknuder tre måneder forinden
• Patienter med kroniske sygdomme eller akut infektion med feber
• Gravide og ammende

Efter informationen om mikro-sklerosering er givet både skriftligt og mundtligt, skal der minimum gå 2 dage, før behandlingen kan finde sted, ifølge bekendtgørelse fra Sundhedsstyrelsen.

Du er velkommen til at tage en ven, et familiemedlem eller kæresten med til forundersøgelsen, hvor den mundtlige information bliver givet.

Karsprængninger kommer sædvanligvis ikke igen. Der kan dog dukke nye karsprængninger op særligt hos patienter, som er disponeret for udvidede kar. I de tilfælde kan man blive nødt til at gentage behandlingen efter nogle år.

Har du yderligere spørgsmål, er du velkommen til at kontakte klinikken på tlf. 70 27 57 57.

Ved eventuelt afbud skal kommende konsultationer og kontroller afmeldes senest 24 timer inden den aftalte tid. Ved udeblivelse uden afbud faktureres kr. 600,- i gebyr.

Vi fremsender kun information vedrørende dit forløb på Nygart Privathospital til egen læge, efter vi har fået samtykke fra vores patienter.

På vores hjemmeside ligger alle kosmetiske synsrapporter foretaget af Sundhedsstyrelsen.

Rapporterne findes ligeledes på Sundhedsstyrelsens egen hjemmeside.

Patientinformation om mikro-sklerosering – version 07-05-2015