Lægens Wiki

Abdominal-plastik
Også kaldet maveplastik. Operation for slap og overskydende hud på maven fx efter store vægttab. Operationen foregår normalt i fuld bedøvelse og under indlæggelse, evt. ambulant.
Anatomiske implantater
Bliver ofte også kaldt dråbeformede implantater. Anatomiske implantater har form efter et naturligt bryst. Det vil sige en mere aflang form med mere fylde ved bunden.
Anker ar
I forbindelse med større brystløft, som indebærer, at kirurgen skal anvende større snit, benytter man et såkaldt ankerløft. Dermed kommer formen på snittet og det arvæv, som opstår rundt om brystvorten, til at minde om et anker, idet det går rundt om brystvorten, ned i en lodret linje til brystfolden og videre langs brystfolden.
Anæstesi
Narkose. Ved brystforstørrelser og andre operationer bruges fuld narkose, som lægges af en anæstesilæge. Læs mere om fuld narkose.
Areola
På dansk brystvorte. Der menes hele det runde, brune område.
Areolært indsnit
På dansk indsnit gennem brystvorten. En mere kompliceret metode at lægge snittet til brystimplantatet på er gennem brystvorten. Hermed dannes arret under brystvorten og kan blive mindre synligt. Men snittet her indebærer også den risiko, at hvis arret er lyst pigmenteret, bliver området omkring brystvorten let et fokuseringspunkt for brystet. Der er også risiko for følsomhedsforandring i brystvorten samt amningsbesvær ved metoden.
Asymmetri
Uens indtryk af brysternes størrelse, form eller placering.
Augmentation
Brystforstørrelse/brystindgreb kosmetisk indgreb til afhjælpning af hængende bryster, asymmetri eller som brystforstørrelse.
Axil/axillært indsnit
På dansk: Indsnit gennem armhulen. En anden metode til placering af brystimplantater er at lægge snittet i armhulen. På den måde gemmes arret i armhulen, men metoden giver et dårligere overblik over operationsområdet og risikoen for infektion er større.
Bryn-løft
Kirurgisk løft af øjenbrynene. Brynløft er en mulighed, når brynene med tiden er sunket meget lavt og hudoverskuddet i panden er begrænset. Operationen foregår ofte ambulant og i lokalbedøvelse.
Brystfolds-indsnit
Når man skal placere et brystimplantat, er den mest udbredte og enkle metode at placere snittet i folden under brystet (submammær). Arret vil da ligge gemt under brystfolden og ikke være synligt, når du står op.
Brystimplantater
Forstørrelse af brystet ved hjælp at silikoneimplantater. Bruges fx hvis brystet er for lille og ikke hænger væsentligt (ellers se brystløft). Operationen foregår ambulant og i fuld bedøvelse.
Brystlomme
En kirurgisk skabt lomme under brystmusklen, hvor brystimplantatet kan ligge.
Brystløft
Bruges, hvis brystet er slapt og hænger. Kan evt. kombineres med indlæggelse af brystimplantater, altså brystforstørrelse. Operationen foregår enten ambulant eller under kort indlæggelse. Patienten er under fuld bedøvelse.
Brystreduktion
Formindskelse af for store bryster. Operationen foretages normalt i fuld bedøvelse. I særligt svære tilfælde kan henvises til en plastikkirurgisk hospitalsafdeling, hvor operationen er gratis. I så tilfælde kan man, hvis ventetiden er mere end 1 måned, omvisiteres til private klinikker, der har indgået aftale med Danske Regioner, heriblandt AK Nygart.
Brystrekonstruktion
Opbygning af nyt bryst efter brystfjernelse eller pga. medfødt mangel. Man anvender forskellige metoder alt efter manglens art og patientens ønske. De fleste vil kunne få det lavet uden egenbetaling på en plastikkirurgisk hospitalsafdeling, men man må regne med en vis ventetid.
Brystvægs-deformitet
Hvis brystvæggen eller ribbenene ændrer form efter fjernelse af implantat.
Facelift
Ansigtsløftning/ansigtsløft. Anvendes når huden på halsen og kinderne er løs og hængende, men vil ikke påvirke panden eller øjenomgivelserne. Operationen kan foregå ambulant, men vil ofte kræve indlæggelse og foregå enten i lokal- eller fuld bedøvelse.
FDA
En forkortelse af Food and Drug Administration, USA’s svar på Sundhedsstyrelsen. FDA godkendelse er et kvalitetsstempel.
Forsinket sårheling
Når heling af operationssåret mislykkes eller såret er længere tid end forventet om at hele op.
Granulom
Ikke-farlige små knuder (granulomer), der kan danne sig omkring fremmedlegemer som fx silikone. Man bør altid få knuderne undersøgt for at udelukke mistanke om cancer.
Hæmatom
Blodansamling som kan medføre hævelse, smerte og blå mærker i området. Hvis der opstår blodansamlinger, sker det som regel kort tid efter operationen. Mindre blodansamlinger forsvinder af sig selv, ved større ansamlinger kan man eksempelvis lægge dræn.
Infektion
Infektion er en betændelsestilstand, der kan opstå, hvis et sår udsættes for bakterier eller svampesporer. I forbindelse med operation vil en evt. infektion almindeligvis vise sig inden for et par dage til en uge efter indgrebet. Patienten vil blive behandlet med antibiotika.
Inflammation
Irritation og hævelse, ofte ledsaget af rødme i huden.
Injektion med Botox
Indsprøjtning af Botox med henblik på midlertidig afslapning af muskler for at forhindre mimisk rynkedannelse i ansigtet. Kan også anvendes mod overdreven svedtendens fx under armene. Holder ca. 3 måneder, måske længere efter gentagelse.
Intim-kirurgi
Kirurgisk indgreb med det formål at ændre på udseendet af de ydre kønsorganer. Kosmetisk intimkirurgi er ikke tilladt i Danmark.
Indre kapselbrud
Brud på silikoneimplantat, hvor silikonemassen bliver inden for den omkringliggende hinde rundt om implantatet og derfor ikke trænger videre ud i kroppen.
Kapselbrud
Brud på silikoneimplantat, hvor silikonen er trængt uden for det omkringliggende arvæv, der danner en beskyttende hinde omkring implantatet.
Kapseldannelse
Kapseldannelse eller kapselskrumpninger er en unormal kraftig dannelse af arvæv omkring brystimplantatet. Der er fire grader af kapseldannelse: Fra grad 1, som er den almindelige, og hvor føles brystet blødt og ser naturligt ud. Til grad 4 hvor brystet pga. arvæv føles hårdt og gør ondt. Huden omkring brystet ser stram ud.
Karsprængning
Ofte også kaldet blodkarsprængning opstår typisk i ansigtet (kinder og næse) eller på benene. De kan brændes (elkoaguleres), laserbehandles (ILP) eller sprøjtes med et stof, der får karrene til at lukke sig. Behandlingsformen afhænger af lokalisation og udbredelse.
Kohæsiv
Den silikone, som fylder de Kohæsive brystimplantater, har forskellig fasthedsgrad. I den laveste fasthedsgrad (grad 1) er gel’en meget hårdflydende og i den højeste fasthedsgrad (3. grad) er den helt formbestandig.
Lip augmentation
Læbeforstørrelse. Forstørrelse af læberne ved indsprøjtning med midlertidig eller semi-permanet vævsfiller. Foretages ved at fylde ud med forskellige stoffer, med det formål at forme læberne eller for at mindske rynker omkring mund.
Liposuction
Fedtsugning. Fjernelse af fedtbuler og særlige fedtdepoter på bl.a. hals, mave, hofter, lår, knæ eller lægge. Operationen foregår ambulant eller under kortvarig indlæggelse, som regel i fuld bedøvelse alt efter lokalisation og omfang. Indgrebet kan udføres på patienter, når vægten ellers er i orden.
Mammografi
Undersøgelse af brystet ved hjælp af røntgen.
Nekrose
Dannelse af dødt væv fx omkring implantatet. Faktorer, der kan føre til nekrose, er bl.a. infektion, brug af stereoider i den kirurgisk skabte brystlomme, kemoterapi og rygning.
Pandeløft
Kirurgisk fjernelse af overskydende hud i panden (oftest i hårbunden), kan være en løsning, hvis der er stort overskud af hud i panden og dyb fure mellem brynene. Operationen kan foregå ambulant eller under kortvarig indlæggelse enten i lokal- eller fuld bedøvelse.
Plastikkirurgi
Plastikkirurgi er en retning inden for lægegerningen, som arbejder med at genskabe eller forbedre dit udseende.
Re-operation
Enhver yderligere operation efter den første brystoperation. Fx udskiftning af implantat.
Resurfacing
Hudforyngrende laserbehandling af hele eller dele af ansigtet. Mindsker fine rynker.Foretages ambulant enten i lokal- eller fuld bedøvelse alt efter omfang.
Runde implantater
Runde brystimplantater har, som navnet antyder, form som en jævn, rund kuppel. Denne implantatform egner sig til de fleste patienter. Implantatet kan være fyldt med saltvandsopløsning eller silikone og have en glat eller nopret overflade. Runde implantater findes i en mængde forskellige størrelser.
Seroma
Ansamling af væske eller blod omkring implantatet eller ved indsnittet. Hævelse, smerte og blå mærker ses som regel også. Mindre væskeansamlinger forsvinder af sig selv. Ved større ansamlinger kan man lægge dræn, hvilket kan medføre mindre ar.
Stille kapselbrud
Efter engelsk ’silent rupture’. Brud på silikoneimplantat, som hverken kan ses eller mærkes af brugeren. Og som ikke kan påvises ved undersøgelser udefra.
Subglandular
Når brystimplantatet placeres under brystkirtlen.
Submuskulær
Når brystimplantatet placeres under brystmusklen.
Sutur
Tråd. Anvendes i forbindelse med at lukning af operationssår.
Rippling
Viser sig som ujævnheder i huden (rippling) og bliver mere synlig, når den brystopererede bukker sig fremad. Kan være en følge af at implantatet rynker, og huden følger dets rynkedannelse. Man mener, at jo større implantater, des mere tilbøjelig er det til at rynke.
Vævsfiller/filler
En gruppe stoffer af forskellig art. Vævsfiller anvendes til indsprøjtning i læderhuden eller under huden med det formål at udglatte rynker eller give øget fylde.
Stofferne kan være mere eller mindre permanente og inddeles groft i midlertidige og permanente/semi-permanente. Der findes mange forskellige midler og nye kommer hele tiden til.