Patientinformation om behandling af karsprængninger

BEHANDLING AF KARSPRÆNGNINGER MED MIKRO-SKLEROSERING

Mikro-sklerosering er en teknik, hvor der benyttes injektion til behandling af blå og røde karsprængninger også kaldet blodsprængninger. Mikro-sklerosering benyttes især på benene, hvor karsprængningerne kan være svære at behandle med laser eller Pulserende Højenergilys. I visse tilfælde kan Mikro-sklerosering med fordel kombineres med højenergilys eller laser, andre tilfælde kan der benyttes laser alene.

HVORDAN VIRKER MIKRO-SKLEROSERING?

Gennem en meget tynd nål indsprøjtes en væske, som virker irriterende på karvæggen. Karvæggen ødelægges, og det generende kar lukker sig. I nogle tilfælde skal karrene behandles á flere omgange.

Hvor effektiv er behandlingen?

Mængden og typen af karsprængninger er afgørende for, hvor mange behandlinger du skal have for opnå et tilfredsstillende resultat. Antallet af kar reduceres med ca. 50-80% i det behandlede område. Afhængigt af antallet af blodsprængninger og hvor stor en andel af karrene man ønsker fjernet vil en til fire behandlinger være nødvendige.

Karsprængninger kommer sædvanligvis ikke igen. Der kan dog dukke nye karsprængninger op særligt hos patienter, som er disponeret for udvidede kar. I de tilfælde kan man blive nødt til at gentage behandlingen efter nogle år.

ER MIKRO-SKLEROSERING FARLIGT?

Nej. De kar, man indsprøjter, er små vener, som er uden betydning for cirkulationen i benene. I sjældne tilfælde kan man udvikle allergi over for de stoffer, man benytter til injektion. I sjældne tilfælde kan injektionen give anledning til dannelse af nye kar og meget sjældent er set en slags betændelsestilstand i de overfladiske vener samt hudreaktioner, sårdannelse, eventuel vævsdød med efterfølgende ar og øget pigmentering. Hvis du er i tvivl om ovennævnte komplikationer er forekommet hos dig, kontakt da klinikken.

GØR BEHANDLINGEN ONDT?

Behandlingen foretages som nævnt med en meget tynd nål. Smerten er derfor også langt mindre, end man normalt forbinder med injektioner, og det er mindre smertefuldt end behandling med fx laser.

EFTER BEHANDLINGEN

Umiddelbart efter behandlingen og i de efterfølgende 5 dage skal du gå en rask tur på 45 minutter. Du bør i denne periode ikke dyrke intensiv motion som fx løb og styrketræning, men gerne almindelig cykling og svømning.

Afhængig af hvor på benet man behandler, vil der i varierende grader være hævelse og blå mærker, og det behandlede område kan de første par uger se værre ud end inden behandlingen. Indimellem kan der forekomme brune streger eller pigmenterede pletter omkring de behandlede kar. Det er uundgåelige bivirkninger ved behandlingen, og pigmentet vil sædvanligvis forsvinde med tiden. Hvis der forekommer sår, beder vi dig om at kontakte klinikken.

Solbadning eller solarium skal undgås i 30 dage efter behandlingen. Hvis du opholder dig i solen, bør du benytte solbeskyttelse med minimum faktor 30 flere gange dagligt.

I enkelte tilfælde vil det være nødvendigt, at bruge kompressionsstrømper efter behandlingen, dette afgøres ved forundersøgelsen hos lægen. Hvis det skønnes nødvendigt med kompressionsstrømper skal disse først tages på EFTER behandlingen. Kompressionsstrømperne bør være selvsiddende graduerede kompressionsstrømper klasse 2, som dækker fod, læg og lår. Disse kan fx bestilles hos en velassorteret bandagist efter mål og skal anvendes i 5 dage efter behandlingen. Strømperne skal ikke benyttes, når du går i seng. Der kan være op til 14 dages levering på strømperne. Medbring strømperne ved alle behandlinger.

HVILKE OMRÅDER KAN BEHANDLES?

Almindeligvis behandles ben med Mikro-sklerosering, men i princippet kan de fleste områder behandles. Dette forklarer lægen om til din forundersøgelse .

ER DER HINDRINGER FOR BEHANDLINGEN?

Mikro-sklerosering: bør ikke udføres på patienter der

  • tidligere har haft blodpropper i benene eller lungerne
  • er i behandling med “blodfortyndende” medicin eller har koagulationsforstyrelser
  • er blevet opereret for åreknuder tre måneder forinden
  • har kroniske sygdomme eller akut infektion med feber
  • er gravide og ammende

Efter informationen om mikro-sklerosering er givet både skriftligt og mundtligt, skal der minimum gå 2 dage, før behandlingen kan finde sted, ifølge bekendtgørelse fra Sundhedsstyrelsen.

Du er velkommen til at tage en ven, et familiemedlem eller kæresten med til forundersøgelsen, hvor den mundtlige information bliver givet.

Har du yderligere spørgsmål, er du velkommen til at kontakte klinikken på tlf. 70 27 57 57.

Vi fremsender kun information vedrørende dit forløb hos AK Nygart til egen læge, efter vi har fået samtykke fra vores patienter.

På vores hjemmeside ligger alle kosmetiske synsrapporter foretaget af Sundhedsstyrelsen. Rapporterne findes ligeledes på Sundhedsstyrelsens egen hjemmeside.

 

Patientinformation om mikro-sklerosering – version 21-08-2017

Har du fundet den behandling, du ønsker?

Book tid til en uforpligtende forundersøgelse nu.

BOOK NU