Historien om Botox: Hvordan en farlig gift blev verdens førende kosmetiske behandling

Udgivet D. 10. januar 2013

Hvordan blev en farlig gift verdens førende kosmetiske behandling?

I dag tænker vi Hollywood og rynkereduktion, når vi hører ordet Botox, men stoffet er brugt til mange andre formål. Botox er i for store doser et giftstof, men i de rette mængder kan det udrette mirakler. Stoffet blev opdaget i 1897 af den tyske læge Justinus Kerner, der gav det det latinske navn botulium toxin.  Senere fik det det kanp så charmerende tilnavn pølsegift.

Botox brugt i medicinsk behandling

I 1950’erne opdagede man, at stoffet var nyttigt i medicinsk sammenhæng til at afhjælpe spasmer. Botox virker nemlig ved at forhindre frigivelsen af signalstoffer fra nerve til muskel, sådan at lokale nerve-impulser til musklerne blokeres.

Man anvendte derfor Botox til behandling af ufrivillige spasmer i bl.a. ben og hals og ved øjenproblemer som skelen og ukontrolleret blinken.

Botox-behandling af smilerynker

Rynkebehandling ved et tilfælde

Historien fortæller, at det var i forbindelse med en medicinsk behandling, at Botox i midten af 1980’erne blev opdaget til kosmetisk formål. En patient, der var i behandling for muskelspasmer, spurgte lægen, om han også kunne give hende et par sprøjt i hendes panderynker, selvom hun ingen spasmer havde der. Hun havde nemlig opdaget, at hendes ansigt blev så glat og ubekymret, når hun var blevet behandlet med Botox.

Kosmetisk kæmpesucces

I 1989 blev botulium toxin godkendt af FDA, de amerikanske sundhedsmyndigheder. Firmaet Allergan opkøbte rettighederne og forkortede navnet til Botox. I dag markedsføres det samme virksomme stof under navne som Dysport, Vistabel og Azzalure, som alle er godkendt til medicinsk og kosmetisk brug.

Efter godkendelsen gik det stærkt med at videreudvikle på de eftertragtede kosmetiske effekter. Og i mange år har behandling med Botox været det mest almindelige lægelige kosmetiske indgreb i USA.

Alene her hos AK Nygart behandler vi årligt omkring 3.000 områder med botulinum toxin. Vi behandler alt fra tandkødssmil, tænderskæren, overdreven sved, hovedpine og migræne samt selvfølgelig kosmetisk rynkereduktion.

Vil du vide mere om kosmetisk botox-behandling?

➤ Du kan læse mere om behandling af rynker med botulinum toxin i vores rynkeguide

Vi vil med glæde fortælle dig mere om behandlingen. Så ring på tlf 70 27 57 57 og book en gratis forundersøgelse, så vi kan hjælpe dig med at komme til at se fantastisk ud.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *