Efter din brystforstørrende operation

Her finder du råd og vejledning om det du kan forvente i efterforløbet af din forstørrende brystoperation, fra dag 1 og frem til den afsluttende kontrol ca. 3 måneder efter du er blevet opereret.

1. dag efter din operation

Du kommer hjem samme dag, som du er blevet opereret. Da operationen er foregået i fuld narkose, vil du være træt og mat det første døgn, og du kan have kvalme og føle dig svimmel. Derfor anbefaler vi, at der er en voksen person hos dig i de første 24 timer.

I det første døgn efter operationen bliver brysterne typisk mere ømme og du mærker, at de bliver spændte og stramme. Det er helt almindelige eftervirkninger. Brysterne kan fortsætte med at være spændte, hævede og have lidt forskellig facon i de første par uger. Det er vigtigt, at du tager den medicin, du har fået udleveret. Medicinen vil mindske smerterne, men du skal regne med, at de første 3-4 døgn er forbundet med nogen smerte.

Det er vigtigt, at du holder øje med blødning fra brystet i de første døgn. Skulle der opstå blødning omkring implantatet, som er en sjælden komplikation, vil brystet blive stenhårdt og hæve op. Kontakt da kirurgen, som har opereret dig med det samme, uanset tidspunkt på døgnet. Telefonnummeret står på udskrivningspapiret.

I den første tid efter operationen skal du sørge for at få rigeligt hvile og tillade kroppen at bruge al energi på restitution. Det er dog vigtigt, at du i dag, og aftentimerne går rundt i din bolig med jævne mellemrum. Det er for at huske kroppen på, især dine muskler og tarme, at du ikke er syg, men er ved at hele. Du kan drikke og spise som du plejer, men undgå alkohol og tobak. Du må ikke tage yderligere smertestillende medicin end angivet på det medgivne skema.

Mange kan være lidt forkvalmede efter narkosen, og nogle patienter oplever også enkelte opkastninger. Skulle du opleve langvarig kvalme og flere opkastninger, er du velkommen til at kontakte os.

Om aftenen på operationsdagen ringer kirurgen til dig for at høre, hvordan du har det. Dagen efter kontaktes du af en sygeplejerske.

Du får udleveret kontroltid på operationsdagen og det er vigtigt, at du følger de anbefalinger opvågningssygeplejersken har givet dig. Her får du også information ang. hvornår du kan tage bad og hvilken type forbinding du har fået på og hvornår denne skal skiftes.

2. og 3. dag efter operationen

På 2. og 3. dagen er brysterne stadig hævede, ømme og spændte. Det er normale eftervirkninger, men fortsæt med at tage den udleverede smertestillende medicin, som vil holde dig smertelindret.

Husk at bevæge dig i dag- og aftentimerne, det er ikke godt for dig at være sengeliggende. Hvis du ikke har gang i maven 2 dage efter operationen, anbefaler vi, at du fx drikker sveskejuice, tager Dulcolax, Magnsia eller laxoberal dråber, som du kan købe i håndkøb.

I denne video kan du høre tre kvinder, der har fået lavet nye bryster hos os, fortælle om deres forløb efter operationen:

video

7-10 dage efter operationen

Brysterne er stadig spændte og hævede, men alt i alt begynder eftervirkningerne at fortage sig. Du får udleveret kontroltid på operationsdagen og det er vigtigt, at du følger de anbefalinger opvågningssygeplejersken har givet dig inden du tog hjem. Ved din kontrol bliver du informeret yderligere om, hvad der gælder for dig. Er du i tvivl, kontakter du os.

Fortsæt med at tage smertestillende medicin min. 1 uge efter operationen.

12. til 14. dag efter operationen

Dine nye bryster er stadig hævede, men smerterne er efter al sandsynlighed forsvundet, og du har sikkert genoptaget dit arbejde. Mange patienter oplever på nuværende tidspunkt en stikkende og jagende fornemmelse i det ene eller i begge bryster. Det er helt normalt og skyldes, at nervebanerne er i gang med at finde sammen igen. De små jag kan opleves i op til 1 – 1 1/2 år efter operationen.

Den næste tid og frem til den afsluttende kontrol skal du sørge for, at arret er rent og tørt.

VIGTIGT: Selv om du dag for dag føler dig bedre tilpas, er det vigtigt, at du de første 3-4 uger efter operationen undgår tunge løft (maximalt 2 kg per arm), og holder pause med motion. Når du genoptager motion, anbefaler vi at starte stille og roligt op. Mærker du ømhed i brysterne, bør du straks stoppe op og gå langsommere til værks næste gang.

3 måneder efter operationen

Det endelige resultat af din operation er nu ved at tegne sig. Dine bryster er igen blevet bløde, men i enkelte tilfælde kan det tage lidt længere tid. Vær i det hele taget indstillet på, at du ikke kan se det endelige resultat af din brystforstørrende operation før efter 3-6 måneder. Ved den afsluttende kontrol evalueres resultatet og forløbet, og der tages efterbilleder af dine nye bryster. Du kan få tilsendt før- og efterbillederne, hvis du ønsker. Det er vigtigt, at du kommer til den afsluttende kontrol, da billederne der tages her, både er dokumentation for dig og os.

TAK FORDI DU VALGTE AT FÅ LAVET NYE BRYSTER HOS AK NYGART

Værd at huske

ARBEJDE De fleste kunder er tilbage på arbejde 1-2 uger efter operationen. Har du et fysisk krævende arbejde, anbefaler vi at du taler med din arbejdsgiver om at holde en pause med tunge løft på dit arbejde i 3-4 uger efter operationen.

BH
Du skal beholde den støttende BH på døgnet rundt de første 6 uger, med undtagelse af bad og vask af BH – i dette tidsrum bør du holde dig i ro. Herefter må du anvende den BH du har lyst til. Har du fået en bryststrop på skal denne typisk bæres i 6 uger ligesom BH, medmindre du har fået andet at vide af kirurgen.

BIL
Lad andre køre bilen de 2 første uger. Så længe du tager medicin med advarselstrekant må du absolut ikke køre bil. Du skal bruge sikkerhedssele som vanligt.

SØVN
Sov udelukkende på ryggen de første 2-3 uger. Gerne med overkroppen let eleveret.

AKTIVITET OG SPORT
I de første 3 uger efter din operation er det særligt vigtigt at du undgår vrid, stræk og hurtige bevægelser, idet det kan medføre en blødning. Begræns ligeledes bevægelser af arme til over skulderhøjde de første 3 uger, men naturligvis må du gerne vaske hår.

Du kan genoptage let træning efter 3-4 uger. Løb og høj intensitet sport anbefales tidligst efter 6 uger.

Husk at starte langsomt op og brug en god støttende sports BH.

SVØMNING
Du må først gå i svømmehal eller bade i havvand, når såret er helt lukket. Det er typisk efter 4-6 uger.

LØFT
Undgå at løfte dine børn eller andre tungere løft de første 3-4 uger. Det er en god ide at sikre sig et par hjælpende hænder de første 2 uger.

SOL
Beskyt arrene mod sol det første år. Brug solfaktor + 50 og UV top, hvis du alligevel solbader.

SMERTER OG HÆVEDE BRYSTER
Vær tålmodig, dine bryster er ofte hævet de første 3 måneder. Smerter og ubehag er en naturlig del af processen de første par måneder. Ligeledes kan helingsprocessen føles forskelligt fra det ene bryst til det andet. Følelsen af en brændende fornemmelse, boblen, svien samt stik og jag er typisk relateret til nervesmerter og er helt normalt efter en brystforstørrende operation. Blå mærker forekommer typisk også, men forsvinder igen efter en måneds tid.

AR
Når sårskorperne er helt væk og huden er helet kan du smøre dine ar med et plejeprodukt. Vi anbefaler Cure Recovery Cream fra AK skincare. Den kan købes i alle vores klinikker.

RYGNING
Undgå rygning. Rygning øger risiko for infektion, langsom heling og medfører grimme ar.

SEX
De første 3 måneder bør din partner være forsigtig med dine bryster.

 

Find yderligere information i vores Ultimative Guide til Brystforstørrende Operation og Silikonebryster, hvor du bl.a. kan læse om muligheden for laserbehandling af ar efter operationen.